Un celebru istoric specializat în relațiile româno-tătare, Tasin Gemil, fost deputat și ambasador în Azerbaidjan și Turkmenistan, relatează pe Facebook cum a fost umilit la un spital de stat, respectiv la secția de primiri-urgențe de la controversatul Spital Județean de Urgență Constanța. El arată că toți cei trei copii ai săi sunt medici în Suedia, iar în această țară „ofensa adusă unui pacient de un cadru medical este infracțiune”.
Tasin Gemil, care are 80 de ani, relatează că a ajuns la spital, la secția de urgențe minore, pentru o inflamație care creștea. El a încercat să se trateze la o clinică privată, dar aceasta nu avea un medic specialist care să se ocupe de acest caz și l-au trimis la „Spitalul Mare”.
Un celebru istoric, umilit la un spital de stat
„Era pentru prima oară când ajungeam la acest spital ca pacient. După mai bine de două ore, pe la orele 13.30-14.00, am fost introdus în secția de Urgențe Minore. Asistentele de aici m-au tratat cât se poate de normal.
După o vreme, a venit un doctor tânăr, de circa 30-35 de ani, probabil medicul de gardă. În timpul consultului, mi-am permis să-i zic «dragă dle. doctor», cu intenția de a crea o legătură amiabilă, dat fiind faptul că acest medic afișa o mină prea severă.
Atât mi-a trebuit! Doctorul a ținut să mă sancționeze imediat, spunându-mi cu un ton răstit: «Nu sunt dragă cu dv., să vă adresați cu „dle doctor”».
«Îmi pare rău dacă v-am deranjat – i-am răspuns -, dar am 80 de ani și am fost profesor, fiind obișnuit cu acest apelativ față de tinerii care m-au înconjurat».
«Aici nu sunteți profesor, ci doar pacient, iar eu sunt doctor!», mi-a replicat el tăios, cu un ton agresiv și de superioritate vădită”, a scris fostul ambasador pe Facebook.
„Ofensa adusă unui pacient de un cadru medical este infracțiune”. În Suedia!
„Pentru asemenea medici pacientul nu este om, ci doar pacient, adică cineva care are nevoie de bunăvoința lui și față de care el se simte net superior.
Medicii de astăzi din România au ajuns la salarii aproape egale sau chiar mai mari decât colegii lor din restul Uniunii Europene. Dar, între acest medic din Constanța și medicii pe care i-am cunoscut eu, ca pacient, de exemplu, în Suedia, diferența este enormă (Copiii mei, toți trei, sunt medici în Suedia).
În primul rând, medicii și întregul personal medical tratează pacientul ca pe un om aflat în suferință, față de care el, ca medic sau asistentă, este obligat, prin jurământ și statut, să-l ajute.
Întregul personal al oricărei unități medicale din Suedia este obligat să aibă atitudine binevoitoare față de pacient, să fie respectuos și să-i cultive încrederea ca un prieten. Zâmbetul afișat este o regulă respectată strict de tot personalul medical.
Un medic ca cel pe care l-am întâlnit eu astăzi în Spitalul Mare din Constanța ar fi fost adus imediat în fața Colegiului și chiar a Tribunalului. Ofensa adusă unui pacient de un cadru medical este infracțiune în Suedia, probabil și în restul țărilor din UE și nu numai”, mai arată Tasin Gemil.
El încheie arătând cum i-a crescut tensiunea, după umilința la care a fost supus.
„Dna. asistentă care mi-a pansat mâna a observat cum îmi tremurau degetele de nervi. Peste o oră, când am ajuns acasă, soția a sesizat starea mea și mi-a luat tensiunea, care era încă destul de mare, ca și pulsul și ritmul cardiac (15-80-90). Prin atitudinea lui grosolană și infatuată, acest doctor de la Urgență era să-mi provoace o afecțiune mult mai gravă decât cea pentru care îi cerusem ajutorul de medic”, încheie istoricul.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.