/

Un alt caz „domnul Lăzărescu”:  șapte medici de la Spitalul Judeţean Galați, trimişi în judecată după ce au lăsat un pacient să aștepte până când a murit de frig

Au lăsat un pacient să aștepte până când a murit de frig Foto: Stirile Pro TV

Șapte medici de la Spitalul Judeţean Galați au fost trimişi în judecată după ce au lăsat un pacient să aștepte până când a murit de frig.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a şapte medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi la data faptelor, patru din Unitatea de Primiri Urgenţe, trei din cadrul Laboratorului de Analize Medicale, scrie news.ro..

Spitalul este subordonat Consiliului Județean Galați. Managera spitalului, Alina Dobrea, este soția inspectorului șef al Poliției Municipiului Galați, comisar-șef Marius Dobrea, și o apropiată a președintelui CJ Galați, Costel Fotea.

Alina Dobrea, managerul SJU Galați

În septembrie, Alina Grosu, directorul financiar-contabil al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a fraudat concursul pentru ocuparea a unui post vacant de personal TESA.

În noiembrie, Tribunalul Galați a ridicat interdicția exercitării profesiei pentru cinci din cei șapte medici de la Spitalul de Urgență din Galați anchetați pentru ucidere din culpă. 

Au lăsat un pacient să aștepte până când a murit de frig

Anchetatorii au stabilit că Florin Nicu Chirilă s-a prezentat, în 30 octombrie 2021, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi cu o stare de rău, el fiind trimis acasă de personalul de la Unitatea de Primire Urgenţe fără a fi examinat. Cadrele medicale i-au recomandat să aştepte ambulanţa pentru testarea COVID, deşi bărbatul era vaccinat cu schema completă şi făcuse şi un test rapid al cărui rezultat era negativ.

A doua zi, el a fost dus cu ambulanţa la spital, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee. Procurorii au precizat că bărbatul a mers la containerele UPU-COVID din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, a fost înregistrat ca suspect COVID şi i s-a făcut o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la ora 11.37. 

Deoarece rezultatul testului PCR obţinut la ora 14.10 nu era concludent, a fost repetată analiza PCR. 

“Pe toată durata zilei, victima Chirilă Florin-Nicu a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu. La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ. Luni, 01.11.2021, ora 08.42, Chirilă Florin-Nicu a fost adus de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis de acelaşi medic şef de tură UPU la containere COVID şi supus unui al treilea test PCR inutil, deşi medicul şef de tură Şandru Lidia cunoştea faptul că acesta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă. Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 14.10, ulterior pacientul fiind adus în UPU. În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament. După ora 14.30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament”, se arată în comunicatul Parchetului.

Pacientul, în stare gravă, plimbat între spitale

Sursa citată a menţionat că, la ora 15, bărbatul a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 16.30, consultat şi a revenit la ora 17.30 în UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi. 

“Între orele 17.30 – 19.00 starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19.30 a fost internată efectiv prin Secţia Medicală 2 la A.T.I., iar în timpul nopţii, la ora 4.30 a survenit decesul victimei”, a precizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. 

Astfel, procurorii au început urmărirea penală faţă de Bogdan Dumitru Cucu, pentru ucidere din culpă. El este acuzat că, în 31 octombrie 2021, în timpul serviciului desfăşurat la containere U.P.U. COVID, din cadrul S.J.U. Galaţi, în calitate de medic rezident, între orele 09.01-20.00, nu l-a diagnosticat pe pacientul Florin-Nicu Chirilă şi nu a prezentat spre confirmare diagnosticul medicului specialist supraveghetor Lidia Şandru, nu a stabilit un tratament cu antibiotic şi nu a supus spre confirmare tratamentul medicului supraveghetor, pe cale de consecinţă nu a administrat de urgenţă tratament cu antibiotic pacientului aflat în stare gravă. 

“În această stare pacientul a aşteptat afară în frig până la ora 20.00, nefiind internat de facto şi neprimind niciun tratament adecvat, a solicitat externarea, care i s-a acordat semnând un document în care era stipulat clar că există riscul de a deceda. Luni, 01.11.2021, ora 09.00, primind acelaşi pacient, din dispoziţia medicului şef de tură Lidia Şandru, doctorul rezident Cucu Bogdan-Dumitru a dispus în mod inutil un nou test RT-PCR, deşi rezultatul RT-PCR din ziua anterioară era negativ şi valabil pentru 48 de ore, timp în care nu i-a prescris niciun tratament, deşi trebuia să-i administreze de urgenţă antibiotic, fapt ce a condus la întârzierea internării şi a administrării tratamentului adecvat, contribuind în mod direct, din culpă, la reducerea şanselor de supravieţuire a victimei”, au transmis procurorii.

A aşteptat 12 ore afară, în frig

Un alt medic anchetat este Lidia Şandru, pentru abuz în serviciu şi ucidere din culpă. Ea este acuzată că, în 31 octombrie, în calitate de medic specialist şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., răspunzând direct de activitatea medicului rezident Bogdan-Dumitru Cucu, nu l-a supravegheat conform atribuţiilor de serviciu, lăsând astfel posibilitatea ca pacientul Florin-Nicu Chirilă, în stare gravă, să fie lipsit de tratament de urgenţă cu antibiotic. 

De asemenea, procurorii au arătat că, în 1 noiembrie 2021, ea nu a prescris tratament de urgenţă cu antibiotic şi nu a luat măsuri pentru internarea de urgenţă la compartimentul de specialitate a pacientului Florin-Nicu Chirilă, adus cu ambulanţa la ora 08.42, deşi starea acestuia reclama internarea imediată.

“Mai mult, având rezultatul testului PCR din ziua precedentă şi rezultatele analizelor care relevau o stare deosebit de gravă a pacientului Chirilă Florin-Nicu, a dispus în mod absurd trimiterea pentru a doua zi consecutiv a acestuia la containere U.P.U. – COVID, pentru efectuarea unui nou test PCR. Nici măcar explicaţiile repetate ale asistentei de ambulanţă care a însoţit bolnavul, că acesta are rezultat PCR negativ din seara precedentă valabil 48 de ore, că în ziua precedentă a aşteptat 12 ore afară, în frig, şi starea sa de sănătate era afectată grav (saturaţie oxigen 74%, etc.), nu au determinat-o să intervină pentru salvarea vieţii victimei”, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Procurorii o mai cercetează pe Amalia-Florenţa Morcov, pentru ucidere din culpă şi abuz în serviciu, întrucât, în 1 noiembrie 2021, în calitate de medic şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., răspunzând de toate cazurile din U.P.U., între orele 14.30.-16.30, nu l-a consultat, diagnosticat şi nu i-a prescris şi administrat tratament urgent cu antibiotice pacientului Florin-Nicu Chirilă, aflat în stare critică. 

De asemenea, procurorii au menţionat că, la ora 16.00, a contrasemnat transferul intraspitalicesc dispus de medicul internist, fără a întâlni pacientul şi fără a-l consulta ori a-i prescrie şi administra tratamentul adecvat cu antibiotice. După ora 17.30, la întoarcerea bolnavului de la Spitalul T.B.C. Galaţi, aceasta nu a întreprins niciun demers în ce priveşte victima. 

“Pacientul a fost internat abia la ora 19.30 la A.T.I. independent de orice efort din partea medicului şef de tură. Practic, în tot acest interval de timp nu a avut contact vizual cu victima. Prin toate aceste inacţiuni, aceasta a contribuit în mod direct, din culpă, la decesul victimei Chirilă Florin-Nicu survenit în acea noapte. Pe toată perioada serviciului nu a supravegheat activitatea medicului rezident Ciureanu Olguţa, de care răspundea”, au arătat procurorii gălăţeni.

Indiferență completă față de pacient

Cel de-al patrulea medic anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi este Olguţa Ciureanu, pentru ucidere din culpă.

“Luni, 01.11.2022, în calitate de medic rezident, în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., între orele 14.30 – 16.30 şi 17.30-19.30, nu a consultat, nu a diagnosticat şi nu a prescris şi administrat urgent tratament adecvat cu antibiotice, sub supravegherea medicului specialist şef de tură Morcov Amalia-Florenţa, pacientului Chirilă Florin-Nicu, aflat în stare critică, contribuind în mod direct, din culpă, la decesul victimei, în acea noapte”, se menţionează în comunicatul Parchetului.

Al cincilea medic cercetat de procurori este Cristina Morar, pentru abuz în serviciu, ucidere din culpă şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice. Ea este acuzată că în 30 octombrie, în calitate de medic în cadrul laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi, în baza înţelegerii prealabile cu Ana Anton, nu s-a prezentat la program pe toată durata turei 2 COVID, între orele 15.00 – 22.00, anchetatorii menţionând că astfel a prejudiciat spitalul cu 775 de lei. 

Medicii chiulangii se acoperă unii pe alții

Astfel, medic de gardă a fost în acea zi a fost Ana Anton, care făcut serviciul de gardă pentru 24 de ore, începând cu ora 8.00.

În 31 octombrie, fiind de gardă pentru 24 de ore, începând cu ora 8.00, Cristina Morar a preluat atribuţiile Anei Anton, care nu s-a prezentat la program în tura 2 COVID, între orele 15.00 – 22.00, pe testarea COVID. Ea a introdus spre prelucrare 12 probe pe aparatul Elite Ingenius (cu o durată de prelucrare de trei ore) şi 12 probe pe aparatul Genexpert (cu o durată de prelucrare de maxim o oră).

“În acest context, primind la ora 15.39 a doua probă RT-PCR recoltată victimei Chirilă Florin-Nicu, ce reprezenta o urgenţă medicală majoră, aceasta a nesocotit menţiunea de urgenţă înscrisă atât pe formularul anexă de însoţire a probei, cât şi pe cererea introdusă în acelaşi timp în aplicaţia Hipocrate, precum şi diagnosticul de suspect COVID din cerere, precum şi din fişa pacientului din aplicaţia Hipocrate şi deşi ar fi trebuit să o prelucreze urgent în aparatul Genexpert cu prelucrare rapidă de maxim o oră, aceasta a introdus-o cu întârziere, pentru prelucrare în aparatul Elite Ingenius, obţinând rezultatul negativ după cinci ore, respectiv la ora 20.59. Urmarea imediată a acţiunii sale culpabile a constat în întârzierea cu 24 de ore a internării victimei, precum şi decesul ulterior al acesteia”, au mai menţionat anchetatorii.

Cristina Morar mai este acuzată că, pentru a ascunde absenţa de la program a colegei sale, a accesat calculatorul folosind fără drept userul şi parola Anei Anton, dar a validat rezultatul cu numele şi parafa sa. În acelaşi mod, a procedat validând celelalte rezultate RT-PCR obţinute. Rezultatele pentru patru probe prelucrate pe aparatul Genexpert le-a validat în mod fictiv pe numele Ana Anton, în intervalul orar 18.31-18.33, dar a aplicat pe acestea parafa sa. A procedat astfel pentru a induce ideea prezenţei colegei sale la serviciu, au explicat procurorii. 

A şasea persoană anchetată de procurori este Ana Anton, pentru abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice. Procurorii gălăţeni au stabilit că în calitate de medic în cadrul laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi ea a lipsit de la program, în 31 octombrie 2021, pe toată durata turei 2 COVID, între orele 15.00 – 22.00, cauzând un prejudiciu de 775 lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi. 

Ana Anton s-a pensionat la 15 decembrie 2021.

Laboratorul nu se grăbește

“În cursul zilei de 30.03.2022, aceasta s-a deplasat la Spitalul Judeţean Galaţi – Laboratorul de analize medicale şi în lipsa din birou a medicului Onofrei Maria, a accesat calculatorul de serviciu al acesteia, folosind, fără drept, userul şi parola numitei Onofrei Maria, pentru a vizualiza mai multe documente medicale, respectiv buletine de analize – teste COVID prelucrate pe Genexpert din ziua de 31.10.2021 din tura 2 COVID cu scopul de a-şi pregăti apărări în dosarul penal”, au susţinut procurorii.

Al şaptelea medic anchetat este George Ţocu, pentru ucidere din culpă. Procurorii au transmis că, în 31 octombrie 2021, George Ţocu, în timp ce era de serviciu în tura I COVID, ca medic al laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi, nu a introdus cu prioritate spre prelucrare proba biologică recoltată pacientului Florin-Nicu Chirilă la aparatul PCR-Genexpert, cu o durată de prelucrare de maxim o oră, deşi acesta reprezenta o urgenţă majoră, fiind suspect COVID şi în stare critică, validând primul rezultat PCR abia după cinci ore, respectiv la ora 14.39.

“Luni, 01.11.2021, acelaşi medic efectuând serviciul în tura I COVID, primind spre prelucrare a treia probă a aceluiaşi pacient, nu a introdus-o spre prelucrare de urgenţă, la aparatul Genexpert, validând rezultatul negativ abia după cinci ore, respectiv la ora 14.10. În această modalitate a contribuit în mod direct, din culpă, la întârzierea internării şi decesul victimei”, mai precizează comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. 

Cei şapte medici se află sub control judiciar.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

09:41De ce și-a ucis un polițist mama: „Bea și mă bătea când eram mic”. Culmea, a cerut o pedeapsă mai mică pentru că era om al legii
09:27Un ONG a vrut să finanțeze cu peste 200.000 de euro construcția unei pasarele pietonale. Primăria a avut nevoie de doi ani și jumătate pentru a emite autorizație. A fost prea târziu: costul se dublase
21:14Pentru judecătoarea Stoicescu, cei care cer abrogarea pensiilor speciale vor „câte un BMW, ca să ajungă la toţi, examene luate de toate loazele şi să se vindece mătuşa de bătături”
17:29După ce a decis să facă metrou până la ea acasă, în Voluntari, Firea promite și un aeroport nou. Proiect comun cu primarul Băluță, deși edilii nu au nici o competență
15:07Clipe de coșmar pentru Grapini: a fost urmărită și amenințată de un bărbat, care apoi s-a cazat la același hotel cu ea și i-a trimis un „filmuleț”
14:37Haos la spitalul CF din Iași: pesedista pe care Grindeanu o ține în funcția de manager a concediat directorul economic în timp ce era în India și nu s-au plătit salariile la timp
13:16EXCLUSIV Rezervistul „Doi și-un sfert” care a vândut chinezării antiglonț Jandarmeriei a vrut să livreze în Ucraina și Iran arme din China produse și de o fabrică aflată pe lista de sancțiuni a SUA
12:45România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
12:31Economistul-șef al BNR avertizează: „La anul va veni nota de plată”. România are cel mai mare deficit de cont curent și a patra mare inflație, comparativ cu statele OECD
11:53Noua „umbră” a lui Firea, după Ligia Enache: nevasta unui ex-ofițer SRI, cu o avere impresionantă, muncitoare la Turbomecanica, cu facultate absolvită la 33 de ani
11:27Primarul de Iași încearcă fix înainte de alegerile locale să amâne cât mai mult judecarea unui dosar penal în care este inculpat
11:11Zeci de mii de arme cu bile de cauciuc și gaze, cu potențial letal, sunt deținute legal în România
22:34INTERCEPTĂRI Judecătoarea drogată de la Suceava lua cocaină sintetică diluată: „Odată am consumat și nefăcută cumva că nu au avut timp s-o prepare… și… mi-o rupt nasu’… (…) rană”
21:30Concurență pentru Wizz Air: zboruri interne de 25 de euro și externe de 57 de euro. De pe ce aeroporturi zboară avioanele AnimaWings
18:19România, anul 2024: Jumătate dintre funcţionarii publici din România nu ştiu ce servicii online oferă instituţia în care lucrează (studiu)