/

Svetlana Aleksievici: Putin se bucură de sprijinul majorităţii ruse care se simte umilită

Putin se bucură de sprijinul majorităţii ruse Foto:Facebook Svetlana Aleksievici

Scriitoarea belarusă Svetlana Aleksievici: Putin se bucură de sprijinul majorităţii ruse care se simte umilită. El contează pe sprijinul unei majorităţi a ruşilor „care nu tolerează umilinţa” după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi care ar putea depăşi 60% din populaţie, potrivit ultimelor date, afirmă laureata premiului Nobel pentru Literatură în 2015.

Putin se bucură de sprijinul majorităţii ruse

„Cred că Putin reflectă opinia ruşilor din clasa medie care trăiesc în suburbii, acei ruşi care nu tolerează umilinţa”, a apreciat scriitoarea într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera, în care menţionează că „au fost publicate noi date: peste 60% dintre ruşi l-ar sprijini pe Putin şi acest război”.

Şi, deşi este greu de ştiut dacă această cifră este reală, „este sigur că mulţi oameni îl sprijină şi spun că nu se ştie nimic, că totul este un cumul de ‘fake news’, de ştiri inventate”, explică Aleksievici, care adaugă că, „după ce au închis postul de radio Eho Mosvkî şi Dojd TV, acum a mai rămas doar (publicaţia independentă rusă) Novaia Gazeta. Nimeni în Rusia nu ştie adevărul, este o ţară închisă. Şi ceea ce se va întâmpla cu adevărat este greu de imaginat”.

Sentimentul imperiului renăscut

Aleksievici, cu mamă ucraineană şi tată belarus, este o mare cunoscătoare a istoriei regiunii: s-a născut în Ucraina, la ţărmul Mării Negre, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Belarus şi, din 2020, trăieşte în exil în Germania, din cauza opoziţiei sale la adresa regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, unul dintre principalii aliaţi ai lui Putin.

„Pentru a-mi scrie cărţile, am călătorit mult în Rusia şi mulţi dintre cei pe care i-am ascultat vorbeau mai presus de orice de umilinţă: nimănui nu-i este teamă de noi. Şi ce s-au mai bucurat când au putut spune că Putin i-a făcut să se ridice, să nu mai stea în genunchi în faţa lumii! Mă tem că acest sentiment de ‘imperiu’ este foarte înrădăcinat”, a spus ea.

Când URSS s-a dezmembrat în 1991, „ne-am bucurat că totul s-a petrecut paşnic”, însă „am subestimat moartea comunismului (…) Mare parte din ceea ce exista în epoca sovietică şi-a lăsat amprenta”, apreciază ea.

Putin profită astăzi de o majoritate mândră de renaşterea Marii Patrii. „Dacă nu ar simţi intuitiv acest sprijin, nu ar face ceea ce face acum. Cel puţin nu la modul atât de insolent, atacând o ţară suverană şi vorbind despre ea cu atâta ură”, crede scriitoarea belarusă.

Nu se va opri în Ucraina

Aleksievici consideră că Putin nu se va opri în Ucraina „dacă reuşeşte să câştige” şi îşi exprimă speranţa că „Europa, care a adoptat o poziţie unită, se va exprima, şi la fel şi Statele Unite. Nu este o întâmplare că ne sperie pe toţi cu armele nucleare”.

În opinia ei, mulţi membri ai regimului său şi mulţi oameni de afaceri ruşi „înţeleg în fond că (Putin) a mers mult prea departe”, însă „sistemul autoritar actual face ca toată lumea să fie atât de coezivă încât este greu să ieşi din el (…) Ce este de făcut? Cred că trebuie lucrat cu cei 60% care îl sprijină pe Putin”.

Citește și: Abominabil – ex-fotbalistul Daniel Pancu, laude pentru sângerosul cecen Ramzan Kadîrov, prietenul lui Putin: „A făcut multe lucruri bune pentru popor. Acolo poți să omori femeile”. Și Florentin Petre îl laudă pe Kadîrov

„Cred că lumea şi mai ales toţi oamenii politici trebuie să găsească formule de a-l opri pe Putin, dar care sunt acelea nu aş putea să spun. În negocieri, el ştie doar să ceară capitularea Ucrainei şi atâta tot. Cred că lumea întreagă trebuie să ajute Ucraina. Şi susţin formarea unei legiuni străine cu mii de persoane care să vină în ajutor şi livrarea de arme Ucrainei”, a conchis scriitoarea belarusă. 

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:59Batalionul „șamanilor”, forțele speciale ucrainene care operează în spatele frontului, chiar pe teritoriul Rusiei
15:39Ciucă anunță, în ședința PNL, că în câteva zile finalizează „evaluarea” miniștrilor. Vezi ce demnitari ar putea să plece din Palatul Victoria
14:16Putin iese din „bârlog” pentru prima vizită în străinătate de când a lansat invazia Ucrainei. Marți în Tadjikistan și miercuri în Turkmenistan
14:00Civilii din Lisiceansk, îndemnați să părăsească de urgență orașul pe fondul bombardamentelor tot mai intense ale rușilor
13:27Belarusul a trimis 20 de vagoane cu muniție în Rusia, Statul Major General al Ucrainei
13:09Maia Sandu a ajuns la Kiev și va discuta cu Volodimir Zelenski
13:01Șefa CE s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20 chiar și în prezența lui Putin
12:40Bloomberg: Croația ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023. România și Bulgaria, nu
12:34Erdogan va discuta cu președintele Finlandei și premierul Suediei despre aderarea la NATO
12:0035.000 de soldați ruși și-au pierdut deja viața în Ucraina. 150, numai în ultimele 24 de ore
11:53Schimbare majoră de strategie NATO: țările baltice nu vor mai fi abandonate în caz de atac rusesc. Coridorul Suwalki, cel mai periculos loc de pe pământ, va fi apărat
11:32VIDEO Rușii continuă ofensiva împotriva Lîsîchansk și bombardează intens pe alte linii de front, afirmă Ucraina
11:01Cîmpeanu: „Rata de promovare la Bacalaureat a este de 73,3%. Cea mai bună din ultimii zece ani”
10:37Rusia, la un pas de a intrat în incapacitate de plată după expirarea termenului limită
10:02Mesajul lui Zelenski prentru bieloruși: „Kremlinul a decis deja totul pentru voi. Nu vă lăsați târâți în răzoi”