/

Sponsorul UDMR, Viktor Orban, face jocurile lui Putin și divizează UE (analiză)

Sponsorul UDMR, Viktor Orban, face jocurile lui Putin Foto: en.kremlin.ru

Sponsorul UDMR, Viktor Orban, face jocurile lui Putin și divizează UE în chestiunea crizei din Ucraina.

Sponsorul UDMR, Viktor Orban, face jocurile lui Putin

Vizita premierului Ungariei, Viktor Orban, la Moscova a creat sentimentul că Uniunea Europeană nu este capabilă să dea un răspuns unitar, în cazul unei invezii rusești în Ucraina, au arătat mai mulți membri ai Parlamentului European. „Nu avem nicio îndoială, Vladimir Putin încearcă să ne despartă. Așa că sper din tot sufletul ca Viktor Orbán să-și dea seama ce este în joc și că va menține mesajul de unitate al Uniunii Europene”, a spus europarlamentarul francez Nathalie Loiseau, citată de Euronews.

„Despărțindu-se puternic de aliații săi din NATO, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat marți că sancțiunile propuse împotriva Rusiei în cazul în care aceasta va întreprinde acțiuni militare împotriva Ucrainei ar fi „condamnate la eșec” și că cererile de securitate ale Rusiei sunt rezonabile”, scrie New York Times.

„Domnul Orban se comportă practic ca un instrument al politicii externe a Rusiei”, a declarat, tot pentru New York Times, Peter Kreko. El este membru al Centrului pentru Analiza Politicii Europene și director al Political Capital, un grup de cercetare din Budapesta.

În plus, Putin a profitat de vizita lui Orban pentru ca, în conferința de presă comună, să amenințe România. „Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia”, a spus Putin, de față cu premierul UDMR.

UDMR, 100% de partea lui Viktor Orban

Activitatea filo-rusă a lui Viktor Orban ridică problema situației UDMR. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor este la guvernare în România, dar, în același timp, este puternic susținută de la Budapesta. Kelemen Hunor personal se declară un admirator al lui Viktor Orban: „Este un om extrem de hotărât, așa cum îl știu eu, știe ce dorește să facă, are instrumentele politice și guvernamentale să facă ceea ce crede că e bine, punct”.

Site-ul de investigaţii Átlátszó Erdély a analizat, în martie 2021, modul cum relaţiile între UDMR şi FIDESZ au evoluat în ultimele două decenii, factorul financiar judecând un rol important.

Banii către UDMR, prin intermediul ONG-urilor, cum e şi Fundaţia Eurotrans, au început să vină în 2015, arată investigația site-ului. Aproximativ 800.000 de euro au fost daţi către Fundaţia Eurotrans, fundaţie apropiată de UDMR, ca să se ocupe de documentele maghiarilor din România care voiau dublă cetăţenie (mai târziu aceştia erau îndemnaţi de Kelemen Hunor, în septembrie 2017, să voteze FIDESZ). Din martie 2017 a început şi programul de dezvoltare economică ale comunităţilor de maghiari, prima dată fiind vizat judeţul Mureş.

Pentru 2017 a fost alocată suma de 3,2 milioane euro pentru Mureş.

Presa de limbă maghiară, subvenționată de Budapesta

„Astăzi, fundaţiile apropiate de UDMR gestionează la fel de mulţi bani provenind din finanţarea maghiară, dacă nu chiar mai mult, decât sprijinul guvernamental român pentru minoritatea maghiară din Transilvania, gestionat de UDMR”, mai arată autorii.

Citește și: Antena 3, în campanie pentru liderii AUR. George Simion și Călin Georgescu, mediatizați favorabil

Átlátszó Erdély a scris și despre finanțarea de la Budapesta a presei de limbă maghiară: „Potrivit surselor noastre, important nu e ceea ce se poate scrie, ci mai degrabă ceea ce nu: nicio voce critică la adresa guvernului maghiar nu poate apărea în publicațiile trustului de presă. Deși în trecut au existat exemple de materiale critice la adresa UDMR, și acestea au dispărut în timpul campaniilor electorale din ultimii ani.

Am auzit în repetate rânduri că achizițiile Asociației pentru Spațiul Media Transilvan sunt de fapt un nou instrument de a controla UDMR-ul”.

_____________________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent (IBAN RO48BRDE445SV97760644450, Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057).

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea să facă pușcărie în România fiindcă este „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO
12:53Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
12:41Realizările lui Grindeanu: România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. În 2018, erau 13 km de drum pietruit. Lungimea căilor ferate, în scădere
11:20Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro