Unul din zece medici ai Spitalului Județean Oradea nu își „acoperă” salariul, arată datele managerului acestui spital, Gheorghe Carp. De altfel Carp spunea încă din februarie că cel puțin 10% dintre medicii acestui spital ar putea fi concediați fără să li se simtă lipsa.
„Dacă unul nu își face treaba, din punct de vedere legal nu îl poți da afară. (…) Este un asistat social al spitalului și nu ai cum să scapi de el”, spunea Carp într-un interviu acordat Digi 24 la începutul anului.
Unul din zece medici nu își „acoperă” salariul
„Zilele trecute, dr. Gheorghe Carp a prezentat șefilor de secții indicatorii financiari ai celor peste 500 de medici în primele 11 luni după fuziunea cu fostul Spital Municipal, iar BIHOREANUL a intrat în posesia documentului ce arată câți bani a adus fiecare de la CAS prin munca prestată și câți a încasat ca salarii. 10,3% dintre doctori au ieșit „pe minus”, indică bilanțul, interpretat însă diferit de unii șefi de secții. O parte dintre cei 47 de medici care nu și-au „făcut” salariile au lucrat doar în policlinică și în gărzi, iar unele specialități sunt plătite mai mult ca altele, zic contestatarii”, scrie Bihoreanul.
Analiza a vizat activitatea a 502 medici angajați (nu și a rezidenților) între 1 martie 2022 și 28 februarie 2023, fiind prezentată șefilor de secție. În principiu, cu cât un doctor tratează mai mulți bolnavi, cu afecțiuni mai complexe și într-un timp cât mai scurt, cu atât este mai eficient.
Datele arată că acest spital județean este pe profit, cu sumele decontate de CNAS. Potrivit Bihoreanul, cel mai eficient medic de la Cardiologie a fost dr. Mihnea Nichita, cu 571 de pacienți, salarii de 376.077 lei și decontări de la CAS de 1,414 milioane lei (+1,038 milioane).
Pesedistul Bodog, pe plus
„La Chirurgie cardiovasculară, șeful secției, Jerzsicska Ernő, a avut 310 pacienți, pentru care CAS a decontat 1,929 milioane lei, medicul primind salarii de 223.594 lei (+1,705 milioane), iar la Chirurgie plastică au avut plusuri mari Florian Bodog (280 pacienți, +1,395 milioane lei), Ionel Botnaru (179 pacienți, +1,186 milioane lei), Mirela Mladin (215 pacienți, +1,179 milioane lei) și Adrian Tirla (205 pacienți, +1,325 milioane lei) (…) Recordman absolut a fost șeful Ortopediei 1, Călin Hozan (foto), cu 1.007 pacienți (909 operați) și un ICM de 3,2691 puncte (mult peste cel național de 2,1126): la salarii de 248.488 lei, a adus venituri de 5,084 milioane lei (+4,835 milioane).”, mai arată publicația din Oradea.
Pe de altă parte, 52 medici au atras de la CAS sume mai mici decât salariile. Unii dintre ei au tratat 5-6 pacienți, iar diferența dintre salariul lor și veniturile aduse spitalului au fost de sute de mii de lei.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Spitalele de stat, pline de angajați inutili: unul din zece medici ai Spitalului Județean Oradea n… […]
Dacă un medic are foarte mulți pacienți pe banda , nu înseamnă ca este și un act medical de calitate!!! In sănătate nu se urmărește CANTITATEA ca in Agricultura!!! De asta actul medical devine tot mai prost ca și competentă!!!
Aveti perfecta dreptate ! In romania , se.merge pe aceleași principii lacome din pct de.vedere procentual !!! Medici cauta sa aiba pacienții cu miile , ca sa aiba cum jongla cu ,,realizările actului medical , umfland cu ajutorul ,,sistemului ” bugetul si asa sărăcit!!! Da se fura cu acte în regulă !! Cat despre actul medical ? SA fim seriosi !! Astepti cu ziua pe holurile spitalelor la ,,pomul lăudat ” sa iti cauti sănătatea !!! Trist dar adevarat !!! In 2023 ! Inca se caută soluții de după 1990 !!! Rusine acelor oligofreni care conduc aceasta săracă țară bogata !!
Pai la noi se ia salarii mai mari ca în Franța ….tare
Cantitatea nu înseamnă calitate, apar erori, nu se lucrează în piață, sunt viețile oamenilor în joc, diagnostice greșite, oamenii puși pe drumuri, vieți distruse.
Faceți o analiză și la laboratorul de radiologie și imagistică. Să vedeți că este inuman să ai câte 60-70 de radiografii/medic/zi + (tot in aceeași zi) să ai și vreo 15-20 ecografii. Adunați să vedeți rezultatul. De ce așa mulți? Păi ăștia de la UPU nu mai consultă, trimit pacienți direct la investigații, că, deh, să-și facă norma…Azi, fără investigația de la radiolog(raza,eco, CT Rm) , restul medicilor specialiști sunt cu mâinile legate.
[…] Citește și: Spitalele de stat, pline de angajați inutili: unul din zece medici ai Spitalului Județean Oradea n… […]
Nu inteleg nimic din toata povestea asta.Pe de o parte se spune ca este lipsa de medici( si este caci se inchid sectii si se lucreaza cu pensionari reangajati) iar pe de alta parte ca sunt platiti medici de care nu este nevoie.Care este adevarul?
Nu cumva exista si pe la Oradea acea competiție a celor mai buni doctori pentru șpagă de este o diferenta atât de mare între ei la numărul de cazuri rezolvate.????
Hai sa ne facem toti medici daca doar pe ei si pe magistrati vrem sa ii platim bime. De cand le-a marit salariile la medici au explodat si preturile consultatiilor particulere ale medicilor care lucreaza la stat. Noi cei care le platim salariile barosane avem de suferit mai mult acum decat atunci cand aveau salarii mai mici. Nu se mai satura de bani. La spitalul de stat nici nu se uita la tine si te cheama la privat. Nu ar trebui sa le dea voie celor care lucreaza la stat sa lucreze si la particular. Sa ii lase si pe cei care nu au avut pile sa ramana in spital sa traiasca.
daca tratezi 1000 de pacienti dar ai succes la tratarea a 100 dintre ei este mai rau decat cand tratezi 10 pacienti si pe toti bine, caci la cei 900 de pacienti netratati corespunzator vor revenii in spital si vor cheltui dinou bani din cas, binenteles spitaluluo ii convine insa nu si cas-ului si statului care ne vor bine ca ei sa cheltuiasca cat mai putini bani si noi sa putem muncii cat mai mult sa platim taxe
Ca revin in spital mai e cum dar mai nasol e ca uni merg in pământ si aia e mai grav uni chiar cu zile datorită unor efori sau necunostinte medicale.
Tipic românesc, ce ne mai mirăm???? Așa se practică în toate domeniile munca la stat și va dura în vecii vecilor Amin.
Un articol stupid. E clar ca specialitatile chirurgicale aduc mult mai multi bani. Toate interventiile / procedurile invazive sunt decontate / platite mai bine. Asta nu e ceva nou…si in Germania e la fel.
Specislitatile fara multe intervenii invazive nu sunt vazute ca aducatoare de profit. Insa se compenseaza per ansamblu….multe cazuri sunt tratate interdisciplinar….si la final uneori e greu de gestionat care specialitate implicata ia banii….
E clar ca specialitatile
Specislitatile fara multe intervenii invazive nu sunt vazute ca aducatoare de profit. Insa se compenseaza per ansamblu….multe cazuri sunt tratate interdisciplinar….si la final uneori e greu de gestionat care specialitate implicata ia banii….
Sincer, nu știu ce să cred. Dacă activitatea unui medic e judecată după câți bani aduce, atunci puneți-i pe becali, hagi. Etc. Ei aduc bsni, au Fuat bani cu fotbslul. Un medic trebuie plătit pentru ce poate face daca e nevoie de el. Nu pentru cați bsni aduce
Manageru ăsta chiar e medic? Hotărăste soarta unor profesori de medicină, fie chiar la Oradea, se pare că v- depasit craiova brrrh si … hha galti.
Cred ca buba este la spaga. Sunt de acord sa primeasca de doua ori decat primesc acum dar sa existe lege care sa le interzica cu desavarsire sa primeadca spaga. Povestea ca pacientul ii ofera ca si recunostinta este gargara. Am vazut oameni amarati in spital care nu aveau bani si erau amanati pentru operatie sau le dadeau drumul acasa. Acesta este motivul pentru care oamenii sunt ” recunoscatori’. Cand este vorba de viata ta sau a unei persoane apropiate atunci decartezi ca nu ai ce face.
Oare se aproba?
De când doctorii trebuie sa își acopere salariul? Ei sunt acolo in folosul cetățeanului, ei trebuie sa existe și dacă nu au foarte mulți pacienți, pentru ca știm cu toții cazuri in care ne-am fi dorit sa existe mai mulți doctori, mai multe asistente, mai multe infirmiere. Cu cât sunt mai mulți cu atât este tratat pacientul mai bine! Mi se pare aberant sa i ceri unui doctor sa-și acopere salariul… vrea domnul MANAGER ca toată Oradea sa se îmbolnăvească ca sa poate trece el mai mulți bani prin spital? Asta e scopul medicinei? Un capitalist! Este din ce in ce mai clar ca este pe postul acela pentru ca nu-l interesează și nu-i place sa își facă meseria!
Sistemul de sănătate este o catastrofa,este corupt, medicii cu adevărat buni sunt cei care au chemare, har pt acestă meserie, cam 10 la sută dintre ei. Restul și au ales această meserie pt bani,nu au empatie pt semenii lor, mulți nu au nici caracter, sunt un munte de orgoliu, consideră că li se cuvine totul, vreo 300000ron,au studiat mult… Și alte categorii profesionale au studiat mult dar ei au de a face cu vieți omenești și atunci se cred Dzei. În străinătate nu ești acceptat la medicina decât după ce ai făcut voluntariat!Și în cazul multora dintre ei asistentul face o parte însemnată din munca lor. Sunt lipsiți de respect, nu știu să se poarte nici cu colegii lor asistenți și nici cu pacienții.Si nici sistemul care îi pregătește nu este unul strălucit!
Adevărat dar numai noi vedem poporul restul cei care conduc tara nu vor schimbare,se fac ca nu vad și așa mai trec 30 de Ani degeaba!!!
Este o fractură de logică în această analiză, ori managerul spitalului nu știe ce analizează și este doar un bun administrator și atât, ori cine a scris articolul nu a mers cu propria analiză mai departe. Asta pentru că este știut că orice mare profesor sau somitate dintr-un spital de acest calibru își însușește munca subalternilor , în sensul că are medici sub aripa lui , sau din echipa lui , care operează sau tratează pacienții, iar respectivul act medical este trecut în dreptul șefului. Dacă s-ar analiza și timpul alocat pe pacient s-ar dovedi că acești medici cu rezultate excelente nu dorm, nu mănâncă, nu merg la toaletă și nu au ajuns acasă din vremea liceului. Nimeni nu contestă faptul că medicii enumerați în articol au merite deosebite, ceea ce este de contestat este analiza și nerecunoașterea unor practici din sistem și faptul că sistemul este disfuncțional.
De evitat consult cardiologie Dr Ana Maria Mitrica!Pacient diagnosticat anterior cu cardiopatie ischemica ( nu am aratat documente diagnostice dnei Dr.,fiind interesati de diagnosticul ei),posibil infarct miocardic apoi,avand in vedere analizele markeri cardiac.Consult superficial,super rapid de catre cardiolog Dna Dr Mitrica cu diagnostic doar de inceput de HTA.Degeaba s a plans de dureri retrosternale,dureri de gambe,lipsa de aer la efort.Evitati daca daca doriti sa aveti Mai multe sanse la viata..
Corect! Cel mai probabil este vorba de o conducere f proastă care nu este în stare să găsească soluții ca pacienții să ajungă la doctori. Nu cred ca întrecerea socialista în muncă are vreo relevanță. Medicii nu pot veni cu pacienți de acasă. Adresabilitate este rolul conducerii , care as pune pariu ca are salarii mult mai generoase decât mulți medici și nu am citit ca sunt dornici sa își dea demisia😉. Articolul este o porcărie. 😊