Spionii ruși au reușit să importe din Uniunea Europeană tehnologii avansate, în pofida sancțiunilor, arată o investigație Financial Times publicată azi.
Acum circa două săptămâni, New York Times scria că oficiali din domeniul fiscal și comercial au remarcat o creștere a numărului de cipuri și componente electronice vândute Rusiei prin Armenia, Kazahstan și alte țări, ceea ce ridică întrebări cu privire la eficacitatea sancțiunilor.
Spionii ruși au reușit să importe tehnologii avansate
„O rețea rusă de spionaj a achiziționat tehnologie sensibilă de la companii din UE pentru a alimenta războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, chiar și după ce SUA au luat măsuri drastice împotriva rețelelor secrete de contrabandă.
Rețeaua – înființată pentru a procura bunuri de la microcipuri la muniție – a reușit să obțină mașini-unelte din Germania și Finlanda, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA în martie 2022, a constatat o investigație a Financial Times.
Capacitatea continuă a celulei de achiziții de a opera în Europa ilustrează provocările cu care se confruntă guvernele occidentale în încercarea de a sugruma aprovizionarea cu tehnologie critică pentru complexul militar-industrial al Rusiei.
„Rețeaua Serniya” a fost acuzată de Departamentul de Justiție al SUA că a lucrat la «activități de achiziții foarte sensibile și clasificate» în numele agenției ruse de spionaj FSB, inclusiv pentru Direcția pentru informații științifice și tehnologice, cunoscută sub numele de «Direcția T»”, scrie Financial Times.
Rețeaua a procurat echipamente și pentru Rosatom, ministerul rus al Apărării sau pentru SVR, agenția rusă de spionaj.
Însă Financial Times a descoperit că o companie operată de același cetățean rus care opera rețeaua Seniya a reușit să importe, din UE, echipamente interizse la exportul spre Rusia. De exemplu, la finalul anului 2022, această structură, apropiată FSB, a adus în Rusia, din Germania, 22 de tone de echipament, în valoare de 554.000 de dolari americani.
Din Finlanda, compania a adus discuri de tăiere și tocare. Britanicii au interzis exportul lor spre țări ca Iran sau Coreea de Nord, dar UE nu are astfel de restricții.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.