/

EXCLUSIV Soția ex-șefului masonilor români a ucis un copil pe masa de operație la Sanador, susțin procurorii. Chirurgul Laura Bălănescu neagă toate acuzațiile

Soția ex-șefului masonilor, pacient copil mort
Laura Bălănescu, soția ex-șefului masonilor, pacient copil mort după operație (sursa: Inquam Photos/George Călin)

Soția ex-șefului masonilor, pacient copil mort. Laura Bălănescu, medicul care l-a operat pe băiețelul Ștefan Duță la Spitalul Sanador din Capitală, este inculpată pentru ucidere din culpă. Aceasta a susținut în fața anchetatorilor că în timpul intervenției chirurgicale nu s-a declanșat hemoragia în câmpul operator care a dus la decesul pacientului Ștefan Duță, băiețelul de un an și zece luni.

Citește și: EXCLUSIV Copil de nici doi ani, abandonat după o operație la Sanador de către chirurgul Laura Bălănescu, susțin procurorii, ceea ce a dus la decesul băiețelului. Ancheta durează de cinci ani

DeFapt.ro a obținut declarațiile date în fața anchetatorilor de medicul Laura Bălănescu, document din care rezultă că aceasta își susține integral nevinovăția. Celelalte două doctorițe inculpate pentru ucidere din culpă, Laura Florentina Vasile Valeria Cornelia Vlăsceanu, au refuzat să dea vreo declarație în fața procurorului de caz.

Medic la stat și la privat, conferențiar la UMF

Laura Bălănescu lucra la finalul anului 2018 ca medic primar – chirurgie pediatrică la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, era conferențiar universitar – angajată la UMF „Carol Davila”, cu experiență de aproximativ 27 de ani în domeniul chirurgiei pediatrice, dar avea și o colaborare cu spitalul privat Sanador.

Citește și: EXCLUSIV Soția ex-șefului masoneriei române, protejată de procurori, acuză mama băiețelului mort după ce Laura Bălănescu l-a operat la Sanador. Ancheta, în lucru de peste cinci ani

Aceasta le-a povestit procurorilor cum s-au derulat evenimentele din punctul ei de vedere, de la primul consult în ambulatoriu făcut înainte de operație până la decesul pacientului Ștefan Duță.  

„Intervenția chirurgicală realizată pentru minorul Duță Alexandru s-a realizat în cadrul Spitalului Sanador cu care am avut un contract de colaborare. (…) Pacientul Duță Alexandru a fost consultat în cadrul ambulatoriului din Spitalul Sanador unde am stabilit diagnosticul de testicul necoborât stâng și hernie inghinală dreaptă recidivată.

Diagnosticul l-am stabilit pe baza examenului clinic și a investigațiilor imagistice, fiind atașate la dosar examenele ecografice cu care pacientul s-a prezentat la consultație”, și-a început declarația Laura Bălănescu.

Intervenție „de rutină”

Conform acesteia, ea conducea echipa chirurgicală din care au mai făcut parte dr. Gabriel Drăgan și medicul anestezist Valeria Drăgan.

„În timpul intervenției chirurgicale, efectuate pe partea dreaptă, s-a constatat că este vorba despre hernie femurală, aceasta fiind mult mai rar întâlnită la copil și diagnosticul este de cele mai multe ori stabilit intraoperator. Fiind vorba despre o intervenție chirurgicală interactivă, pe partea dreaptă a fost dificil de realizat disecția, fiind create numeroase vase de neoformație, iar în timpul intervenției a fost o sângerare normală operator pentru o reintervenție.

S-a practicat cura chirurgicală a herniei femurale drepte și s-a început intervenția chirurgicală pe partea stângă pentru testicul stâng. Menționez că intervenția chirurgicală pentru testiculul necoborât este o intervenție care se realizează de rutină”, a declarat medicul Laura Bălănescu.

Bălănescu, contrazisă de IML

Medicul Laura Bălănescu le-a spus anchetatorilor că în timpul intervenției chirurgicale nu s-a declanșat o hemoragie în câmpul operator, iar tracțiunea nu a fost excesivă în așa fel încât să producă o hemoragie la distanță de câmpul operator. Dar documentele de la Institutul Național de Medicină Legală o contrazic.

„La sfârșitul intervenției chirurgicale, pacientul s-a trezit din anestezie și s-a solicitat transferul în Secția de Terapie Intensivă.

Echipele chirugicală și anestezică au rămas în blocul operator unde se completează foaia de observație și protocolul, circuitul fiind ca foaia de observație să însoțească pacientul pe tot parcursul pacientului în spital”, a menționat doctorița.

Pacient „transferat fără documente medicale”

Apoi, spune ea, a mers să consulte pacientul la Secția ATI, dar acesta fusese transferat la Secția Pediatrie. „Am mers să consul pacientul în Secția de terapie intensivă, iar acesta nu mai era acolo. S-a decis coborârea lui în Secția de pediatrie de către medicul anestezist, care era de gardă acolo, în Secția de terapie intensivă, fără ca eu sau medicul anestezist, dr. Vlăsceanu Valeria, să fim anunțați”, susține medicul.

Laura Bălănescu și-a adus aminte că a ajuns la Secția de Pediatrie în același timp cu pacientul care era coborât din lift, în brațele tatălui său. „Am așteptat să fie așezat în rezervă și ulterior, l-am consultat, pacientul fiind cu o evoluție bună post operatorie, stabil hemodinamic, pansamente curate, fără urme de sângerare.

Am urcat în blocul operator unde am transmis echipei ajutor și anestezistului că pacientul este pe secție și că o să revin la contravizită și că, în momentul în care ei vor termina programul operator, să-l consulte și pe minorul Duță. Menționez că foaia de observație și protocolul operator au fost completate după terminarea intervenției chirurgicale, dar foaia de observație nu a însoțit pacientul, acesta fiind transferat fără documente medicale”.

Multe semnale de alarmă

Doctorița Laura Bălănescu a precizat că, după terminarea programului operator, în jurul orei 16.00, pacientul a fost consultat și de medicul chirurg ajutor, care a constatat că starea generală a acestuia este bună și că are o evoluție normală postoperatorie. A primit aceste informații de la el prin mesaje.

„În jurul orei 18.30, am fost sunată de către asistenta din Secția de pediatrie și mi-a zis că părinții semnalează că pacientul este somnolent și că nu s-a trezit din anestezie. Am sunat-o pe dr. Laura Vasile, medic angajat în spitalul Sanador care avusese program operator în acea zi împreună cu echipa mea și am rugat-o să-l consulte și pe pacientul Duță.

Ulterior, am sunat-o și pe doamna dr. Vlăsceanu și am solicitat să vină la un consult, având în vedere relatările asistentei care vorbise cu familia minorului Duță”, și-a adus aminte doctorița.

Vizită superficială

În acest context, medicul Laura Bălănescu a revenit la Spitalul Sanador în jurul orei 19.30 – 20.00, apoi s-a întâlnit cu medicul anestezist și cu medicul chirurg Vasile Laura, care consultase deja pacientul.

„Am intrat în salon unde pacientul Duță era cu tatăl său, mama fiind ieșită afară din secție. Am constatat că pacientul era conștient, cooperant, cu stare generală bună, abdomenul dureros la palpare, pansamente curate, fără sângerare, diureză prezentă, dar prezentase vărsături pe care le-am considerat normale postoperator.

Am vorbit cu medicul anestezist cu dr. Vasile care constatase același lucru. S-a decis continuarea realimentării și am părăsit spitalul Sanador”, a descris Bălănescu situația.

Soția ex-șefului masonilor, pacient copil mort

În urma ultimului consult făcut de medicul Laura Bălănescu, aceasta a constatat că pacientul nu a fost monitorizat” „De aceea nu știu de unde sunt consemnate AV și saturația de oxigen în sânge, pentru că nu era nici un monitor în cameră.

Având în vedere starea generală a pacientului de la consultul de la contravizită, nu am considerat necesare efectuarea unor investigații de laborator sau imagistice. Am fost sunată în jurul orei 23.00 de tatăl pacientului Duță care mi-a trimis că a solicitat un echipaj SMURD pentru că minorul era în stop cardio-respirator”.

Apoi a revenit de urgență la spital împreună cu echipa sa medicală, acolo unde a constatat că pacientului i se făceau manevre de resuscitare. Mai mult, pacientul „nu a răspuns la manevrele de resuscitare”.

Copilul a murit, o comisie de anchetă s-a născut

La câteva ore distanță după ce s-a constatat decesul băiețelui Ștefan Duță, conducerea spitalului privat Sanador a decis înființarea unei comisii formată din „directorul medical și încă două persoane în care am fost chemați cei implicați în tratarea minorului Duță.

S-au completat o parte din actele medicale din acea întâlnire atât de către asistentele medicale, cât și de către medici. Actele medicale completate au fost planul de îngrijire al pacientului conform cu cronologia evenimentelor și s-a încercat prin discuții să stabilim o cauză a morții”.

Tot atunci a aflat și medicul Laura Bălănescu că „în ziua intervenției chirurgicale, foaia de observație a pacientului a rămas în blocul operator până la ora 17.00-18.00, acesta nebeneficiind de tratamentul indicat de anestezist și de mine și consemnat în foaia de observație”.

Bălănescu își susține nevinovăția

Medicul Laura Bălănescu nu este de acord cu mențiunile făcute de specialiști în raportul medico-legal.

„Ulterior, am primit raportul de expertiză medico-legal, dar, parcurgându-l, ei concluzionau că a fost o leziune la nivelul venelor testiculare în canalul inghinal. Menționez încă o dată că în timpul intervenției chirurgicale nu au fost lezate vasele și s-a constatat sângerare în câmpul operator.

De asemenea, nici la consulturile postoperatorii nu s-a constatat exteriorizarea de sânge sau hematoame formate în jurul plăgilor operatorii sau modificări la nivelul abdomenului determinate de un hematom de dimensiuni atât de mari așa cum menționează în raportul de autopsie”, a spus doctorița.

Nu-și reproșează nimic

Conform declarației date procurorilor, chirurgul Bălănescu a mai spus că pe materialul filmat, primit ulterior de la autopsie, există o imagine în care testiculul este cu vasele integre, iar hematomul pornește de fapt din pelvis cu extensie către vasele mari.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„De asemenea, sunt multe inadvertențe în raportul de expertiză medico-legală pentru că spun că nu s-a găsit sursa sângerării și spun că este cu cea mai mare probabilitate cu lezarea vaselor spermatice în timpul intervenției chirurgicale.

În concluzie, consider că diagnosticul în momentul operator și intervenția chirurgicală au fost corecte fără incidente în timpul acestor intervenții, iar consulturile efectuate în post operator nu au pus în evidență alterarea stării generale a pacientului în așa fel încât să fie necesare alte investigații”, s-a apărat Laura Bălănescu.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:14Numărul uriaș al sporurilor și salariile mari de care beficiază angajații Guvernului, care acum cer najorări și fac grevă japoneză
13:55Potop de vouchere peste angajații excelent plătiți ai companiei de stat care nu a construit nici un kilometru de autostradă
12:59FOTO Coloana premierului Ciolacu, blocată în trafic la Podu Iloaiei, unde ambuteiajele se formează permanent, iar CNAIR tergiversează aplicarea soluției, care există
12:32Piedone, atacuri în serie la „Firea Pandele”: „A făcut 20 de companii, a cheltuit banii, a îndatorat Bucureștiul și a plecat!”. El cere să se voteze împotriva „lenei și incompetenței”
11:40DNA nu a început urmărirea penală față de Nicușor Dan, cum fals a afirmat candidatul AUR la Primăria București
09:41De ce și-a ucis un polițist mama: „Bea și mă bătea când eram mic”. Culmea, a cerut o pedeapsă mai mică pentru că era om al legii
09:27Un ONG a vrut să finanțeze cu peste 200.000 de euro construcția unei pasarele pietonale. Primăria a avut nevoie de doi ani și jumătate pentru a emite autorizație. A fost prea târziu: costul se dublase
21:14Pentru judecătoarea Stoicescu, cei care cer abrogarea pensiilor speciale vor „câte un BMW, ca să ajungă la toţi, examene luate de toate loazele şi să se vindece mătuşa de bătături”
17:29După ce a decis să facă metrou până la ea acasă, în Voluntari, Firea promite și un aeroport nou. Proiect comun cu primarul Băluță, deși edilii nu au nici o competență
15:07Clipe de coșmar pentru Grapini: a fost urmărită și amenințată de un bărbat, care apoi s-a cazat la același hotel cu ea și i-a trimis un „filmuleț”
14:37Haos la spitalul CF din Iași: pesedista pe care Grindeanu o ține în funcția de manager a concediat directorul economic în timp ce era în India și nu s-au plătit salariile la timp
13:16EXCLUSIV Rezervistul „Doi și-un sfert” care a vândut chinezării antiglonț Jandarmeriei a vrut să livreze în Ucraina și Iran arme din China produse și de o fabrică aflată pe lista de sancțiuni a SUA
12:45România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
12:31Economistul-șef al BNR avertizează: „La anul va veni nota de plată”. România are cel mai mare deficit de cont curent și a patra mare inflație, comparativ cu statele OECD
11:53Noua „umbră” a lui Firea, după Ligia Enache: nevasta unui ex-ofițer SRI, cu o avere impresionantă, muncitoare la Turbomecanica, cu facultate absolvită la 33 de ani