/

Nici un metru cub de gaz nu va mai tranzita Ucraina spre Europa de la 1 ianuarie 2025, a confirmat Kievul. Principalele țări afectate

Sistarea livrărilor gazului rusesc prin Ucraina (sursa: X/Gazprom)

Sistarea livrărilor gazului rusesc prin Ucraina. Începând cu 1 ianuarie 2025, nicio cantitate de gaz rusesc nu va mai tranzita gazoductele ucrainene, a confirmat operatorul ucrainean GTSOU. Decizia marchează sfârșitul acordului de tranzit semnat în 2019 între Ucraina și Gazprom, afectând semnificativ economiile implicate și securitatea energetică a Europei.

Sistarea livrărilor gazului rusesc prin Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat prelungirea contractului de tranzit cu Gazprom, o decizie susținută de Comisia Europeană.

Citește și: BREAKING Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank: deficit de 2,5 miliarde de lei la final de noiembrie. Penalul Neacșu, în conducerea băncii

Aceasta a recomandat țărilor afectate, precum Republica Moldova, Slovacia, Ungaria și Austria, să identifice surse alternative de aprovizionare, chiar dacă aceste soluții implică costuri suplimentare.

Conform estimărilor, Ucraina va pierde anual taxe de tranzit în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari, în timp ce Gazprom va înregistra pierderi de până la 5 miliarde de dolari din vânzările către Europa.

Uniunea Europeană reduce dependența de gazul rusesc

După invazia Rusiei în Ucraina și sabotajul conductelor Nord Stream, Uniunea Europeană a implementat măsuri pentru a reduce dependența de gazul natural rusesc.

Importurile de gaze naturale lichefiate (GNL), în special din SUA, au devenit o alternativă, deși acestea sunt mai scumpe decât gazele transportate prin conducte.

Scăderea tranzitului de gaz prin Ucraina

Tranzitul gazului rusesc prin rețeaua ucraineană a scăzut cu aproape două treimi față de 2021, ajungând la 14,65 miliarde de metri cubi în 2023.

În prezent, Rusia își livrează gazul către Europa doar prin gazoductul TurkStream și extensia acestuia, Balkan Stream.

Dificultăți pentru Slovacia și Ungaria

Slovacia și Ungaria, printre cele mai afectate țări de sistarea tranzitului, au avertizat asupra dificultăților de aprovizionare.

Premierul slovac Robert Fico a avut schimburi tensionate cu președintele Zelenski, amenințând cu oprirea furnizării de energie electrică către Ucraina.

Soluții precum livrările de gaz azer sunt discutate, dar nu există încă o variantă concretă.

Republica Moldova, în criză energetică

În Republica Moldova, situația este critică, având în vedere dependența centralei de la Cuciurgan de gazul rusesc.

Țara a declarat stare de urgență în sectorul energetic, fiind afectată și de un conflict financiar cu Gazprom privind datorii de 700 de milioane de dolari, nerecunoscute de Chișinău.

Perspective energetice pentru Europa

În condițiile schimbărilor geopolitice și energetice, Europa își continuă tranziția către surse alternative de energie.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Situația tensionată evidențiază necesitatea diversificării și securizării aprovizionării cu energie, mai ales pentru țările dependente de gazul rusesc.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

19:32Salah părăsește Liverpool la finalul acestui sezon, după opt ani la club. Noua echipă, necunoscută
19:19Plafonarea prețului la energie poate fi sistată după 1 aprilie, recunoaște ministrul Burduja, care adaugă că se caută soluții alternative
17:18Ministrul de Finanțe, atac la Ciolacu I: „Cheltuielile bugetare au depăşit cu 69 miliarde lei cele prevăzute. Nu intru în analiză dacă au fost justificate”
14:57Un sfat de la David Popovici: „Să nu te compari cu cei care toată ziua nu vorbesc decât despre cât de mulți bani au și case și mașini”
13:59Guvernul Ciolacu II continuă să se împrumute masiv: Finanțele au planificat împrumuturi de 5,2 miliarde de lei doar în ianuarie 2025
12:53Cristian Socol, meditatorul lui Ciolacu, care acuza de „ipocrizie” mediul de afaceri, a făcut o avere impresionantă din sinecurile oferite de PSD
11:59Pe șest, printr-un banal ordin semnat de un secretar de stat, circa 100 de firme din industria extractivă vor fi jupuite de 0,5% din cifra de afaceri – presă
10:59O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Georgescu, „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni
17:46Ministrul Educației își bate joc de Călin Georgescu: „Are un discurs grevat major de pseudoștiință și pseudoreligie”
14:59Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce taxa pe stâlp este mai nocivă decât creșterea TVA: „Se duce mult mai direct în prețul final”
13:20Cristian Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în Convenția CEDO se referă la legislative”
12:45Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european”
10:48După o ceartă într-un bar, a ucis zece persoane, între care doi copii, cu o armă de foc, a rănit alte patru, apoi s-a sinucis, când polițiștii l-au înconjurat (Muntenegru)
10:30VIDEO Explozie ciudată a unei camionete Tesla Cybertruck în fața hotelului Trump din Las Vegas. Un mort, șapte răniți
18:22România poate asigura doar jumătate din necesarul de energie electrică al Moldovei, așa că Energocom cumpără din Ucraina, noaptea