/

EXCLUSIV De ce au căzut ca muștele site-urile aeroporturilor românești sub atacurile Killnet? Șeful Aviației Civile din România a desființat, ilegal, structura de cybersecurity

Șeful Aviației Civile Române, "complicele" Killnet
Șeful Aviației Civile Române, "complicele" Killnet (sursa: caa.ro)

Șeful Aviației Civile Române, „complicele” Killnet. Site-urile aeroporturilor din România, inclusiv cel al Aeroportului Internațional Henri Coandă și cel al companiei Tarom, au fost atacate cibernetic de hackerii ruși din gruparea Killnet. Pagubele ar fi fost limitate dacă directorul Autorității Aeronautice Civile Române, Nicolae Stoica, nu desființa ilegal structura de securitate cibernetică a aviației civile.

Defapt.ro a dezvăluit încă din luna februarie că aviația civilă este vulnerabilă în fața atacurilor cibernetice în urma deciziei haluciante luate de directorul Nicolae Stoica. Acesta a fost uns pe funcție de ministrul liberal Lucian Bode și menținut de miniștrii Cătălin Drulă și Sorin Grindeanu.

Șeful Aviației Civile Române, „complicele” Killnet

Gruparea Killnet a lansat atacuri de tip „distributed denial of service” (DDoS) asupra tuturor site-urilor aeroporturilor din România în cursul nopții de duminică. Au picat pe rând site-urile aeroporturilor Arad, Mihail Kogălniceanu, Traian Vuia, Cluj, Craiova, Oradea, Târgu-Mureș, Sibiu, Suceava și Henri Coandă. Atacul cibernetic a afectat și site-ul companiei Tarom.

Securitatea cibernetică în domeniul aviației civile era responsabilitatea directă a Autorității Aeronautice Civile Române, conform legislației românești. Dar directorul Nicolae Stoica a decis să desființeze ilegal structura de securitate cibernetică, invocând faptul că AACR nu are atribuții în acest domeniu.

CSAT și SRI au blamat acțiunile lui Stoica

Stoica a decis și concedierea a trei angajați din structura de cybersecurity a AACR, recunoscuți la nivel național și internațional în domeniul securității cibernetice.

Mai mult, Consiliul Suprem de Apărare al Țării, Serviciul Român de Informații, Ministerul Transporturilor și Directoratul Național de Securitate Cibernetică l-au contrazis oficial pe directorul Nicolae Stoica, care nu știa ce atribuții are instituția pe care o conduce politic.

Cu toate acestea, cele patru instituții nu au luat nici o măsură pentru a remedia situația.

„Nu mai există securitate cibernetică la noi”

Defapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la directorul Nicolae Stoica în legătură cu măsurile luate pentru în urma atacurile cibernetice, dar acesta nu a răspuns. În schimb, a răspuns Mircea Arsenie de la departamentul IT al AACR.

„Nu am avut cu ce să îi ajutăm. Nu ține de noi să îi ajutăm. Nu mai există securitate cibernetică la noi. Nu mai e… s-a… eu nu mă ocup de așa ceva. Eu sunt de la departamentul IT, mă ocup de site-ul nostru.

Citește și: EXCLUSIV Șeful Aviației Civile, Nicolae Stoica, confirmă dezvăluirile Defapt.ro: i-a cerut mii de euro unui subordonat detașat în străinătate

Nu știu dacă mai avem, dacă nu mai avem, habar nu am. În dreptul meu e doar site-ul nostru”, a spus specialistul Mircea Arsenie.

Întrebat ce măsuri a luat pentru a proteja site-ul autorității, Mircea Arsenie a explicat că a făcut o copie la site: „Are o clonă. Am tăiat traficul din țările ăstea… aproape tot… mai puțin România. Traficul care vine din Rusia, Coreea. Aseară aproape a rămas doar România”.

Site-ul AACR vorbește de „Asigurarea Securității Cibernetice”

Pe site-ul Autorității Aeronautice Civile Române se află postat „Planul Național de Siguranță a Aviației Civile” aferent perioadei 2019-2023. La capitolul 7, intitulat „Asigurarea Securității Cibernetice”, se menționează că, în lipsa unor măsuri corespunzătoare, aviația civilă română este expusă la amenințările și vulnerabilitățile de securitate cibernetică, datorită utilizării de sisteme și rețele IT&C cu specific aeronautic și de uz general.

„Reglementările recente, europene și naționale (în materie de protecție a sistemelor și rețelelor IT&C, protecția infrastructurilor critice, securitatea cibernetică, protecția datelor, precum și siguranța și securitatea aeronautică), creează obligativitatea stabilirii concrete de responsabilități instituționale și impune decizii de finanțare și dezvoltare (în infrastructură, tehnologie, resurse umane, standardizare și normare), în scopul alinierii aviației civile naționale la cerințele de securitate cibernetică”, conform documentului citat.

Tot în documentul citat au fost menționate șase măsuri pe care trebuia să le implementeze Direcția de Securitate Aeronautică și Cibernetică, direcție desființată ilegal de directorul Nicolae Stoica.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

16 comentarii

  1. Corupţia şi incompetenţa ca armă a Rusiei în acest război hibrid, cum se arată, purtat de ani buni… Mergem la vot şi alegem principii ale statului de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:47Fapte de arme: un colonel a ordonat folosirea apei sub presiune. Rezultatul: un mort
16:37Tetraplegic în scaun cu rotile, proxenet și traficant de droguri. Instanța l-a iertat de pușcărie
16:32Cum a jupuit statul consumatorii afectați de creșterea prețurilor la energie: venituri suplimentare la buget de miliarde de lei
16:23De ce se adună peste 800 de artiști la Iași pe parcursul a zece zile
16:06Lovitură „devastatoare” a Kremlinului: Biden și Blinken nu mai au voie să intre în Rusia
15:50Ministerul Gabrielei Firea, incapabil să cheltuie banii primiți de la buget pentru salarii: cea mai proastă execuție bugetară. În minister lucrează deja 183 de oameni
08:44VIDEO Șocant: doi parlamentari UDMR justifică acțiunea a doi etnici maghiari condamnați pentru că voiau să detoneze o bombă la parada de 1 Decembrie
23:51Pe Putin îl lasă nervii: marele campion la șah Garry Kasparov a fost declarat „agent al străinătății” și acuzat că are „surse” din Ucraina pentru a-și finanța activitățile
18:16Rusia va tăia, de sâmbătă, gazele furnizate Finlandei, fiindcă refuză să plătească în ruble. Este a treia țară care pierde accesul la gaze rusești
14:22A început Romanian Creative Week la Iași. Peste 800 de artiști și zeci de evenimente muzicale, artă, modă și film
14:00Amendă de 12.000 de lei pentru patronul unui magazin sătesc, dar a avut un mare noroc. Care a fost motivul
13:52„Ne securizăm energetic cu partenerul Lukoil și cu omul Gazprom” (investigație Rise Project)
13:42Ce oraș va fi desemnat „Destinația anului 2022”. Iașiul, printre finaliste
13:08VIDEO Gafă aiuritoare a lui George W. Bush: „Invadarea Irakului a fost brutală și nejustificată”. A confundat Irakul cu Ucraina
13:02Ciucă nu exclude cel mai „negru” scenariu cu privire la evoluția războiului din Ucraina