Scafandrii români sunt trimiși la deminare pentru că marina nu are nave specializate, arată un reportaj Digi 24. „Echipa de scafandri e ultima modalitate de deminare, pentru că riști viața omului. Noi o folosim pe aceasta pentru că alte mijloace sunt dificile”, a explicat Sandu Valentin, comandor în rezervă.
De la începutul războiului, scafandrii au distrus cinci mine. În 2022, un dragor a încercat distrugerea unei mine, dar s-a lovit de ea și a fost avariat.
Scafandrii români, trimiși la deminare pentru că marina nu are nave specializate
„Dragorul are un mare dezavantaj: el tractează o dragă (plasă). Există riscul să se lovească de mine (…)
O altă variantă e vânătorul de mine. Aceasta e o navă modernă care exact asta face: vânează mine. Are un sonar foarte puternic, care permite detectarea, localizarea și identificare minei. Apoi se trimite un ROV – Remote Operating Vehicle – ori o dronă maritimă care, cu propriii senzori, identifică și clasifică mina. Apoi vii cu un pachet de trotil, îl plasezi cu ROV-ul lângă mină și o detonezi.
Ultima modalitate e cea în care trimiți scafandri, ca ultimă soluție. Noi apelăm din start la această ultimă rațiune, trimitem scafandri. Curajoși, remarcabili, dar riscant”, a spus comandorul în rezervă.
„Cele mai multe mine din Marea Neagră sunt de producție sovietică. De aici, apare o problemă: după ce rușii au capturat Crimeea, au capturat și depozitele de mine sovietice ale ucrainenilor. În clipa de față, dacă apare o mină, este greu de spus din ce câmp de mine provine”, a mai explicat Sandu Valentin.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.