/

EXCLUSIV Cum își sabotează țara NATO România industria de apărare: utilaje de produs tuburi de muniție de milioane de euro zac de ani de zile nefolosite la Uzina Mecanică Plopeni

România își sabotează producția de armament
România își sabotează producția de armament (sursa: necenzuratph.ro)

România își sabotează producția de armament. 2,7 milioane euro a cheltuit Emanuel Ioana, actualul șef al Romarm, pentru achiziționare unor prese incomplete și nefuncționale pentru fabricarea tuburilor de muniție.

Utilajele nefolosite zac abandonate de aproape patru ani de zile în halele Uzinei Mecanice Plopeni (UMP), deținută de statul român prin Ministerul Economiei.

Citește și: EXCLUSIV Romarm vinde în străinătate cu 15 euro/kg pulberea pentru muniții scoasă gratuit din Rezerva de Stat și cumpără alta, pentru uzinele românești, cu 40 de euro/kg

Viorel Stelian Popa, fostul director al UMP, a declarat pentru DeFapt.ro că a sesizat Direcția Națională Anticorupție pentru achizițiile girate de Emanuel Ioana. Sunt și alte exemple, potrivit acestuia: mănușile tricotate care se vindeau pe piață cu 1,5 lei erau cumpărate la un preț de zece ori mai mare, în timp ce pentru o mătură de nuiele se plătea în jur de 80 lei.

Tubul de 37, lovitură NATO

Emanuel Ioana a fost numit la începutul anului 2020 în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Uzinei Mecanice Plopeni de către liberalul Virgil Popescu, ministrul Economiei din acea perioadă.

Printre primele măsuri luate de Ioana în această funcție a fost contractarea de utilaje noi pentru asamblarea tuburilor de muniție.

Viorel Stelian Popa a declarat pentru DeFapt.ro că, în anul 2022, atunci când a fost numit director general al Uzinei Mecanice Plopeni, a găsit șapte utilaje pe care a încercat să le pună în funcțiune.

Cinci orizontale pentru tuburi de la 100 la 155 și două orizontale pentru tubul de 37, lovitură NATO.

„Merg în gol”

„Au fost cumpărate pe vremea când domnul Ioana era președintele Consiliului de Administrație. Sunt vreo șapte utilaje de câteva milioane de euro. Nu funcționează pentru că au fost comandate prost”, a declarat Viorel Stelian Popa.

De exemplu, utilajele nu au sisteme de alimentare, nu au softuri, nu au fost folosite vreodată și sunt ieșite din garanție.

Viorel Popa a explicat că a încercat să pună utilajele în funcțiune așa cum l-a rugat Florin Spătaru, fostul ministru al Economiei. Dar nu a reușit: „Nu s-a putut. Ele merg în gol, dar nu poți lucra nimic pe ele.

Dacă dumneata îți cumperi o mașină fără roți și îți pornește motorul, cum te deplasezi cu ea? Sunt descompletate. A doua problemă: nu au fost făcute să aibă capacitatea asta să lucreze ce vrem noi.”.

În vara anului trecut, Popa a sesizat Direcția Națională Anticorupție în legătură cu aceste achiziții.

Cinci contracte unor turci

Conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice, în perioada decembrie 2019 – decembrie 2020, Uzina Mecanică Plopeni a atribuit cinci contracte firmei Ro-Mega Trade, deținută de afaceriștii turci Mehmet Tuncer Unal, Osman Oztaskin și Cuneyt Okcu.

Toate, în urma unor licitații cu un singur ofertant.

Primul contract, în valoare de 4,3 milioane lei, a fost atribuit pe 23 decembrie 2019 și prevedea achiziția unei prese pentru presat tuburi și servicii conexe.

Adică instalarea presei, punerea în funcțiune și școlarizare operatori. Tot pe 23 decembrie 2019 s-a mai semnat un contract, în valoarea de 3,6 milioane lei, pentru achiziția unei prese mecanice.

Trei contracte într-o singură zi

Cel de-al treilea contract a fost atribuit tot pe 23 decembrie 2019 și prevedea achiziția unei prese pentru forjare și formare corpi și servicii conexe. Această presă a fost cumpărată pentru suma de 2,6 milioane lei.

Practic, într-o singură zi, au fost atribuite trei licitații cu o valoare cumulată de 10,5 milioane lei, echivalentul a peste 2,1 milioane euro.

Până la finalul anului 2020 s-au mai semnat alte trei contracte: pentru achiziția unui strung, o mașină de măsurat în coordonate 3D și o presă hidraulică 350 tone forță.

Pentru ultimele trei achiziții, Uzina Mecanică Plopeni a mai plătit încă 2,8 milioane lei (560.000 de euro).

România își sabotează producția de armament

Viorel Popa spune că utilajele comandate de la firma Ro-Mega Trade au fost recepționate în mandatul lui Emanuel Ioana.

„Nu sunt recepționate de mine, sunt recepționate din 2020. Nu le-au folosit deloc. Au ieșit și din garanție. Au avut un an sau doi ani garanție”, a declarat Popa.

Tot el susține că procurorii anticorupție au venit la fabrica de armament pentru a ridica documente, iar o parte dintre angajați au fost chemați să dea declarații la DNA. Însă nu știe dacă în dosarul de corupție a fost audiat și Emanuel Ioana.

Acesta din urmă, actualul director al Romarm, a refuzat să răspundă întrebărilor care i-au fost adresate de către DeFapt.ro.

DNA nu a ajuns încă la furnizori

Am încercat să aflăm de la Elif Ozkan, directoarea companiei Ro-Mega Trade, care sunt motivele pentru care utilajele vândute fabricii de armament nu sunt funcționale și dacă Emanuel Ioana a negociat achiziția acestora înainte de a se efectua achiziția prin SEAP.

Nu a vrut să răspundă direct, însă a transmis următoarele:

„Până la acest moment nu avem cunoștintă de sesizarea făcută de Uzina Mecanica Plopeni la DNA. În situația în care informația pe care ne-ați transmis-o se va dovedi a fi adevarată, va asigurăm că societatea noastră va comunica organelor de cercetare penală toate informațiile ce ne vor fi cerute pentru justa soluționare a cauzei.”.

Pe rol, și un proces civil

În ceea ce privește aspectele legate de proiectarea, instalarea și punerea în functiune a utilajelor livrate către Uzina Mecanica Plopeni, reprezentanții Ro-Mega Trade susțin că acestea fac obiectului dosarului civil nr. 5375/105/2022, proces aflat pe rolul Tribunalul Prahova.

Citește și: Cine conduce uzina de armament Plopeni: directorul – teolog, ex-director la circ; directorul comercial – anchetat de DNA; șefa CA-ului – absolventa unei facultăți private, la 29 de ani

„Întrucat situația litigioasă existentă între Uzina Mecanică Plopeni și subscrisa urmează să fie tranșată de instanța de judecată, considerăm că nu este în interesul niciuneia din părțile litigante  expunerea în spațiul public a unor aspecte care vizează obiectul dosarului civil indicat mai sus”, spun reprezentanții Ro-Mega Trade.

Complicata relație UMP – Romarm

Emanuel Ioana a fost numit în funcția de director general al Romarm de actualul ministru al Economiei, pesedistul Radu Oprea, în august 2023.

„Ioana mi-a trimis controale peste controale după ce a venit. A avut această supărare că de ce am ajuns cu dosarul ăsta la DNA. Pentru că, dacă nu ajungeam la DNA, eram eu răspunzător că ele nu funcționează.

Acum Ioana spune că e nemulțumit, dar eu am dus fabrica pe profit. Am găsit o gaură de 70 de milioane lei datorie, dar am adus un profit mic de 16.000 de euro”, a declarat Viorel Popa.

Mănuși la preț de zece ori mai mare

Fostul director al UMP Viorel Popa susține că o altă nemulțumire a lui Emanuel Ioana, în calitate de șef al Romarm, era legată de faptul că a scăpat de o încrengătură de firme care căpușau fabrica de armament.

„Am dat o firmă afară, iar domnul Ioana i-a luat de mână și i-a dus la domnul ministru (Radu Oprea – n.r.) în birou. Pe mine m-au reclamat, m-au făcut, după ce am găsit o gaură de 100 și ceva de mii de euro.

Aduceau marfă. O pereche de mănuși de cârpă care este 1,5 lei, tricotate, ordinare pe care la un schimb le arunci, le aducea la 15 lei. Și ele sunt un leu cincizeci. Așa, mi-a adus o mătură din nuiele, 80 de lei.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Mai mult decât atâta, lăsau marfa în custodie la fabrică, chipurile până când o să facă documentele. Făceau proces verbal de custodie. Fabrica începea să le consume marfa, după aia acceptau prețul.

După care veneau și spuneau să nu plătească pe firma care a dat marfa în custodie. Spuneau apoi <Plătiți pe altă firmă, că aia a intrat în faliment>. Plăteau marfa la 15 lei și îi dădeau în judecată și pe firma care a lăsat marfa în custodie și plăteau și pe firma aia. Sau nu mai aduceau nici un produs, se dădeau bilete la ordin, de aia rămâneau oamenii fără salarii”, a spus Viorel Popa.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

  1. Trădători, trădători, trădători. Ne putem aștepta la o capitulare cu actuala clasa politica. Altfel nu se poate explica tăierea bugetelor de apărare sau achizițiile neconforme

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

15:30Ce cadou de Crăciun le face aeroportul Otopeni pasagerilor: scaune noi la porțile de îmbarcare. Cele de acum sunt vechi și de 15 ani
14:53Bolojan: „Fac un apel către Ciucă, Geoană şi Lasconi -să găsească o soluţie să nu fragmentăm voturile. Votaţi raţional şi util, Nicolae Ciucă preşedinte!”
13:02Premierul britanic, Keir Starmer, a îngropat vizita omologului care acum învață engleza, Marcel Ciolacu. Discuțiile, fără nici un obiectiv concret
10:39Biden, lovit de nostalgie la întâlnirea cu Xi Jinping: Câte ore am petrecut singuri, dumneavoastră și cu mine…
10:25India a intrat în clubul țărilor nucleare care au și rachete hipersonice. „Un moment istoric”, spune ministrul Apărării
10:18Atacuri aeriene rusești în valuri, cu rachete și drone, împotriva sistemului ucrainean de electricitate. Polonia a ridicat de la sol avioane de vânătoare
10:09Xi Jinping simte că venirea lui Trump la Casa Albă va fi dură pentru China, cere unitatea țărilor din Cooperarea Economică Asia-Pacific
10:02Fiica patronului Realitatea TV candidează și pentru un loc în Senat. Alexandra Păcuraru, deja înscrisă în cursa prezidențială
09:53Marian Vanghelie revine: deschide lista pentru deputați pe București a partidului pe care-l conduce, PSDI
20:51A ucis cu cuțitul opt persoane și a rănit 17 într-o școală din China care nu i-a eliberat diploma de absolvire
20:43UDMR vrea să facă parte din majoritatea parlamentară a viitorului mandat, dar nu dacă din aceasta face parte și AUR
20:29Scholz i-a făcut un serviciu de imagine lui Putin când a decis să aibă o conversație telefonică cu acesta, spune și opoziția din Germania
19:082023, anul în care în România s-au născut cei mai puțini copii. Peste 15% dintre aceștia, născuți în străinătate. În 2024, scăderea se va accentua
15:06Consilierul lui Mugur Isărescu, Lucian Croitoru, spune ce fel de președinte va vota: „Să provină din partea liberală a spectrului politic”
14:56Prezență de 50-60% la alegerile parlamentare, estimează Cristian Pîrvulescu, care-și bazează pronosticul pe calendarul electoral