/

VIDEO Războiul din Ucraina, a zecea zi. Rușii bombardează Mariupol, în ciuda armistițiului pentru evacuarea civililor. Trupele lui Putin continuă asediul asupra Harkovului și Kievului

Orașul Mariupol, bombardat de ruși.
Orașul Mariupol, bombardat de ruși. Sursă: Captură foto Twitter @HannaLiubakova

Războiul din Ucraina, a zecea zi. UPDATE: Rușii continuă să bombardeze orașul Mariupol, în ciuda armistițiului de câteva ore, pentru evacuarea civililor, relatează BBC News.

Corespondentul BBC transmite că orașul este sub asediu.

Viceprimarul Sergei Orlov a declarat pentru BBC News că „rușii continuă să ne bombardeze. Folosesc artileria, este o nebunie. Nu este o încetare a focului la Mariupol și nu s-a încetat focul nici pe ruta umanitară. Civilii noștri sunt gata de evacuare, dar nu pot pleca prin bombardamente”.

–-

Civilii din Mariupol și Volnovaha vor putea fi evacuați, au anunțat autoritățile ucrainene. Rușii au anunțat că permit cordoane umanitare pe anumite rute timp de cinci ore.

În același timp, trupele rusești continuă să bombardeze Harkovul și să încercuiască Kievul.

Citește și: Liderii de la Tiraspol îl atrag pe Putin în Transnistria: cer să le fie recunoscută independența, resping aderarea Moldovei la UE

Războiul din Ucraina, a zecea zi. Forțele ucrainene încearcă evacuarea civililor din Mariupol și Volnovaha

Rusia și Ucraina au căzut de acord să limiteze luptele pentru a permite evacuarea civililor din orașul-port Mariupol și Volnovaha, localitate din estul Ucrainei. După anunțul rușilor că va permite coridoare umanitare timp de cinci ore, autoritățile ucrainene au precizat că vor face tot de ține de ele pentru a asigura asistența cetățenilor ucraineni.

Zeci de mii de ucraineni din Mariupol stau fără apă potabilă, curent electric și căldură de joi, când orașul a fost înconjurat de trupele rusești.

Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenco, a declarat că nu are altă posibilitate „decât să le oferim oamenilor șansa să poată pleca în siguranță” din oraș.

De ce sunt importante Mariupol și Valnavaha

Mariupol este un oraș-port din Ucraina cu crica 450.000 de locuitori, din sud-estul țării, care este înconjurat de trupe ruseși și bombardat masiv. Dacă Mariupol cade, Moscova va avea în mâini unul dintre cele mai mari porturi din Ucraina și își va putea crea un coridor între Crimeea anexatp în 2014 și zonele separatiste Luhansk și Donețk, explică BBC News.

Volnovaha este un orășel la nord de Mariupol și a fost lovit de ruși încă de la începutul invaziei. Este un loc-cheie pentru că este situat între Mariupol și Donețk.

Rusia continuă să avanseze în Ucraina

Deși rușii au domolit atacurile, continuă să avanseze spre Nikolaev, a avertizat Ministerul Apărării din Marea Britanie. Scopul rușilor ar fi să ocupe Nikolaev, pentru a putea apoi să se îndrepte spre Odesa, alt oraș port important al Ucrainei.

Ucraina continuă să lupte pentru a păstra Harkov, Cernihiv și Mariupol, iar pe străzile din Sumî sunt raportate lupte.

Între timp, apărarea în Kiev a continuat să respingă „ofensiva inamicului” şi să provoace victime în rândul trupelor de invazie, potrivit forțelor ucrainene.

Protest în Hersonul ocupat:

Peste 66.000 de ucraineni s-au întors în țară ca să lupte. Rușii trimit mercenari

Ministrul apărării ucrainean, , a declarat sâmbătă că 66.224 de bărbaţi ucraineni s-au întors în ţară din străinătate pentru a se alătura luptei împotriva invaziei ruse, relatează Reuters.

Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov. „Aceasta înseamnă încă 12 brigăzi de luptă motivate! Ucraineni, suntem invincibili!”, a spus Reznikov.

CNN a relatat că Rusia intenţionează să trimită încă 1.000 de mercenari în Ucraina în zilele şi săptămânile viitoare.

Un oficial din serviciile de informaţii occidentale a avertizat că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a le face să se predea”, o escaladare care ar putea duce la un număr semnificativ de victime în rândul civililor, conform Agerpres.

SUA au observat deja „unele indicii” că mercenari ruşi ar putea fi implicaţi „în unele locuri” în invazia ordonată de Moscova în Ucraina.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia
13:33UE trebuie să cumpere energie în mod colectiv pentru a preveni criza din timpul iernii, spune premierul belgian
13:02Un copil de patru ani din Buftea care se plimba cu o trotinetă a fost spulberat o mașină. Șoferul a fugit de la locul accidentului
12:37Pomana la pompă: statul ne-a jupuit, iar acum ne dă 50 de bani înapoi
12:32Rusia a pierdut 34.530 de soldați în Ucraina, 1.507 tancuri și peste 3.637 de vehicule blindate
12:02Forțele rusești au primit ordin să blocheze două porturi ucrainene importante și să exploreze Marea Neagră, afirmă SUA
11:44Mircea Geoană, VIP la Bruxelles: adus cu BMW-ul la scara avionului și îmbarcat peste rând. Avionul a plecat cu o oră întârziere