Raport dur al Departamentului de Stat al SUA: documentul intitulat „2023 Rapoartul de țară privind practicile în domeniul drepturilor omului: România” începe arătând că corupția guvernamentală este „serioasă”. Explozia de la stația GPL Crevedia și implicarea primarului PSD din Caracal este studiu de caz în acest document.
„Problemele semnificative legate de drepturile omului au inclus rapoarte credibile privind: tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate de către guvern sau în numele guvernului; și corupție guvernamentală gravă”, apreciază Departamentul de Stat.
Ieri, primarul PSD din Caracal, Ion Doldurea, și-a depus candidatura pentru un nou mandat, alături de el fiind deputatul PSD Adrian Chesnoiu, pe care DNA l-a trimis în judecată pentru aranjarea unui concurs.
Documentul mai arată cum a intervenit Curtea Constituțională în legislația privind prescrierea faptelor, ceea ce a dus la închiderea multor dosare de corupție.
Raport dur al Departamentului de Stat al SUA
Ce arată Departamentul de Stat:
- „Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice erau larg răspândite (…) Mita a fost percepută pe scară largă ca fiind frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate”
- „Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri (în 2018 și 2022) care au modificat calculele privind termenul de prescripție, ceea ce, potrivit criticilor, a dus la un număr semnificativ de cazuri în care inculpații nu mai puteau fi trași la răspundere penală. Ca urmare, în cursul anului, instanțele au respins mai multe cazuri de corupție la nivel înalt și de abuz de funcție și au anulat mai multe condamnări penale. În luna iulie, Curtea Europeană de Justiție a decis că modificările aduse prescripției penale au avut un impact asupra intereselor financiare ale Uniunii Europene și a afirmat că dispozițiile privind prescripția nu ar trebui să ducă la respingerea cauzelor penale. ONG-urile și grupurile de supraveghere judiciară au remarcat că acest lucru a dus la o practică judiciară inegală și imprevizibilă, unii judecători respingând cauzele și anulând condamnările pe baza deciziilor Curții Constituționale, iar alți judecători refuzând să facă acest lucru, pe baza deciziei Curții Europene”
- În august, trei explozii la o stație de gaz petrolier lichefiat fără licență din apropierea Bucureștiului au provocat șase morți și peste 50 de răniți. Investigațiile au arătat ulterior că benzinăria era deținută de fiul primarului din Caracal. Presa a relatat că benzinăriei i s-a permis să funcționeze în ciuda neregulilor, din cauza corupției și a clientelismului politic. La sfârșitul anului, proprietarii benzinăriei au fost plasați în arest la domiciliu și așteptau procesul.
Lipsa de transparență, o formă de corupție
În document se mai menționează că raportul din septembrie al Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a menționat că au existat numeroase cazuri în care persoanelor private și jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public.
Acest lucru a împiedicat părțile interesate să obțină informații publice în timp util, ceea ce a împiedicat inițierea procedurilor administrative sau accesul la sistemul judiciar în termenul de prescripție.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Raport dur al Departamentului de Stat al SUA: corupția guvernamentală este „serioasă”. Exploz… […]
[…] Citește și: Raport dur al Departamentului de Stat al SUA: corupția guvernamentală este „serioasă”. Exploz… […]
[…] Citește și: Raport dur al Departamentului de Stat al SUA: corupția guvernamentală este „serioasă”. Exploz… […]