Proiect unic la Oradea: administrația locală testează transportul cu drone, între spitale, al probelor de laborator. Însă un test executat sâmbătă, în prezența presei, a fost fără încărcătură, pentru că administrația caută ambalaje aerodinamice, care să nu îngreuneze zborul.
La Oradea, administrația testează transportul cu drone între spitale
„Adusă și operată de o companie australiană, Skyy Network, fondată de un fost pilot militar, drona de tip X 11 – concepută pentru zborul pe distanțe relativ scurte, în zone urbane, și care poate atinge 40 km / oră – a zburat de pe heliportul Spitalului Județean din Oradea până pe una dintre clădirile secției din Rogerius, de pe Corneliu Coposu, unde funcționează un laborator robotizat de analize, în 8.32 minute”, arată Bihoreanul.
Testele precedente realizate zilele trecute la Oradea au fost îngreunate de vânt, drona fiind nevoită în unele cazuri să aterizeze forțat înainte de finalizarea traseului. Mereu, însă, a aterizat în punctele prestabilite, patru în total, pentru astfel de situații.
Cu astfel de drone pot fi transportate nu doar probe de laborator, ci și sânge, respectiv medicamente.
Traseul a fost de 9,2 kilometri, pentru a se evita zonele aglomerate.
„Gândiți-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare și noaptea. Personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcționare sunt mult reduse față de mașini care trebuie să facă tot felul de tururi în permanență”, a spus managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp.
Drona folosită în timpul testelor costă aproximativ 60.000 de euro.
Pentru operarea sa a fost nevoie de doi piloţi, după cum a decis Autoritatea Aeronautică. Însă, în viitor, după mai multe teste, dronele vor fi autonome.
Dacă se va concretiza, soluţia dronelor medicale nu va viza doar municipiul Oradea.
Cele patru spitale orăşeneşti din Bihor vor putea beneficia de transportul probelor cu drone către Oradea, pentru analizele care nu se fac în locaţiile proprii.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.