Producția Gazprom s-a prăbușit, în iulie, la cel mai mic nivel din 2008, arată datele colectate de Bloomberg.
Gigantul rusesc a pompat în medie 774 de milioane de metri cubi pe zi luna trecută, în scădere cu 14% față de iunie.
Producția Gazprom s-a prăbușit
Producția Gazprom în acest an este de 262,4 miliarde de metri cubi, în scădere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut. Compania plănuia să producă 494,4 miliarde de metri cubi în 2022, în scădere cu 4% față de anul trecut.
Diminuarea producției vine în urma unei scăderi semnificative a livrărilor Gazprom către Uniunea Europeană, din punct de vedere istoric cea mai mare piață a sa, pe fondul deteriorării relațiilor Rusiei cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina. La începutul acestui an, compania a redus livrările către mai multe țări și a redus debitele de pe conducta Nord Stream către Germania la 20% din capacitate, invocând probleme de întreținere la turbine.
Gazprom nu oferă o defalcare a exporturilor sale, însă Bloomberg estimează că a livrat 206 milioane de metri cubi pe zi țărilor din afara fostei Uniuni Sovietice, în iulie, în medie. „Aceasta este o scădere de aproximativ 22% față de nivelul din iunie. Este, de asemenea, cel mai scăzut din 2014, chiar dacă fluxurile zilnice către China au stabilit recorduri de trei ori luna trecută”, scrie agenția.
Der Konzern #Gazprom fördert erheblich weniger #Erdgas, obwohl uns einige Expert:innen gesagt haben, dass #China & #Indien als Abnehmer:innen bereitstehen. Diese konnten allerdings die Menge gar nicht aufnehmen (hauptsächlich fehlende Infrastruktur). /TNhttps://t.co/c7fadYhFjW
— UnionWatch (@watch_union) August 2, 2022
Încasările Kremlinului, diminuate
Ieri, Intellinews scria că veniturile din exporturile de gaze ale Rusiei au scăzut cu aproximativ 40% în iunie, evidenţiind impactul pe care reducerile aplicate recent de Gazprom livrărilor de gaze către Europa îl are asupra visteriei Moscovei.
În dolari, veniturile din exporturile de gaze naturale au scăzut la 11,1 miliarde de dolari în iunie, de la 16,2 miliarde de dolari în luna precedentă. Vedomosti notează că, în ciuda scăderii de la o lună la alta, veniturile Rusiei din vânzările de gaze în străinătate au fost încă de trei ori mai mari în iunie decât în aceeaşi lună a anului trecut, evidenţiind impactul pe care îl are creşterea preţurilor la gaze în Europa, în ciuda reducerii volumelor.
Europeans pay Gazprom. Gazprom pays Russian soldiers.
— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) August 1, 2022
Time to pick the side of freedom & sanction all Russian banks, as @Europarl_EN called for months ago. #StandWithUkraine️https://t.co/zZcCds5XJE
Vânzările de petrol au scăzut, de asemenea, cu 10%, la 605 miliarde de ruble în iunie.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Producția Gazprom s-a prăbușit, în iulie, la cel mai mic nivel din 2008 – Bloomberg. Scădere … […]
Scăderea cantitativa a fost importantă dar încasările au fost mult mai mari decât anul trecut pentru că prețurile au explodat și per total Gazprom a avut venituri de e ori mai mari decât înainte de război. Occidentul poate folosi resurse alternative de Incalzire și o economie de 15 % cum s-a propus dar pentru consumul industrial nu există alternativa. Industria chimica și adiacente de pe orizontală pur și simplu nu pot folosi GPL de 3 ori mai scump. Aceste industrii vor închide porțile și mii de oameni vor fi aruncati în șomaj. Produsele lor au fost competitive doar cu gaz rusesc ieftin. Pe urmă Produsele chinezești și indiene bazate pe resurse rusești ieftine vor produce un soc in piața.