/

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom: simbolul corupției și al dependenței Rusiei de exporturile de materii prime

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom Foto: Twitter

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom: simbolul corupției și al dependenței Rusiei de exporturile de materii prime. El este un susținător necondiționat al invaziei din Ucraina și deține, potrivit unor anchete jurnalistice, o avere uriașă.

Cine este Alexei Miller, șeful Gazprom

„În cadrul gazelor naturale, economia politică rusă a încurajat crearea unui centru extrem de corupt, un duopol ineficient al Gazprom – exportatorul de stat de gaze naturale prin conducte, provenit din moștenirea ministerului sovietic al gazelor – și Novatek – un exportator de gaze lichefiate, în curs de dezvoltare, controlat de oligarhi.

Gradul de mită (…) este legendar chiar și după standardele rusești. Ginerele lui Alexei Miller, CEO al Gazprom, gestionează achiziții guvernamentale în valoare de două trilioane de dolari și este co-proprietar al unui penthouse în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari SUA.

CEO-ul însuși a primit una din cele mai mari mite în istoria Rusiei – o distincție destul de dubioasă – sub forma unui palat construit pentru el de către unul dintre contractorii Gazprom.

Rolul Gazprom este să susțină interesele politice ale Kremlinului, mai degrabă decât să opereze ca o afacere cu profit. Prețurile la gaze sunt puternic subvenționate pentru populația rusă, pentru ca astfel să obțină sprijin pentru Kremlin. Aceasta face ca economia Rusiei să fie una din cele mai intensive din punct de vedere energetic.

Rolul Gazprom ca anexă a Kremlinului este reflectat de faptul că exportă doar o treime din producție, păstrând restul pentru vânzare la prețuri subvenționate către populație, în detrimentul profitabilității”, arăta, acum câteva zile, un studiu al Universității Yale privind impactul sancțiunilor asupra economiei ruse.

Citește și: Producția Gazprom s-a prăbușit, în iulie, la cel mai mic nivel din 2008 – Bloomberg. Scădere substanțială și a veniturilor din exporturile de gaze

Palatele Gazprom

Șeful Gazprom, Alexei Miller, s-a născut în 1962 la Leningrad. Din anul 2001, el este președinte al Consiliului de Administrație al concernului rus Gazprom.

În iunie, o investigație a echipei disidentului rus Aleksei Navalni, arăta că banii Gazprom au plătit achiziționarea sau construirea a numeroase palate și moșii neo-baroce de la Marea Neagră până în îndepărtata regiune muntoasă Altai.

„A devenit clar că încă de la începutul guvernării lui Putin, Gazprom a fost o sursă de bogăție personală pentru Putin. Șeful companiei, Alexei Miller, care a lucrat ca secretar al lui Putin mulți ani și un grup de ofițeri de informații au avut control asupra Gazprom. Amploarea banilor expropriați este șocantă”, a arătat un jurnalist care a participat la investigație.

Miller ar deține, prin intermediari, la marginea Moscovei, un conac uriaș, în valoare de 240 de milioane de dolari SUA.

Șeful Gazprom, Alexei Miller, și familia sa dețin, prin intermediari, imobile în Rusia în valoare de 43 de miliarde de ruble, printre care palate situate în regiunea Moscovei, vile și cabane în Soci, hoteluri în Ghelendjik și Altai, scrie Meduza, care citează anchetele Echipei Navalnîi și publicației Proekt.

Aceste palate au fost construite de principalul contractor al Gazprom, Stroigazconsulting, și de proprietarul acestuia, omul de afaceri iordanian Ziad Manasir.

Foto: Navalny.com

Palatul Millerhof, cu o suprafață de aproape trei mii de metri pătrați și un parc de 15 hectare, a devenit cunoscut în 2009 datorită unor fotografii aeriene. Palatul a primit o astfel de poreclă din cauza declarațiilor localnicilor, cum că ar fi fost construit pentru șeful Gazprom. 

Conacul lui Miller Foto: Navalny.com

După cum scriu autorii anchetei, Miller nu a intrat niciodată în Millerhof, posibil din cauza scandalului public, așa că Manasir a construit un alt palat pentru șeful Gazprom, într-un cartier de lux de lângă capitala Rusiei, Greenfield. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea să facă pușcărie în România fiindcă este „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO
12:53Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
12:41Realizările lui Grindeanu: România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. În 2018, erau 13 km de drum pietruit. Lungimea căilor ferate, în scădere
11:20Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro