/

EXCLUSIV Omul căruia Sebastian Ghiță i-a dat cu împrumut 100 de milioane de euro, angajat în Ministerul de Interne: Alexandru Iacobescu, fost candidat PRO România, manager la CS Dinamo

Prietenul lui Sebastian Ghiță, în MAI
Alexandru Iacobescu (lângă Ponta), prietenul lui Sebastian Ghiță, în MAI (sursa: comisarul.ro)

Prietenul lui Sebastian Ghiță, în MAI. Alexandru Iacobescu, prietenul luI Sebastian Ghiță căruia fostul deputat PSD i-a acordat împrumuturi de aproape 100 de milioane de euro, încasează lunar de la stat un salariu net de 4.000 de euro. Ce faci de acești bani: este manager al echipei de baschet a Clubului Sportiv Dinamo, deținut de Ministerul de Interne.

Citește și: Cum ajungi general (chestor) la doar 34 de ani: te naști în Buzău! Georgian Drăgan a fost promovat din funcția de purtător de cuvânt al Poliției Române, fără nici un dosar greu la activ

Echipa de baschet a CS Dinamo, condus de comisarul Ionuț Popa, reprezintă una din găurile negre prin care se pierd sute de mii de euro anual din banii publici alocați de statul român Ministerului de Interne.

Ponta – Ghiță – Iacobescu

Sebastian Ghiță, celebrul parlamentar PSD care a fugit din țară de la o chermeză organizată de Serviciul Român de Informații, a menționat în declarația de avere din octombrie 2012 că l-a împrumutat pe Alexandru Iacobescu cu suma de 68 de milioane de euro. Un an mai târziu, valoarea împrumutului a ajuns la 90,3 milioane de euro.

Până în iunie 2015, Sebastian Ghiță i-ar mai fi dat împrumuturi de încă nouă milioane de dolari americani. În total, aproape 100 de milioane de euro ar fi fost primiți ca împrumut de Alexandru Iacobescu de la Sebastian Ghiță.

În timp ce primea împrumuturile de la Sebastian Ghiță, Alexandru Iacobescu era directorul general al România TV. Iacobescu făcea parte și din anturajul premierului României de atunci, pesedistul Victor Ponta, prietenul lui Sebastian Ghiță. Potrivit Antena 3, Iacobescu a fost unul dintre puținii oameni de afaceri români care l-au însoțit pe premierul Victor Ponta în vizita sa din China în anul 2013.

Candidat PRO România, cu Ponta pe afișe

Victor Ponta a păstrat relația cu Alexandru Iacobescu și după fuga din țară a lui Sebastian Ghiță. Motiv pentru care, în anul 2020, Alexandru Iacobescu a candidat pentru funcția de senator de Prahova din partea Pro – România, partid condus de Victor Ponta.

Afiș electoral al PRO România (sursa: ziare.com)

Iacobescu a fost obligat atunci, conform legii electorale, să își depună primele declarații de avere și interese. Din declarația de interese rezultă că Alexandru Iacobescu era atunci președinte al filialei Prahova a Pro-România și secretar general adjunct la nivel național al partidului.

Dar în declarația de avere nu figura nici o urmă a împrumuturilor primite de la Sebastian Ghiță. Potrivit documentului, Iacobescu a declarat un apartament primit ca donație în anul 2020, în Ploiești. Pe numele soției sale, Cristina Iacobescu, erau menționate un apartament și un spațiu comercial, ambele în București.

Bijuteriile și ceasurile declarate erau evaluate atunci la 200.000 de euro. Iar în conturile bancare, Iacobescu avea 200.000 lei și aproape 2.000 de euro.

Iacobescu, amnezic în privința împrumutului

La capitolul datorii, prietenul lui Sebastian Ghiță a menționat un credit de la BCR în cuantum de 110.000 lei și o datorie scadentă în 2021 de aproape 20.000 de euro către Asesoft Tehnologies SRL, societate aflată în faliment.

DeFapt.ro l-a întrebat pe Alexandru Iacobescu care este relația sa cu Sebastian Ghiță, dar și dacă a returnat împrumuturile primite de la acesta.

„Relația mea cu dl. Ghiță este una colegială, ca a doi oameni care au avut proiecte comune în trecut. În această speță (referitoare la împrumuturi – n.r.), cred că trebuie să-l întrebați pe dl. Ghiță din următorul considerent: dânsul era persoană publică la acel moment și tot dânsul vă poate da toate detaliile referitoare la această speță”, a declarat Alexandru Iacobescu.

Prietenul lui Sebastian Ghiță, în MAI

Alexandru Iacobescu, după ce a cochetat cu politica, a fost angajat pe funcția de manager al echipei de baschet a Clubului Sportiv Dinamo București, deținut și finanțat din bani publici de Ministerul Afacerilor Interne.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Cel care l-a angajat pe Iacobescu la CS Dinamo este președintele Ionuț Popa, comisar de poliție care a activat ca ofițer de informații în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă, controversatul serviciu secret al Ministerului de Interne.

DeFapt.ro a obținut în exclusivitate mai multe documente din cadrul CS Dinamo București din care rezultă că Alexandru Iacobescu a semnat în octombrie a.c. un Contract de Activitate Sportivă în bază căruia primește un salariu brut de 24.378 lei pe lună, echivalentul a 5.000 de euro.

După plata taxelor, Iacobescu rămâne cu aproape 4.000 de euro net. „Vi se pare mult pentru un om cu 12 titluri la Asesoft? Pentru baschetul românesc?”, a declarat președintele Ionuț Popa.

Varianta unui fost antrenor de la Asesoft

Managerul Alexandru Iacobescu împreună cu comisarul Ionuț Popa, președintele CS Dinamo, au vrut să-i rezilieze contractul grecului Sotiris Manolopoulos, antrenorul echipei de baschet. Surse din cadrul clubului au declarat sub protecția anonimatului că „rezilierea contractului ar fi costat CS Dinamo nu mai puțin de 80.000 de euro”.

Totul, pentru a fi adus la echipă antrenorul sârb Sasa Ocokoljic, fostul jucător emblematic și antrenor al CSU Asesoft Ploiești, prietenul managerului Alexandru Iacobescu. „Nu există așa ceva. Toate datele mi se par complet eronate. Îți spun 100% că nu vine nimeni”, i-a spus sec Ionuț Popa reporterului DeFapt.ro.

La solicitarea DeFapt.ro, managerul Alexandru Iacobescu a recunocut că a discutat cu Sasa Ocokoljic despre o posibilă venire a acestuia la clubul Dinamo. „Vă pot spune ca am fost refuzat de dânsul și acest lucru spune multe despre relația mea cu el…”, a declarat managerul Iacobescu.

Filiera sârbă

Întrebat dacă are în vedere să transfere pentru sezonul următor mai muți jucători de baschet din Serbia, managerul Alexandru Iacobescu a explicat că are în vedere să facă tot ce îi stă în putință pentru a face performanță la clubul Dinamo.

„Dacă asta presupune să transfer jucători din Serbia sau orice altă țară, nu am să evit să o fac. Totuși, doresc să menționez că politica de transferuri este făcută de antrenorii clubului și nu de manager.

Dacă jucătorii propuși de antrenori se vor ridica la standardele de performanță cerute de ei cât și de clubul Dinamo – aceștia sigur vor intra într-un proces de selecție pentru a putea fi transferați”, a spus Iacobescu.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:49Ce secrete au aflat rușii interceptând convorbirile necriptate ale unui general german: el a spus că britanicii au oameni în Ucraina, iar Franța transportă rachete ascunse în Audi Q7
19:30Polițist român, la dreapta unui șofer austriac drogat care conducea un McLaren de 260.000 de euro cu număr de înmatriculare fals
15:12Marcel Ciolacu: „Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan”. Atacuri în serie ale PSD împotriva primarului Capitalei, în timp ce referirile la AUR au dispărut
13:35Un primar PNL demontează mitul spitalelor construite de stat: „Spitalul municipal de la Bacău, care a fost început acum 20 de ani, nu-i gata nici azi”
13:05Parchetul European investighează subvențiile pentru stuf, dirijate spre firmele baronului PSD Paul Stănescu. Șeful APIA, demis de ministrul PSD al Agriculturii pentru că tăiase subvențiile
21:05Adrian Cioroianu ascunde sursa unor venituri de 100.000 de lei, sume obținute în timpul mandatului de director al Bibliotecii Naționale a României
20:10Încă o breșă majoră de securitate în Germania: o propagandistă rusă publică înregistrarea unei discuții între înalți ofițeri germani care plănuiesc să lovească Crimeea
14:03România are cele mai multe companii de stat din UE. Primesc subvenții mai mari decât cele private, sunt mai puțin eficiente – Banca Mondială. Companiile lui Firea, contraexemplu
13:29Putin se pregătește să transforme emigranții în „arme” cu care să influențeze alegerile din Europa – The Telegraph
12:52Siegfried Mureșan: „Nu am ajuns încă la nivelul la care să comentez glumele domnului Tudose”. Despre Grapini: „Avem parlamentari mai buni şi parlamentari mai puţin buni”
08:53SRI are locuri dedicate în universități pentru viitorii ofițeri. Studenții primesc statut militar și 950 de lei lunar
08:40A primit o pedeapsă cu suspendare în 2001 pentru un furt banal, dar intră la pușcărie în 2024, deși dosarul nici nu mai există fizic în instanță
18:37EXCLUSIV Soția șefului RAAPPS, venituri de 10.000 EUR lunar de la companii de stat. RAAPPS reamenajează vila de pe Aviatorilor 86 cu șapte milioane EUR pentru un viitor ex-președinte
17:47Consilierii PSD-PNL din Sectorul 1 au deturnat zece milioane de lei din bugetul local către Catedrala Neamului. Premierul Ciolacu s-a întâlnit joi cu patriarhul Daniel
16:56Obscura asistentă medicală care gestionează zecile de miliarde pentru asistența socială: a absolvit o misterioasă facultate la 43 de ani. Soțul, pensionar special de la Interne