/

Armata a scos la concurs peste 5.000 de posturi, s-au ocupat doar jumătate. 1.600 de candidați nu au trecut probele fizice, aproape 900 au fost respinși la evaluarea psihologică

Posibilii recruți, slabi fizic și psihic
Posibilii recruți, slabi fizic și psihic (sursa: Facebook/MApN)

Posibilii recruți, slabi fizic și psihic. 2.626 de soldați profesioniști au fost angajați de Armata Română în urma primului program de recrutare și selecție desfășurat în acest an.

Cel mai mic salariu lunar net pentru un soldat profesionist este de 4.399 lei, iar cel mai mare poate ajunge la 5.765 lei. În această sumă este inclusă și norma de hrană de 1.054 lei.

Citește și: Armata obligatorie ar putea salva statele UE, „decimate” de lipsa atât a profesioniștilor, cât și a voluntarilor. Salariile ambelor categorii, mult mai mari decât în România

Datele statistice scot la iveală o situație alarmantă în ceea ce privește sănătatea publică. De exemplu, 24% din cei 6.448 candidați înscriși nu au trecut proba fizică. Alți 882 de candidați au fost respinși în urma evaluării psihologice, iar alți 482 nu au trecut de evaluarea medicală.

Posibilii recruți, slabi fizic și psihic

Statul Major al Apărării, condus de generalul Vlad Gheorghiță, a analizat în ultimele trei luni modul în care s-a desfășurat procesul de recrutare și selecție a soldaților profesioniști în Armata Română din acest an. Campania de recrutare și selecție s-a desfășurat în 41 de județe și municipiul București, după ce au fost scoase la concurs nu mai puțin de 5.093 de locuri. Pentru ocuparea acestor locuri s-au înscris 6.448 de persoane din care 20% au fost femei.

Citește și: Câți pasageri au trecut în trei luni prin cel mai penibil aeroport din România, subvenționat cu zeci de milioane de lei, cu zeci de angajați și condus de un pensionar afiliat PSD

În urma evaluării fizice au fost respinși 24% din numărul total de candidați. Adică 1.546 de persoane. 18% din cei 4.902 de candidați rămași după proba fizică au picat la evaluarea psihologică. Ceea ce înseamnă nu mai puțin de 882 de candidați.

După ce în procesul de selecție au rămas 4.020 de concurenți, a urmat evaluarea medicală. Conform unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale, 12% din cei 4.020 de candidați au fost respinși în urma evaluării medicale. Într-un final au fost admise 2.626 de persoane.

Probele fizice, abia trecute

Analiza efectuată de Statul Major al Apărării arată că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de evaluarea fizică, prima probă în procesul de recrutare și selecție.

„Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 m).

O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, se menționează în comunicatul de presă.

Armata, totuși, e optimistă

O altă concluzie importantă trasă de specialiștii din Armata Română arată că interesul tinerilor față de instituția apărării naționale indică faptul că obiectivul general de creștere a numărului de militari în Armata României este realizabil.

„În acest context, consolidarea proporției corpului soldaților/gradaților profesioniști în structura de personal a instituției apărării naționale rămâne un obiectiv subsidiar, care poate fi îndeplinit prin derularea, în acest an, a unor noi serii de recrutare-selecție ale soldaților profesioniști”, conform comunicatului de presă.

O nouă campanie de recrutare și selecție a soldaților profesioniști în Armata Română este planificată în luna mai a acestui an.

Venituri nete lunare între 4.399 și 5.765 lei

Veniturile unui soldat profesionist sunt formate din soldă și normă de hrană. Conform simulărilor făcute de către MApN pentru luna mai a acestui an, cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării ar putea fi de 4.399 lei.

Din această sumă, solda lunară netă este în valoare de 3.345 lei, iar norma de hrană, de 1.054 lei.

Astfel, venitul total este echivalentul a 879,8 euro net lunar.

Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist ar putea fi 5.765 lei. Acesta este format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei. Ceea ce în înseamnă, an total, 1.153 de euro.

Alte beneficii

„Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale”, a transmis Biroul de Presă al MApN.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:43Revoluția din decembrie 1989: zile de haos, speranță și noi începuturi
21:21Structura Noului Guvern: 16 ministere distribuite între PSD, PNL și UDMR
21:07Putin și premierul slovac Robert Fico s-au întâlnit la Kremlin, motivul probabil fiind tranzitul gazului rusesc
21:00Liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern, a anunțat Ilie Bolojan
20:51Reformarea sistemului de sănătate și schimbarea conducerii Ministerului Sănătății, cere Mihăiță Bariz, avocat al drepturilor pacienților
19:41Guvernul Ciolacu II este guvernul Ciolacu I în proporție de 66%. Aproape toți miniștrii PSD, păstrați
15:32Elena Lasconi cere demisia lui Klaus Iohannis: „Mandatul s-a încheiat”
15:19„Putin știe cum să ne deranjeze”, a afirmat ministrul german al Apărării, vorbind despre pericolul atacurilor hibride ale Rusiei
15:00Ursula von der Leyen a transmis un mesaj emoționant românilor, la 35 de ani de la Revoluție
14:48Rusia, lovită de un val de tentative de incendiere: bănci, clădiri guvernamentale și centre comerciale vizate
14:37Qatarul amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană
14:32Klaus Iohannis anunță formarea iminentă a unui guvern al coaliției pro-europene
13:10Se anunță un circ maxim la prezidențiale: Anca Alexandrescu declară că va candida, dacă Victor Ponta intră în competiție
12:38Gabriela Firea anunță cine ar putea fi candidatul PSD-PNL-UDMR la președinție: șomerul Crin Antonescu, care de opt ani nu mai are nici o sursă de venit
11:54VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului