/

Portretul sinecuristului la stat: absolvent de universitate privată, funcționar, membru în patru CA-uri

Portretul sinecuristului la stat
Portretul sinecuristului la stat. Aici, Nicoleta Bobîrcă (sursă: Facebook/Nicoleta Bobîrcă)

Portretul sinecuristului la stat: o funcționară din ministerul de Finanțe își dublează veniturile salariale din indemnizații în consilii de administrație. Născută în 1964, ea a absolvit dreptul la o universitate privată la 31 de ani. Licența a luat-o la Academia de Poliție, în 1995.

Consiliile de administrație în care reprezintă ministerul de Finanțe nu au nici o legătură cu pregătirea ei profesională. Mai mult, aceste consilii se află la sute de kilometri distanță de Giurgiu, unde domiciliază.

Ministerul de Finanțe are dreptul de a desemna reprezentanți în zeci de CA-uri, extrem de diverse: bănci, institute de cercetare din subordinea ministerului Digitalizării, regii autonome, ocoluri silvice sau Monetăria Statului. Suma încasată anual din prezența în aceste consilii locale era de circa 20.000 de lei, în 2020. Ea variază însă de la o regie la alta. Pe o listă din 2011, ministerul de Finanțe anunța că desemnează reprezentanți în nu mai puțin de 61 de regii de interes local. În 2021, ministerul selecta personal pentru CA-urile a șapte institute de cercetare.

Portretul sinecuristului la stat

Nicoleta Bobîrcă, expert superior în ministerul de Finanțe, a fost selectată să facă parte din nu mai puțin de patru consilii de administrație. Născută în 1964, ea a absolvit facultatea de Drept din cadrul Universității Titulescu abia în 1995, la 31 de ani. Din 1991 în 2006 a lucrat la Vama Giurgiu. Din 2014, lucrează la secretariatul Comisiei “pentru evaluarea/selecția prealabilă în vederea desemnării reprezentanților M.F.P. ca membri al CA la Regiile Autonome“. Printr-o fericită coincidență, din 2017 a început chiar ea să fie desemnată în CA-urile mai multor regii autonome.

Astfel, potrivit declarației de avere din 2021, ea face parte din consiliile de administrație ale:

  • RPL Ocolul Silvic Pădurile Făgărașului, județul Brașov, de unde a încasat 21.000 de lei, în 2020.
  • RA Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare, comuna Șanț, Bistrița – 19.800 de lei
  • RPL Ocolul Silvic Gura Râului, Sibiu – doar 2746 de lei
  • Institutul Național de Cercetare Textile Pielărie, București – 19.656 de lei

Ea a încasat, în 2020, de la aceste instituții circa 63.000 de lei. Salariul încasat de Bobîrcă de la ministerul de Finanțe a fost de 77.468 de lei.

În 2016, Bobîrcă nu făcea parte din nici un CA. În 2017 era în două ocoluri silvice, de unde lua, în total, doar 15.000 de lei. În patru ani și-a crescut cu 400% veniturile din această activitate.

Numele sinecuriștilor, bine ascunse

Pe site-ul ministerului de Finanțe este imposibil de descoperit o listă cu reprezentanții desemnați în CA-urile diferitelor instituții. Ministerul publică anunțuri de organizare a selecției pentru aceste consilii de administrație, dar numele celor desemnați sunt secretizate.

Unele din aceste instituții nu prezintă componența CA-uri.

În sfârșit, sunt funcționari fără nici un CV – cel al lui Bobîrcă a putut fi găsit pe site-ul Ocolului Pădurile Făgărașului – care fac parte din CA-uri ale unor instituții extrem de importante, de unde încasează circa 20.000 de lei pe lună. DoarFapte.ro va arăta cum bugetari fără o biografie publică câștigă sume impresionante din prezența în consilii.

Componența uneia din cele mai bănoase sinecuri, Comitetul interministerial de finanțări, din cadrul EximBank, o bancă subordonată Finanțelor, este de negăsit. Însă, în declarația de avere a Ștefaniei Ferencz, secretar general al ministerului de Interne apare faptul că a câștigat 258.000 de lei, în 2020, din prezența în acest comitet. Ferencz a făcut Dreptul la o universitate privată și a lucrat circa 20 de ani în subordinea lui Emil Boc.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

14:11Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin
13:21BREAKING Electrica Furnizare, aproape de incapacitate de plată. Alimentarea cu energie ar putea fi blocată în plină iarnă
13:15Recruții fug mâncând pământul: peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia după decretarea mobilizării, arată datele FSB citate de Novaya Gazeta. Granițile s-au închis, de facto
12:13Patriarhul Kirill, despre soldații ruși care mor în Ucraina: „Îşi spală toate păcatele”, moartea este „un sacrificiu pentru ceilalţi”
11:57Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014
11:01Ministrul Cîmpeanu a plagiat, totuși. Nu în lucrarea de doctorat, ci în cursuri universitare furate de la colegi (Pressone)
10:49VIDEO Isteria recrutărilor forțate din Rusia are efecte: șeful comisariatului militar, responsabil de înrolări, dintr-un oraș din regiunea Irkuțk, împușcat
10:24Neliniște în Europa după victoria extremei drepte în Italia: Giorgia Meloni, viitor premier, își declara admirația pentru Mussolini în tinerețe
10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina
22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer
16:56Mobilizarea heirupistă din Rusia i-a făcut până și pe șefii parlamentului rus, apropiați de Putin, să critice procesul: „Astfel de excese sunt total inacceptabile”