/

Portretul sinecuristului la stat: absolvent de universitate privată, funcționar, membru în patru CA-uri

Portretul sinecuristului la stat
Portretul sinecuristului la stat. Aici, Nicoleta Bobîrcă (sursă: Facebook/Nicoleta Bobîrcă)

Portretul sinecuristului la stat: o funcționară din ministerul de Finanțe își dublează veniturile salariale din indemnizații în consilii de administrație. Născută în 1964, ea a absolvit dreptul la o universitate privată la 31 de ani. Licența a luat-o la Academia de Poliție, în 1995.

Consiliile de administrație în care reprezintă ministerul de Finanțe nu au nici o legătură cu pregătirea ei profesională. Mai mult, aceste consilii se află la sute de kilometri distanță de Giurgiu, unde domiciliază.

Ministerul de Finanțe are dreptul de a desemna reprezentanți în zeci de CA-uri, extrem de diverse: bănci, institute de cercetare din subordinea ministerului Digitalizării, regii autonome, ocoluri silvice sau Monetăria Statului. Suma încasată anual din prezența în aceste consilii locale era de circa 20.000 de lei, în 2020. Ea variază însă de la o regie la alta. Pe o listă din 2011, ministerul de Finanțe anunța că desemnează reprezentanți în nu mai puțin de 61 de regii de interes local. În 2021, ministerul selecta personal pentru CA-urile a șapte institute de cercetare.

Portretul sinecuristului la stat

Nicoleta Bobîrcă, expert superior în ministerul de Finanțe, a fost selectată să facă parte din nu mai puțin de patru consilii de administrație. Născută în 1964, ea a absolvit facultatea de Drept din cadrul Universității Titulescu abia în 1995, la 31 de ani. Din 1991 în 2006 a lucrat la Vama Giurgiu. Din 2014, lucrează la secretariatul Comisiei “pentru evaluarea/selecția prealabilă în vederea desemnării reprezentanților M.F.P. ca membri al CA la Regiile Autonome“. Printr-o fericită coincidență, din 2017 a început chiar ea să fie desemnată în CA-urile mai multor regii autonome.

Astfel, potrivit declarației de avere din 2021, ea face parte din consiliile de administrație ale:

  • RPL Ocolul Silvic Pădurile Făgărașului, județul Brașov, de unde a încasat 21.000 de lei, în 2020.
  • RA Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare, comuna Șanț, Bistrița – 19.800 de lei
  • RPL Ocolul Silvic Gura Râului, Sibiu – doar 2746 de lei
  • Institutul Național de Cercetare Textile Pielărie, București – 19.656 de lei

Ea a încasat, în 2020, de la aceste instituții circa 63.000 de lei. Salariul încasat de Bobîrcă de la ministerul de Finanțe a fost de 77.468 de lei.

În 2016, Bobîrcă nu făcea parte din nici un CA. În 2017 era în două ocoluri silvice, de unde lua, în total, doar 15.000 de lei. În patru ani și-a crescut cu 400% veniturile din această activitate.

Numele sinecuriștilor, bine ascunse

Pe site-ul ministerului de Finanțe este imposibil de descoperit o listă cu reprezentanții desemnați în CA-urile diferitelor instituții. Ministerul publică anunțuri de organizare a selecției pentru aceste consilii de administrație, dar numele celor desemnați sunt secretizate.

Unele din aceste instituții nu prezintă componența CA-uri.

În sfârșit, sunt funcționari fără nici un CV – cel al lui Bobîrcă a putut fi găsit pe site-ul Ocolului Pădurile Făgărașului – care fac parte din CA-uri ale unor instituții extrem de importante, de unde încasează circa 20.000 de lei pe lună. DoarFapte.ro va arăta cum bugetari fără o biografie publică câștigă sume impresionante din prezența în consilii.

Componența uneia din cele mai bănoase sinecuri, Comitetul interministerial de finanțări, din cadrul EximBank, o bancă subordonată Finanțelor, este de negăsit. Însă, în declarația de avere a Ștefaniei Ferencz, secretar general al ministerului de Interne apare faptul că a câștigat 258.000 de lei, în 2020, din prezența în acest comitet. Ferencz a făcut Dreptul la o universitate privată și a lucrat circa 20 de ani în subordinea lui Emil Boc.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

15:05Cum o apără psihiatrul-vedetă Gabriel Diaconu pe doctorița oncolog șpăgară de la Suceava: Niște oameni se vor trezi fără acces la servicii medicale. Și să găsești înlocuitor ar putea fi nu greu, foarte greu
14:49Doi ani de la incendiul de la Matei Balș, fieful lui Streinu Cercel și Rafila: anchetele Parchetului și DNA, învăluite în mister. Nici un vinovat pentru 21 de morți, unii arși de vii
13:55Presa locală: „Individ oleacă băut” prins când conducea un Golf în care mai aflau 13 persoane
13:28Fritz prevestește finalul carierei politice a lui Cioloș: „Dacă eşti deja la al treilea sau al patrulea proiect politic, cine te mai ia în serios?”
12:52New York-ul din estul Ucrainei, depopulat din cauza bombardamentelor rusești. Este vorba de un orășel înființat de coloniști germani în 1864 și numit după metropola americană
10:13Misteriosul credit de 82.000 de euro pe doar cinci ani al doctoriței oncolog șpăgare de la Suceava. De ce avea nevoie de bani de la bancă, deși câștiga peste 100.000 de euro pe an, fără cash-ul din mită?
19:21Europa scapă de al doilea Orbán Viktor: Andrej Babiš, suporter al Moscovei, a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Petr Pavel, general (r) NATO care garantează că va sprijini Ucraina
17:36Tancurile Abrams pe care SUA le vor trimite în Ucraina, fără blindajul ultrasecret din uraniu sărăcit
16:43Oncologa care lua nouă șpăgi pe oră de la pacienți, apărată de un polițist lider de sindicat: Să arestăm toți popii pentru că primesc bani în „cutia milei”, de ce nu s-ar considera mită?
13:48Cum a rezolvat primarul Fritz problema câinilor comunitari: a externalizat contractul de colectare a câinilor, iar firma privată răspunde pentru orice atac al animalelor
13:27Un general american spune că războiul cu China ar putea începe în 2025: „Echipa, motivul și oportunitatea lui Xi sunt toate aliniate”
11:14Orașele României se depopulează, o parte însemnată a celor care pleacă se mută la țară
20:55Cutremurător: într-o singură oră, doctorița oncolog de la Suceava putea lua nouă șpăgi ca să elibereze rețete pentru bolnavii de cancer. Media: o șpagă la un sfert de oră
19:41Ciolacu, noi propuneri de majorare a impozitelor: companiile mari să plătească „cel puțin 1% din cifra de afaceri”. Impozitul pe dividende, „ca în Germania”, de 26%
17:55Viktor Orban: Ungaria va bloca sancţiuni UE privind energia nucleară rusă. Ieri, Szijjarto a anunțat că Ungaria vrea să accelereze lucrările la centrala Paks 2, construită cu Rosatom