/

Polonia conduce UE în prima jumătate a lui 2025 și ar putea avea un rol esențial în negocierile pentru pace în Ucraina. Care sunt celelalte priorități ale Varșoviei

Polonia preia președinția Consiliului Uniunii Europene (sursa: Facebook/Donald Tusk)

Polonia preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Începând cu 1 ianuarie 2025, Polonia își asumă președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru o perioadă de șase luni. Este pentru a doua oară când Polonia deține acest rol, după experiența din 2011. Evenimentul oficial de deschidere va avea loc pe 3 ianuarie 2025, la Opera Națională Poloneză din Varșovia.

Polonia preia președinția Consiliului Uniunii Europene

Polonia preia președinția într-un context geopolitic complex, marcat de războiul din Ucraina și tensiuni globale crescute. 

Citește și: BREAKING Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank: deficit de 2,5 miliarde de lei la final de noiembrie. Penalul Neacșu, în conducerea băncii

Printre principalele priorități ale mandatului se numără consolidarea apărării și securității europene, rezistența la dezinformare și atacuri hibride, tranziția energetică și sustenabilitatea agriculturii, asigurarea securității sănătății în Europa.

Obiectivele sunt structurate pe șapte dimensiuni, subliniind angajamentul Poloniei de a contribui la o Europă mai sigură și mai rezilientă.

Logo-ul președinției poloneze

Logo-ul oficial al președinției poloneze integrează steagul Poloniei în mijlocul Uniunii Europene, simbolizând angajamentul Poloniei față de valorile europene.

Designul a fost creat de Jerzy Janiszewski, autorul simbolului istoric al Solidarității din 1980.

Sprijin pentru Ucraina, gestionarea relațiilor cu Rusia și Belarus

Conform ministrului polonez de externe, Polonia va acorda o atenție deosebită maximizării sprijinului pentru Ucraina.

De asemenea, se urmărește menținerea politicilor stricte față de Rusia și Belarus și consolidarea securității și rezilienței Uniunii Europene și a partenerilor săi.

Trio-ul Polonia-Danemarca-Cipru

Polonia face parte din trio-ul de președinție Polonia-Danemarca-Cipru, care va coordona lucrările Consiliului UE între 1 ianuarie 2025 și 30 iunie 2026.

Programul comun se bazează pe trei piloni:

O Europă puternică și sigură – adaptarea la noul context geopolitic și investiții în apărare.

O Europă prosperă și competitivă – sprijinirea economiei sustenabile și crearea de locuri de muncă.

O Europă liberă și democratică – protejarea valorilor fundamentale, a statului de drept și combaterea dezinformării.

Rolul președinției Consiliului Uniunii Europene

Președinția rotativă are două misiuni principale:

Planificarea și conducerea reuniunilor Consiliului: Polonia va organiza discuțiile în cadrul diferitelor formațiuni, asigurând continuitatea agendei UE.

Reprezentarea Consiliului în relațiile interinstituționale: Negocierile cu Comisia Europeană și Parlamentul European pentru adoptarea legislației UE vor fi o prioritate.

Provocări majore pentru Europa

Președinția Poloniei vine într-un moment critic pentru Europa, cu războiul din Ucraina, tensiunile din Orientul Mijlociu și creșterea amenințărilor hibride.

Programul Poloniei se concentrează pe răspunsuri rapide și coordonate la provocările de securitate și pe întărirea coeziunii Uniunii Europene.

Importanța președinției rotative

Introducerea președinției rotative prin Tratatul de la Lisabona (2009) a permis statelor membre să contribuie la stabilirea agendei UE și să coordoneze activitatea legislativă.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Polonia, alături de Danemarca și Cipru, are acum responsabilitatea de a orienta Uniunea într-un context de provocări globale și transformări interne.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

22:11VIDEO Ciolacu și Simonis recunosc că i-au dat voturi de la PSD lui George Simion la prezidențiale: „Să știi că toți i-am dat”
19:52Tinerii nu mai beau vinuri roșii, consumul acestora a scăzut cu 90% în Franța în ultimii 55 de ani. Producătorii vor să scadă concentrația de alcool
19:32Salah părăsește Liverpool la finalul acestui sezon, după opt ani la club. Noua echipă, necunoscută
19:19Plafonarea prețului la energie poate fi sistată după 1 aprilie, recunoaște ministrul Burduja, care adaugă că se caută soluții alternative
17:18Ministrul de Finanțe, atac la Ciolacu I: „Cheltuielile bugetare au depăşit cu 69 miliarde lei cele prevăzute. Nu intru în analiză dacă au fost justificate”
14:57Un sfat de la David Popovici: „Să nu te compari cu cei care toată ziua nu vorbesc decât despre cât de mulți bani au și case și mașini”
13:59Guvernul Ciolacu II continuă să se împrumute masiv: Finanțele au planificat împrumuturi de 5,2 miliarde de lei doar în ianuarie 2025
12:53Cristian Socol, meditatorul lui Ciolacu, care acuza de „ipocrizie” mediul de afaceri, a făcut o avere impresionantă din sinecurile oferite de PSD
11:59Pe șest, printr-un banal ordin semnat de un secretar de stat, circa 100 de firme din industria extractivă vor fi jupuite de 0,5% din cifra de afaceri – presă
10:59O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Georgescu, „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni
17:46Ministrul Educației își bate joc de Călin Georgescu: „Are un discurs grevat major de pseudoștiință și pseudoreligie”
14:59Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce taxa pe stâlp este mai nocivă decât creșterea TVA: „Se duce mult mai direct în prețul final”
13:20Cristian Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în Convenția CEDO se referă la legislative”
12:45Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european”
10:48După o ceartă într-un bar, a ucis zece persoane, între care doi copii, cu o armă de foc, a rănit alte patru, apoi s-a sinucis, când polițiștii l-au înconjurat (Muntenegru)