/

EXCLUSIV Ultima variantă a „ordonanței austerității” favorizează instituțiile militare și promovează mascat șefi de birouri. Proiectul este neconstituțional, spun specialiștii

"Ordonanța austerității" promovează mascat, favorizează militarii
"Ordonanța austerității" promovează mascat, favorizează militarii (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)

„Ordonanța austerității” promovează mascat, favorizează militarii. În urma vizitei făcute de premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles, a apărut o nouă variantă de proiect de OUG „privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea/regionalizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

Disponibilizații, angajați pe funcții desființate

Colonelul SRI Liliana Anghel a prevăzut în toatele variantele elaborate ale proiectului de OUG că prima dată se desființeză toate funcțiile vacante.

Tot Anghel menționează la articolul VI (4) că „personalul cu funcții de conducere eliberat din funcția de conducere deținută ca urmare a reorganizării activității beneficiază de drepturile prevăzute de lege.

Citește și: EXCLUSIV Variantele „ordonanței austerității”, concepute de colonelul SRI Liliana Anghel, plantată consilier în Ministerul de Finanțe. Ciolacu, cu mandatul pe masă pentru proiect

Acesta are dreptul de a ocupa o funcție publică de conducere vacantă de același nivel sau o funcție publică de conducere de nivel ierarhic inferior vacante, pentru care îndeplinește condițiile de ocupare”. Aici apare o primă fractură de logică: funcționarii publici nu mai pot ocupa funcțiile vacante dacă acestea vor fi desființate.

„Ordonanța austerității” promovează mascat, favorizează militarii

O altă problemă a celei mai recente variante a OUG este că maschează niște promovări fără examen în reduceri de personal.

Citește și: EXCLUSIV Generalul SRI la care este conectată gruparea GPL Caracal-Crevedia, scandaluri cu Coldea, Sebastian Ghiță și procurorul Negulescu. Generalul Iancu, în anturajul LOV

Astfel, la articolul VII (2), se menționează că „personalul încadrat în funcția publică de șef birou beneficiază de toate drepturile legale odată cu eliberarea din funcția publică, inclusiv prin ocuparea, în condițiile legii, a unei funcții publice de conducere ierarhic superioare corespunzătoare vechimii, experienței, studiilor de specialitate sau a unei funcții publice de execuție vacante corespunzătoare vechimii, experienței, studiilor de specialitate de comun acord cu conducerea entității publice din care face parte”.

Fragment din ultima variantă a „ordonanței austerității” (sursa: defapt.ro)

Practic, șeful de birou poate ajunge șef de serviciu sau chiar director fără să dea nici un fel de examen. Deși pentru postul de șef birou există anumite criterii de ocupare a funcției și altele pentru o funcție superioară, respectiv cea de șef de serviciu și director.

Voucherele de vacanță, mai mari

Ordonanța de Urgență are ca principal scop declarat reducerea cheltuielilor publice. Însă consiliera Liliana Anghel a crescut valoarea voucherelor de vacanță de la 1.450 lei la 1.600 de lei.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

La articolul XII (2) din ultima variantă de OUG se menționează că angajații de la stat care primesc salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, vor primi, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei pentru un salariat.

Adică valoarea acestora va crește de la 1.450 lei, cât este în prezent, la 1.600 lei.

Sistemul militar are vouchere și în 2024

La alineatul 3 se menționează că, pe perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024, toate instituțiile publice, cu excepția celor militare, suspendă acordarea voucherelor de vacanță.

Tot 1.600 lei primesc și angajații cu salarii nete de până la 8.000 de lei din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională. Însă în cazul acestora nu suspendă acordare voucherelor, dar se suspendă decontarea serviciilor turistice prestare de orice structură de primire turistică.

Fragment din ultima variantă a „ordonanței austerității” (sursa: defapt.ro)

Adică polițiștii, polițiștii de penitenciare, personalul militar (inclusiv cei din serviciile secrete) se pot duce în concedii pe datorie.

Proiectul încalcă Codul Administrativ și Constituția

DeFapt.ro a consultat mai mulți specialiști în administrație publică care să explice dacă variantele de proiect respectă cadrul legal din România. Sub protecția anonimatului, specialiștii susțin la unison că cine a scris documentul, adică colonelul Liliana Anghel, nu știe principiile de bază ale funcției publice.

Citește și: O femeie bolnavă de plămâni a fost tratată de diabet, la Spitalul Județean Galați – acuză familia. Ea a murit după ce a fost conectată la un aparat de oxigen defect

„La o primă vedere, încalcă mai multe prevederi ale Codului Administrativ, dar mai ales Constituția României. Documentul este discriminatoriu pentru că favorizează complet ilegal anumiți șefi de birou.

Încalcă normele de tehnică legislativă, formulările nu sunt elaborate în mod clar și precis lăsând loc la foarte multe interpretări sau portițe”, a spus unul dintre specialiști.

„Un proiect legislativ scris în bătaie de joc!”

Un altul a spus că există o problemă pentru că „nu se desființează birourile care funcționează ca autonomii funcționale. Fără să explice în clar ce înseamnă noțiunea de <autonomie funcțională>, se poate interpreta orice.

O altă contradicție în document este legată de desființarea posturilor vacante, posturi desființate care pot fi ocupate ulterior de șefii rămași fără funcții. În cazul acestora, proiectul prevede că pot ocupa un post vacant de același nivel sau inferior. Dar dacă nu mai sunt, la ce posturi vacante se face referire?

Se mai face referire la postul unic, a cărui definiție nu este explicită. Din document se poate interpreta, de exemplu, că va rămâne un director economic pentru toate ministerele. Un proiect legislativ scris în bătaie de joc!”, a exclamat alt specalist.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

  • D-le „jurnalist” , ăsta care ai scris articolul (n-am auzit până acum de personaj și nici nu fred că voi auzi vreodată), nu faci altceva decât să dai dovadă de un diletantism cras și abrupt. În ce lume traiesti? Chiar nu ai abilitatea de a percepe si înțelege care sunt condițiile actuale, mai mult decât delicate, în care au ajuns militarii din MAI/ MApN și implicit modul de funcționare și organizare a acestor structuri? Dar nu ai tu cum să realizezi că toată această situație a fost cauzată de ignorarea constantă de către clasa politică a nevoilor reale ale acestui sistem, care in prezent se confruntă cu o dotare încă precară dpdv logistic, mult sub nivelul de funcționare optimă care ar trebui să existe într-un stat civilizat, lipsa acută de personal, coroborată cu scăderea dramatică a procentului de potențiali candidați care să opteze pentru o carieră militară în structurile MAI/MApN, dat fiind faptul că nu mai găsesc nimic motivator in acest domeniu, la care se adaugă și incoerențele grave din legislație, care se adânceșc de la o perioadă la alta și nu fac altceva decât să -i expună din ce în ce mai mult pe cei ce trebuie să o aplice și multe, multe altele …. Și am surpriza să descopăr în acest articol, o adevărată „pledoarie” despre cât de ” favorizați” sunt militarii…. Cât de ridicol, cinic și pe lângă subiect poți fi… Parcă nu mă mai miră faptul că în tot contextul actual ,mulți dintre voi – așa zisii „jurnalisti” din mediul online, faceți orice altceva decât să descrieți realitatea obiectivă în profunzime, ci doar vă cramponați de anumite aparențe mai mult decât interpretabile, așa cum constant din acest articol …. Mai cereți și pomană, să vă doneze cititorii….Jalnic… De unde apăreți nu știu, dar pun pariu că nici unul din voi – cei cu astfel de ” opinii”, care habar nu aveți care este adevărata realitate din jurul vostru, nu ați pus în viața voastră mâna pe o armă, nu știi ce e aia armată si dacă ar fi vorba de un razboi, ai sta ascunși ca potârnichile în cele mai adânci beciuri și ați tremura în bracinari, din toate încheieturile….. Da’ la dat cu părerea, sunteți viteji de se cutremură Pământul…. Mergeți mai bine la cules patrunjel, s-ar potrivi mai bine cu „abilitățile” și ” capacitățile” de care dispuneți…

  • Asa cum ordonanta austeritatii a fost conceputa de o persoana fara experienta in domeniul fiscal , la fel și articolul scris de redactorul defapt.ro nu este raportat la statutul functionarului public, care ofera protectie acestuia cat și dreptul la a promova in cariera și nu a retrograda. Seful de birou și a dobandit aceasta calitate prin concurs și face parte din categoria functionarilor publici de conducere la fel ca și sefii de serviciu etc avand conform rof aceleasi atributii generale in fisa postului. Este nelegal fiind functionar public de conducere, că sa fii sef serviciu sa dai un alt concurs. Cum sa fii obligat sa ți iei calitatea de sef serviciu prin alt concurs cand tu faci deja parte din categoria functionarilor publici de conducere ? Lasati adevaratii specialisti sa analizeze corect oug ul și nu va mai dați cu parerea neavizat.

 1. Când dracu o să înțelegeți că așa, și pein astfel de titluri idioate, ați depopulat armata? Un militar e la ordin 24/24, salarizarea e un rahat comparativ cu ce primesc imbuibatii sistemului și nu poți compara viața unui militar cu viața civilului! De ani de zile atacați sistemul militar, îi umiliți și ii folosiți negativ in timp ce cei din justitie, politicul prosperă!
  V-ați luat de Ciucă că in calitate de sef al armatei are 3800 de euro pensie dar nenorocitii ăia de la STAT cu salarii de 10-12000 de euro sunt bine mersi!

  • Aștept cei 10.000 euro sau 12000 euro. Lucrez la stat. Afara cu trântori de la armata. Sunt plătiți degeaba. Desființați armata. De cine ne apară? De noi? Ca de restul…

   • Daaa . Să se desființeze armata, că doar România mai are armată, nu mai există altă țară cu armată 😀. Dacă o mai fi vreun stat cu armată, la ce le-o folosi?

  • Omiți faptul că armata română șomează. Ultima dată când a făcut ceva a fost în 89 iar atunci a făcut împotriva poporului. Nu-i vina soldatului, dar nici n-ar trebui sa țipe, ci să facă reconversie profesională.

 2. Voucherele de vacanta nu se pot da pe criteri de salari.E discriminatoriu asa cum a spus CCR ca este dreptul statului sa dea sau sa nu dea dar se aplica la toata lumea.Deja CCR a respins ca neconstitutional.OUG va cadea la CCR

 3. Băi intelectualilor,cei din sistemul de ordine publică și siguranță națională sunt singurii bugetari care își plătesc voucherul de vacanță și propriul buzunar după care vin cu factura la financiar unde le este decontată suma in echivalentul de 1450 Ron atunci când structura are băi la dispoziție.. Adică conform proiectului militarii vor putea merge un vacanță vor plăti din propriul buzunar cei 1600 Ron însă nu îi vor recupera in 2024 ci când vor vrea guvernanții.Adica nimeni nu va merge să cheltuie cei 1600 Ron pentru că nu vor ști când îi vor fi decontati,cel mai devreme în 2025.

 4. Dar faptul ca militarii sunt singurii salariati din Romania, obligati sa munceasca oricat si oricand peste programul normal si neremunerati cu nimic pentru timpul de lucru efectuat peste norma de 40 ore pe saptamana, nu spuneti nimic?

 5. Cum găsesc specialiștii lui pește că încalcă constituția României!
  Hai sa vedem ce altceva încalcă constituția României: toate legile și ordonanțele și dispozițiile care aduc îngrădiri la dreptul la opinie, dreptul la libera circulație, dreptul la sindicat, dreptul la un trai decent, dreptul de a avea /a fi asociat la o firmă, dreptul de a avea al doilea loc de muncă (in mod legal)…….!
  Dacă mă gândesc bine mai găsesc! Astea sunt așa pe repede înainte din amintiri, de când am citit ultima oară Constituția României !
  Deci specialiștii lui pește hai sa fim corecți până la capăt, vreți egalitate, duceți-o până la capăt!

 6. Sefii de birou? Prin asta ati inteles voi armata? Redactore, vezi ca pui titluri care nu au nici o legatura cu OUG si nici cu ceea ce ai scris tu.
  Militarii care primesc soldele din 2009 sunt avantajati? Cum e posibil in 2023 cu minimul brut de 3mii, ca soldatii, subofiterii, maistrii si ofiterii in mare parte, sa aiba salariul de incadrare de sub 2500 lei brut? Si vin unii incuiati la minte, in necunostinta de cauza, si fac afirmatii de tot felul, precum cel care a redactat acest articol.

  • In sistemul de apărare și ordine publica nu se acorda voucere de vacanta, ci se decontează contravaloarea serviciilor turistice in valoare de 1450 lei. În textul proiectului de ordonanță la care face referire autorul, care vrea ( cred ca la ordin) sa lovesca bine tintit in armata, este prevazut la următoarele articole ca și acest drept de decontare se suspenda din 2024, doar ca a „obosit” sa citească mai departe și o lălăie cu neconstituționalitatea și abuzul!

 7. De acord cu majoritatea. Militarii nu sunt favorizați, din contra. In ultimii 15 ani, cel puțin, ” favorizarile” de care tot spuneți dumneavoastră, au constat în: munca de 250-300 h luna, plătite conform formulei zile lucrătoare* 8 h zi. Restul, munca voluntara, nefortata. Drepturi tătici militari, mame militare, zero aproape. Drepturi, cam zero în general. In schimb, restrângeri de drepturi, cat cuprinde. Discriminarea militarilor, e la ordinea zilei. Comparați mereu x lucrează pe salariul minim cu militarii. Ce anume face x? Ce anume face un militar? Militarii plătesc la fel că și x, nu beneficiază de aceleași drepturi ca x, sunt obligați „benevol” sa aiba pregătire în n situații, răspund penal pentru n situații, iar în caz de război, x cel mai probabil, o să depindă de curajul acestor oameni și de slabă înzestrare a armatei și nepăsarea dumneavoastră, care tot aruncați cu noroi și a celor care conduc tara. Între militar și civil niciodată nu o sa fie egal ca și drepturi, fiindca daca nu ar exista militari, statul nu ar mai avea carne de tun și de cine să își bată joc.

 8. SRI=fosta securitate. Astia au fost in spatele tuturor partidelor si al presedintilor Romaniei.

  La angajare au jurat sa apere si sa respecte Romania si poporul roman in schimb ei is de partea coruptilor din aceasta tara la fel si justitia incepand cu idiotii de la Curtea Constitutionala, tetminand cu judecatoriile de provincie.

  Astia su pus stapanire pe tara un grup iinractional de corupti protejati de Politie, Justitie si Securitate. (- SRI).
  Au distrus si secat tara asta de resurse, in folosul propriu, legea se aplica pt oamenii simpliii nu si pt ei.

  Psd=Pnl=Aur=Usr=Alde=.. toti niste mizerabili fara respect fata de tara si poporul roman.

  La alegeri nu avem de ales decat tot ciurucirile astea pt ca oamenii buni, competenti, cu dragoste de tara sunt inlaturati din funcii sau partide si raman doar gunoaiele sa ne conduca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:33Viitorii pensionari speciali de la Parchetul Curții de Apel Iași au produs 11 rechizitorii în 2023. 123 de dosare, închise prin prescriere. Șeful parchetului câștigă 29.000 lei/lună
18:24EXCLUSIV Ministerul Apărării a avizat favorabil pentru 5G firma unui bulgar controversat în ciuda faptului că SRI și SIE au găsit „riscuri și vulnerabilități” la adresa securității naționale
16:09Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat: explozie la secția de boli infecțioase a SJU Ploiești. În noiembrie 2021, aici au mai murit doi oameni arși de vii
15:21Încă un județ în care CNAS nu plătește medicii de familie: în Mureș, casa județeană de sănătate a achitat circa jumătate din serviciile prestate de aceștia în ianuarie
13:18Cum l-a întâlnit George Simion pe Trump la Washington DC: și-a făcut o poză cu poza fostului președinte al SUA. Până și Dragnea și Grindeanu s-au apropiat mai mult de Trump, în 2017
12:12Andra – Măruță, cuplul ale cărui firme încasează și bani publici, amenință DeFapt.ro cu „sancțiuni judiciare și pecuniare” pentru articole referitoare la date financiare publice
11:24Activitatea parlamentară a deputatului Popescu-Piedone, căruia tatăl său vrea să-i lase moștenire primăria Sectorului 5: a vorbit de două ori, inclusiv depunerea jurământului
09:26Noua găselniță a hoților de mașini – cheile „mincinoase”: dispozitive care bruiază semnalul cheilor originale și nu permit închiderea centralizată a ușilor
08:25Brand-urile de lux au deschis magazine la Iași, confirmând dezvoltarea economică accelerată a „capitalei Moldovei”
23:01Ciucă, întâlnire cu patronul Altex, Ostahie, potențial candidat PSD-PNL la primăria Capitalei. La întâlnirea intermediată de penalul Borza s-ar fi băut vin de 16.900 lei/sticlă – presă
20:31Piedone, președinte executiv al partidului lui Dan Voiculescu, se autopropune candidat PNL-PSD la primăria Capitalei: „Configurat într-un om social și liberal, îmi asum această responsabilitate”
15:02Sondaj efectuat de un institut apropiat PSD arată că Nicușor Dan câștigă alegerile în București, cu 36%. Liberalul Burduja – 8%. Alianța Dreptei, în creștere
14:26Terapeuta Simona Tache: „Așadar, de ce dăm noi, femeile, share location? Pentru că ne e frică. Sursa acestei frici? Realitatea”
13:56Reuters: Pieţele financiare din Argentina încep să aibă încredere în noul lider libertarian al ţării, Javier Milei
13:00Cum arată „stabilitatea” PSD-PNL: cea mai mare inflație din UE, una din cele mai mari căderi ale PIB, investițiile străine s-au prăbușit. În schimb, numărul bugetarilor a crescut