/

„Ne securizăm energetic cu partenerul Lukoil și cu omul Gazprom” (investigație Rise Project)

Ne securizăm energetic cu partenerul Lukoil Foto: Facebook GSP

„Ne securizăm energetic cu partenerul Lukoil și cu omul Gazprom”, se arată într-o investigație Rise Project. Articolul vorbește despre legăturile cu Rusia ale lui Gabriel Comănescu, proprietarul Grupului Servicii Petroliere (GSP), „contractor vechi al corporațiilor rusești și unul dintre cei mai mari datornici la bugetul de stat”. Cât despre cel definit de Rise Project drept „omul Gazprom”, acesta este Iulian Iancu, fost deputat PSD și cel care, acum câteva săptămâni, era susținut de formațiunea lui Ciolacu, pentru a prelua conducerea ANRE. Numirea a fost însă amânată, întrucât PSD a solicitat SRI informații despre Iancu.

Investigația susține că Gabriel Comănescu este „beneficiar economic major al Legii Offshore” și arată legătura dintre cei doi.

„Politicile populiste ale lui Iancu au tergiversat timp de patru ani legea exploatării gazelor de sub Marea Neagră, în beneficiul importurilor rusești – reclamă specialiștii din domeniu. Mari companii americane s-au retras, iar Comănescu le-a preluat o parte din operațiuni. Iancu susține însă că a apărat interesele naționale”, scrie Rise Project.

Ne securizăm energetic cu partenerul Lukoil

În articol se arată că Gabriel Comănescu este asociat cu Lukoil și a beneficiat de un contract de 269 de milioane de euro cu Gazprom, în 2009. Firma sa, GSP, ar fi avut datorii la stat, dar a beneficiat de numeroase reeșalonări. Profitând de o portiță legislativă, firma a primit credite de la EximBank – bancă de stat – și a primit contracte cu statul.

Presa din Constanța scria, acum două săptămâni: „GSP Offshore SRL, vizată de o nouă cerere de insolvență!”.

Aceeași publicație, Ziua de Constanța, scria acum câteva zile că o persoană fizică cere insolvența Grup Servicii Petroliere Offshore SRL.

În iunie 2021, G4Media titra: „Compania magnatului Gabriel Comănescu va fi beneficiara unor proiecte de aproape 600 de milioane de euro din PNRR, alături de Romgaz. GSP, singura firmă privată aleasă de Ministerul Energiei să primească bani europeni fără licitație”. Ulterior, după ce a izbucnit un scandal, firma a dispărut din documentele PNRR.

Oamenii lui Comănescu, poziții cheie în guvernul Dăncilă

În 2018, două persoane legate direct de Gabriel Comănescu fuseseră promovate de fostul premier Viorica Dăncilă în poziţii-cheie din sistemul energetic. Mai precis, Gheorghe Constantin – fost director în GSP – fusese numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, adică exact agenţia care gestionează operaţiunile în care compania unde a lucrat Constantin are cele mai mari interese de business, a mai arătat G4Media.

Gheorghe Constantin a fost revocat abia în 2021, potrivit declarației de avere. De asemenea, un alt director din compania GSP, Florin Radu Ciocănelea, fusese numit de fostul premier Dăncilă în funcţia de consilier de stat cu atribuţii în energie.

Foto: Captură video Ziarul Financiar

„Comănescu este conectat la mai bine de 50 de firme românești, dar banii lui se mișcă într-o rețea cu cel puțin 22 de companii offshore, ramificată din Caraibe până în Pacificul de Sud. Prin aceste căsuțe poștale a fost asociat cu diferite personaje controversate, precum sindicalistul Liviu Luca și mogulul Sorin Ovidiu Vîntu, condamnați pentru constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani (dosarul Petromservice)”, mai scrie Rise Project.

Puteți citi aici întreaga investigație: „Calul troian din independența noastră energetică”

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

11:19VIDEO Compania Baykar donează trei drone de luptă Ucrainei, după o campanie de strângere de fonduri
10:52VIDEO Limbajul lui Putin privind rachetele nucleare este „iresponsabil”, spune un înalt oficial american din domeniul apărării
10:00România și alte patru state UE cer o reducere cu 90% a emisiilor provenite de la mașini până în 2035
09:27VIDEO Zece morţi şi 251 răniţi, în urma unei scurgeri de gaze toxice în portul Aqaba din Iordania
09:01VIDEO Parisul anunță că va trimite blindate și tunuri Caesar în Ucraina
08:34Crimeea e Rusia. Orice intruziune a NATO ar putea declanșa al treilea război mondial, spune Medvedev
08:00VIDEO 16 morți și 59 de răniți în atacul rusesc cu rachete asupra mall-ului din Kremenciuk 
23:08Zelenski îl provoacă pe Putin în problema transnistreană: sugerează că, dacă rușii staționați la Tiraspol atacă Moldova, Kievul îi poate anihila militar „cât ai pocni din degete”
21:17Paradoxul șoferului de oraș: cum să omori un om asigurându-te excesiv
21:08Primăria a închis ochii la un bloc de videochatiste construit pe autorizație de casă
20:02Sute de profesori doar dintr-un județ s-au declarat la ANAF ca furnizori de meditații. În țară sunt zeci de mii
16:59Batalionul „șamanilor”, forțele speciale ucrainene care operează în spatele frontului, chiar pe teritoriul Rusiei
15:39Ciucă anunță, în ședința PNL, că în câteva zile finalizează „evaluarea” miniștrilor. Vezi ce demnitari ar putea să plece din Palatul Victoria
14:16Putin iese din „bârlog” pentru prima vizită în străinătate de când a lansat invazia Ucrainei. Marți în Tadjikistan și miercuri în Turkmenistan
14:00Civilii din Lisiceansk, îndemnați să părăsească de urgență orașul pe fondul bombardamentelor tot mai intense ale rușilor