Mesajul președintelui Iohannis de Anul Nou. România continuă să fie o țară stabilă, democratică, sigură și proeuropeană, a transmis președintele Klaus Iohannis cu prilejul Anului Nou. În mesajul său, șeful statului a subliniat că România este un partener de încredere pentru aliații săi externi și a evidențiat progresele realizate în 2024.
Mesajul președintelui Iohannis de Anul Nou
Președintele Iohannis a declarat că 2024 a fost un an complicat, marcat de împliniri importante și provocări.
Printre realizările semnificative ale României, acesta a menționat aderarea completă la Schengen și eliminarea vizelor pentru Statele Unite, obiective majore care au fost atinse.
„România și-a continuat parcursul pozitiv și a redus decalajele față de statele Uniunii Europene. Nivelul de trai și veniturile au crescut, deși contextul internațional a fost unul dificil”, a afirmat președintele.
Moment de cumpănă pentru societatea românească
Președintele a atras atenția asupra nemulțumirilor justificate ale societății și a subliniat importanța solidarității și a încrederii în clasa politică.
Klaus Iohannis a făcut apel la păstrarea valorilor democratice și a subliniat că acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea și modernizarea României.
Prioritățile anului 2025
Klaus Iohannis a evidențiat că 2025 va fi un an crucial pentru viitorul României și al generațiilor următoare.
„Este timpul pentru maturitate, responsabilitate și reforme autentice, nu mimate”, a spus președintele, adăugând că reconstrucția țării trebuie să fie bazată pe respectul real față de cetățeni.
Apel la unitate și încredere
În mesajul său, președintele a îndemnat românii să rămână uniți și să păstreze speranța că România va continua pe drumul său pro-occidental.
„Forța noastră rezidă în unitate și în credința comună în libertate și democrație”, a subliniat acesta.
Un An Nou cu speranță și bucurii
În încheiere, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de încurajare pentru noul an: „România este responsabilitatea fiecăruia dintre noi.
Să ne recăpătăm încrederea și speranța că, împreună, putem să menținem țara pe traseul său european. Vă urez tuturor un An Nou mai bun, plin de bucurii și împliniri! La mulți ani!”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Motto:
„Nu ţi-ai iubit poporul, maiestate!
Sau nu l-ai înţeles, şi e totuna.
De sus şi până jos s-a-ntins Minciuna
Ea leagă şi dezleagă-n ţară toate.”
(Alexandru Vlahuţă- 1907)
Câte minciuni într-o singură frază: „România este o ţară stabilă, democrată, sigură şi proeuropeană, un partener de încredere pentru aliaţii noştri externi”.
Să pornim de la potlogăriile făcute de partidele politice PSD si PNL care au intervenit în procesul electoral prin deturnare de voturi încercând să-si trimită candidatul propriu în turul 2 alături de un contracandidat pe care să-l învingă cu usurință:
(Vezi: https://ziaristii.com/apel-catre-psd-istii-din-buzau-incetati-cu-mobilizarea-la-vot-pentru-george-simion/); şi
https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/firma-care-a-derulat-campaniile-pnl-pe-tiktok-face-2410208.html)
Numai că un proverb vechi spune că „socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Asa se face că după scrutinul din 24 noiembrie nici Ciolacu şi nici Ciucă nu au reuşit să ajungă în turul doi, unde au acces Călin Georgescu (independent) alături de Elena Lasconi (USR).
De aici, decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de anulare a intregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale, după ce validase primul tur, iar al doilea tur era în desfăşurare în strainatate, a aruncat ţara într-un haos institutional fără precedent. Anularea alegerilor nu rezolvă absolut nimic , ba dimpotrivă , adânceşte şi mai mult falia din interiorul societăţii româneşti. In plus, mandatul actualului presedinte Klaus Iohannis a expirat la 21 decembrie iar CCR i-a prelungit mandatul după această dată cu de la sine putere, fără o bază legală temeinică. In Constituția României la Articolul 83, privind durata mandatului presedintelui se precizează următoarele:
(1) Mandatul Presedintelui României este de 5 ani si se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Președintele României își exercită mandatul pană la depunerea jurământului de Președintele nou ales.
(3) Mandatul Președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
Prin urmare, conform Constituției mandatul președintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă și nu printr-o decizie a CCR. Din acest punct de vedere Curtea Constituțională putea cel mult să constate expirarea mandatului presedintelui Klaus Iohannis pe data de 21 decembrie 2024.
Probabil Curtea Constituțională a considerat exercitarea functiei de presedinte a lui Klaus Iohannis ca fiind o catastrofă, fapt pentru care i-a prelungit mandatul. Numai că prelungirea mandatului se poate face doar prin lege organică votată în parlament. Prin urmare, cu complicitatea CCR, după data de 21 decembrie, 2024 Klaus Iohannis a devenit un preşedinte nelegitim. De aceea, investirea noului guvern „Ciolacu-2” de către Klaus Iohannis pe 23 decembrie, 2024 ar putea fi lovită de nulitate.
De altfel, nu-i prima dată când CCR demonstrează că este o este o institutie puternic politizată care îsi apără propriile privilegii. Un exemplu este decizia din anul 2023 de neconstituţionalitate a legii privind eliminarea pensiilor speciale si trecerea lor pe contributivitate cu toate că acesta este un jalon din PNRR iar prin această decizie a fost blocată accesarea cererii de plată numărul 3 şi pierderea acestei tranşe în valoare de 3,14 miliarde de euro.
(vezi si: https://cursdeguvernare.ro/impozitare-progresiva-pensii-speciale-neconstitutionala.html)