/

Oligarhul rus Vitali Machitski, făcut cetățean de onoare al Slatinei de către Darius Vâlcov

Machitski, cetățean de onoare al Slatinei
Machitski, cetățean de onoare al Slatinei (sursa: ALRO)

Oligarhul rus Vitali Machitski, cetățean de onoare al Slatinei. Acesta controlează producătorul de aluminiu ALRO și nu a fost inclus pe lista de sancțiuni adoptate la nivel internațional împotriva apropiaților președintelui Vladmir Putin. Fără legătură cu acest fapt, Machitski este cetățean de onoare al orașului Slatina din 2010. Prin grija lui Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei și ex-ministru de Finanțe.

În urmă cu 20 de ani, compania rusească Gazprom a decis să vândă o parte din gazele de pe piața românească printr-o firmă controlată de Vitali Machitski. Totul, ca recompensă pentru că acesta deblocase negocierile cu Turcia pentru finalizarea contrucției gazoductului Blue Stream. 

Mandatat de Gazprom să negocieze cu Turcia

Vitali Machitski, unul dintre primii oligarhi de la Moscova, și-a extins afacerile în România la finalul anilor 1990. Guvernul de la București a vândut prin Bursa de Valori un pachet de 49% din acțiunile producătorului de aluminiu ALRO. Se întâmpla în 1997. 41,85% din aceste acțiuni a fost cumpărat de rușii de la Marco Grup, care aveau să devină acționari majoritari în anul 2002. În toată această perioadă, rușii lui Machitski au vândut aluminiu în Turcia, afacere de pe urma căreia și-a câștigat influența la Ankara.  

Citește și: Principalele companii rusești care acționează în România: Lukoil, Alro Slatina, Gazprom și TMK

Tot în acea perioadă, compania rusească Gazprom construise 30% din gazoductul Blue Stream prin care Rusia urma să furnizeze gaze naturale Turciei. Dar construcția gazoductului a fost blocată de turci. Conducerea Gazprom a decis atunci ca oligarhul Vitali Machitski să facă parte din echipa de negociatori. El susținea într-un interviu pentru Interfax că și-a folosit conexiunile din Turcia făcute în urma exportului de aluminiu din România pentru a debloca afacerea Blue Stream.

„Ulterior am început să vindem noi înșine gaz, în baza unui contract cu Gazprom. Am făcut comerț în Turcia și suntem încă unul dintre cei doi furnizori principali ai României. Avem un acord cu Gazprom pentru a furniza României un total de 60 de miliarde de metri cubi de gaz în perioada 2002-2030”, spunea Vitali Machitski.

Machitski, cetățean de onoare al Slatinei

În iulie 2010, orașul Slatina era condus de primarul Darius Vâlcov, ales pe listele Partidului Democrat Liberal, partid controlat pe atunci de președintele Traian Băsescu. Pe 13 iulie 2010, primarul Darius Vâlcov a decis să-I acorde lui Vitali Machitski titlul de Cetățean de Onoare al Slatinei. 

„Sunt onorat să primesc această distincţie ca o subliniere a rezultatelor obținute de Alro şi aş vrea să le mulţumesc autorităţilor locale din Slatina pentru recunoaşterea realizărilor Companiei, precum şi tuturor angajaţilor pentru efortul depus şi pentru dedicaţie”, declara Machitski, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Vimetco, acționarul majoritar al Alro, potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei la acea dată.

„Compania a evoluat de la un producător de lingouri, la un producător integrat de aluminiu, ca parte unui Grup internaţional. Dorim să continuăm programul implementat pentru a consolida poziţia Alro pe piaţa internaţională de aluminiu, păstrându-ne, în acelaşi timp, poziţia de Companie responsabilă social, pentru Slatina”, se mai menționa în comunicatul citat.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

15:39Ciucă anunță, în ședința PNL, că în câteva zile finalizează „evaluarea” miniștrilor. Vezi ce demnitari ar putea să plece din Palatul Victoria
14:16Putin iese din „bârlog” pentru prima vizită în străinătate de când a lansat invazia Ucrainei. Marți în Tadjikistan și miercuri în Turkmenistan
14:00Civilii din Lisiceansk, îndemnați să părăsească de urgență orașul pe fondul bombardamentelor tot mai intense ale rușilor
13:27Belarusul a trimis 20 de vagoane cu muniție în Rusia, Statul Major General al Ucrainei
13:09Maia Sandu a ajuns la Kiev și va discuta cu Volodimir Zelenski
13:01Șefa CE s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20 chiar și în prezența lui Putin
12:40Bloomberg: Croația ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023. România și Bulgaria, nu
12:34Erdogan va discuta cu președintele Finlandei și premierul Suediei despre aderarea la NATO
12:0035.000 de soldați ruși și-au pierdut deja viața în Ucraina. 150, numai în ultimele 24 de ore
11:53Schimbare majoră de strategie NATO: țările baltice nu vor mai fi abandonate în caz de atac rusesc. Coridorul Suwalki, cel mai periculos loc de pe pământ, va fi apărat
11:32VIDEO Rușii continuă ofensiva împotriva Lîsîchansk și bombardează intens pe alte linii de front, afirmă Ucraina
11:01Cîmpeanu: „Rata de promovare la Bacalaureat a este de 73,3%. Cea mai bună din ultimii zece ani”
10:37Rusia, la un pas de a intrat în incapacitate de plată după expirarea termenului limită
10:02Mesajul lui Zelenski prentru bieloruși: „Kremlinul a decis deja totul pentru voi. Nu vă lăsați târâți în răzoi”
09:36Boris Johnson avertizează că victoria Rusiei în Ucraina ar fi „absolut catastrofală”