CCR a decis că pachetul Ciolacu de majorare a fiscalității, pentru care guvernul și-a asumat răspunderea, este constituțional. Președintele Curții, Marian Enache, a anunțat că sesizarea USR a fost respinsă. Unii judecători nu au fost de acord cu decizia, care s-a luat cu majoritate de voturi, nu unanimitate.
Consiliul Economic și Social (CES) a arătat că, prin această lege, se vor lua 100 de miliarde de lei de la mediul privat, iar cheltuielile statului se taie cu doar 16 miliarde de lei.
Impozitarea pe cifra de afaceri va lovi este „un TVA”, va fi o lovitură foarte grea pentru retail, energie și industria auto și va duce la creșterea prețurilor, iar societățile din energie vor fi dublu taxate, mai aprecia CES.
CCR a decis că pachetul Ciolacu este constituțional
„În cadrul examenului de constituţionalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR”, a spus Enache.
El a precizat că CCR a mai reţinut că „dispoziţiile legale în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au fost adoptate în marja de apreciere şi oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală”.
„Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei, că articolul 3 referitor la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii administrat privat a persoanelor fizice implicate în activitatea de creare de programe şi calculator este constituţională, iar în unanimitate, au respins ca neîntemeiate celelalte critici, în număr de peste 30 formulate în sesizare”, a mai spus preşedintele CCR.
Marian Enache a anunţat că după moticarea deciziei CCR, legea poate fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
USR şi Forţa Dreptei au depus în 29 septembrie, la Curtea Constituţională, o sesizare care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care Guvernul Ciolacu şi-a angajat răspunderea în Parlament. Documentul a fost semnat şi de către doi parlamentari liberali, Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care, ca urmare a acestui fapt, au fost excluşi din grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
De ce nu și -a asumat răspunderea pe tăierea pensiilor speciale! și-a asumat răspunderea pe banii putini ai celor multi,ce nesimțire!să le fie rușine celor care mai votează PSD ,și PNL au spus că în 30 de zile decand ajung la putere vor tăia pensiile speciale și privilegiile , ghinion!cresc taxele