UPDATE 13.30: Ministerul român al Apărării afirmă că nu confirmă un atac asupra Insulei Șerpilor, dar arată că o navă militară rusă blochează traficul spre porturile ucrainene. „Din datele de monitorizare obținute de structurile Forțelor Navale Române, rezultă că o navă militară rusă care se află în apele internaționale ale Mării Negre, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene.
Nu confirmăm informațiile referitoare la o posibilă agresiune rusească în zona Insulei Șerpilor”, arată M.Ap.N.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Ucraina anunță că grănicerilor de pe Insula Șerpilor li s-a cerut să se predea. Într-un comunicat al ministerului ucrainean de Externe, se arată că două nave neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor și au cerut grănicerilor să se predea. Cel mai probabil este vorba de nave rusești.
Grănicerilor de pe Insula Șerpilor li s-a cerut să se predea
„Două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră. Se aud amenințări de la ruși care cer ca militarii ucraineni să se predea. Agresorul a folosit canalul internațional de comunicare pentru siguranța navigației”, potrivit unui comunicat al ministerului ucrainean de externe.
Insula Șerpilor este la circa 45 de kilometri de România.
Insula, crucială pentru controlul nordului Mării Negre
„Insula Șerpilor este un potențial punct fierbinte.
Această mică masă de uscat din Marea Neagră se află la aproximativ 30 de mile de Vâlcov, cel mai apropiat oraș ucrainean, și la aproximativ 185 de mile vest de Crimeea. Insula are un far, aproximativ o sută de soldați ucraineni și câteva oi. Suprafața totală este mai mică de o zecime de milă pătrată, dar locația sa în colțul ucrainean al Mării Negre o face un premiu tentant într-o regiune maritimă din ce în ce mai militarizată.
Dacă Putin ar reuși să pună stăpânire pe Insula Șerpilor, forțele ruse ar fi într-o poziție puternică pentru a tăia orice acces maritim în Ucraina și a-și întări strânsoarea asupra jumătatea de nord a Mării Negre.
Controlul insulei permite în prezent Ucrainei să revendice apele teritoriale care se extind pe 12 mile marine în toate direcțiile de la insulă, ceea ce ajută la protejarea coridorului de transport maritim al Mării Negre către marile orașe portuare ucrainene Odesa, Mykolaiv și Herson.
Acest acces la Marea Neagră este crucial pentru exporturile de cereale și metale ale Ucrainei, precum și pentru importurile de bunuri de consum din China. Fără o linie de transport viabilă către piețele globale, economia ucraineană ar intra rapid în criză”, scria, în 2021, The Atlantic Council.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Become a Patron!- cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: La 45 de km de România: Ucraina anunță că grănicerilor de pe Insula Șerpilor li s-a cerut să … […]