/

INTERVIU VIDEO Care este pariul lui Nicușor Dan în mandatul 2024-2028 și de ce, spre deosebire de candidații PSD-PNL, nu promite un spital nou

Care este pariul lui Nicușor Dan în mandatul 2024-2028 Foto: Inquam/Octav Ganea

Care este pariul lui Nicușor Dan în mandatul 2024-2028: „Pariul meu e pe tramvai”, a spus el, într-un interviu pentru DeFapt.ro. El a explicat, în acest interviu, și de ce nu promite, spre deosebire de candidații PSD și PNL, un spital nou. „Un spital nou este foarte, foarte scump (…) Sunt bani pe care nu-i avem. Adică la bugetul pe care noi îl avem în acest moment..nu. Adică putem să lucrăm cu ce avem”.

Citește și: Gabriela Firea a târât doi veterani de război în campania ei electorală, când în București erau aproape 30 de grade la umbră

Actualul primar al Capitalei a vorbit în interviu și despre gradul de îndatorare al Capitalei și a spus care este rata de absorbție efectivă – adică lucrări efectuate și decontate – din fondurile europene.

Care este pariul lui Nicușor Dan în mandatul 2024-2028

Mircea Marian: Nu puteți să mergeți la un cetățean de pe stradă și să ziceți am scos orașul din faliment sau avem un rating foarte mult la Fitch. Dacă ar fi să vă întrebe un cetățean de pe stradă ce veți face în perioada 2024-2028, care ar fi cel mai important proiect pe care l-ați defini?

Nicușor Dan: Cele mai importante proiecte sunt în corespondență cu problemele oamenilor. Și acum 2-3 ani problema principală era termoficarea. Acum problema principală este traficul și sunt lucruri pe care le-am deschis deja în direcția asta. Sunt liniile de tramvai la care am început să lucrăm. Linia cinci, am fost chiar ieri la șantier și lucra, se mergea foarte bine. Deci n-o să mai avem liniile de tramvai alea de care toată lumea se plânge. Pe Călărași, pe Basarabiei, pe Mihalache, pe care tramvaiele de-abia merg.

Tramvaie noi, pentru că ăsta e un motiv pentru care oamenii nu se urcă în tramvai. Unii oameni nu se urcă în tramvai pentru că n-au aer condiționat și atunci nu te pot duce la birou așa…Deci o să avem practic o nouă flotă de tramvaie.

Mircea Marian: Câte tramvaie noi mai vin?

Nicușor Dan: 250.

Mircea Marian: Noi, în mandatul următor? Contractate deja?

Nicușor Dan: Nu sunt contractate, dar avem studiu de oportunitate și avem proiectele deja făcute pentru momentul în care se vor deschide aplicațiile pe programul operațional regional.

Mircea Marian: Autobuze?

Nicușor Dan: Pentru moment, nu. O să mai fie 20 de troleibuze pe PNRR. Pariul meu e pe tramvai, pentru că tramvaiul are linie dedicată care se interesctează mult mai puțin cu traficul auto. Odată liniile reabilitate o să poată să circule și autobuzele pe traseele comune și, în plus, vrem să și extindem rețeaua de tramvai și avem studii de fezabilitate care sunt deja contractate pentru Piața Unirii, cel mai interesant.

Mircea Marian: Când se va termina Piața Unirii, când va fi reconfigurată?

Nicușor Dan: Eu cred că în 3-4 ani de acum. Acolo sunt trei lucrări care trebuie să fie făcute simultan, pentru că ar fi absurd să le faci una după alta. Pe de o parte este linia noastră de tramvai, pe de altă parte este planșeul și, pe de altă parte, cei de la Apele Române sunt nemulțumiți de lucrarea pe care a făcut-o regimul comunist acolo, în sensul că este o gâtuire nefirească a cursului Dâmboviței și care prezintă un pericol în caz de mare inundație a Bucureștiului și vor și ei să reconfigureze acolo. Trebuie să avem o discuție toți pe cum facem.

Mircea Marian: Proiectul la care ați ținut foarte mult, dar mi se pare că l-ați abandonat. Linia metropolitană de cale ferată…

Nicușor Dan: Da, acolo a fost o naivitate din partea mea în momentul în care l-am prezentat pentru că nu cunoșteam exact situația liniei. Deci noi avem câteva gări interioare și avem un cerc și o linie care pleacă din Gara de Nord și merge către Constanța. Din toată aceasta doar acea linie este reabilitată și permite o viteză comercială corespunzătoare. Tot restul nu permite și am am făcut într-o zi un circuit pe toată linia asta cu trenul. Există niște normative de circulația a trenurilor și, din cauza acestor normative, există porțiuni care nu poate să circule decât cu 10km/h.

Mircea Marian: Este abandonat complet?

Nicușor Dan: Nu. CFR-ul are pentru moment, în curs, aproape de finalizare un studiu de fezabilitate care o să spună cât costă reabilitare fiecăreia din aceste zone și, foarte important, dacă este nevoie de rectificări ale liniei, ca să permită o o viteză superioară. Ei vor să finanțeze pe programele europene 2021-2027 o parte din reabilitarea acestei linii de cale ferată, care nu e utilă numai pentru trenul metropolitan. Ea este utilă și pentru transportul de mărfuri. E nodul principal al României. Deci eu am speranța că ei se vor apuca să facă, dar e o chestiune de 5-6 ani de acum încolo, până când vom avea…

Mircea Marian: Apa caldă. Ce se întâmplă cu chestiunea asta în mandatul viitor?

Nicușor Dan: Păi, în sfârșit, am avut…2023, am avut 50 de km rețea magistrală schimbată. Am avut 28, 32, 50. 28 în 2021, 32 în 2022, 50 în 2023. Sunt sigur că facem 70 în 2024 și în anii următori. Deci, în momentul de față, din ultimii 15 ani avem, avem schimbați cam 220 din 1000. Dacă păstrăm ritmul de 70/an o să fim peste 4 ani la 500 din 1000. Sunt cei de care știm că au mai multe avarii. Deci cumva o să scăpăm de 70-80% dintre avarii. Și asta se va simți. Da, gradual, se va simți mai bine în fiecare iarnă, cum deja se simte de 2-3 ani.

Mircea Marian: Bandă unică…

Nicușor Dan: Am făcut câteva, nu suficient. Am făcut Floreasca, Aviatorilor, cele pe care bucureștenii le știu. Nu am făcut suficient. De exemplu, sunt multe linii de tramvai pe care administrațiile anterioare au plantat iarbă și acolo e o operațiune relativ simplă, să pui asfalt ca să treci niște autobuze, care să meargă pe acolo. La fel, pe acești 50 de km de linie de tramvai, pe o parte importantă dintre ei o să poată să circule. Sunt trasee comune cu autobuzul și o să circule pe acolo. Astea sunt fără costuri, pentru că e deja linie de tramvai…

Mircea Marian: Poliția vă ajută să impuneți respectarea acestor linii unice pentru transportul în comun?

Nicușor Dan: Aici e o problemă, pentru că există poliția noastră locală, există poliții locale de sector și există poliția rutieră națională și din păcate nu există o subordonare ierarhică între ele. Când a fost lucrarea de la Podul Grant a fost nevoie de mai multe echipaje care să reglementeze diferite intersecții. Și am lucrat mai mult cu polițiile locale de sector, decât cu cei de la național”.

„50 km linie tramvai costă 500 milioane euro”

Primarul Capitalei a arătat și costurile uriașe ale dezvoltării liniei de tramvai, de aceea fiind necesar ca orașul să se împrumute.

Mircea Marian: Toată lumea promite spitale. Dumneavoastră de ce nu promiteți?

Nicușor Dan: Noi am sperat…Am avut proiecte depuse pentru patru spitale.

Mircea Marian: Noi sau renovare celor…

Nicușor Dan: Noi. Pe PNRR a fost o listă scurtă, de 25, din care s-au selectat 12, ceva de genul ăsta. Și noi am prins doar un un singur corp nou pe PNRR, la Spitalul Obregia, pe care avem finanțarea deja. În rest, lucrăm la banca de țesuturi de la Spitalul Colentina. Am fost zilele trecute acolo. Niște corpuri ambulatorii la spitale pentru care am primit, de asemenea, finanțare europeană. La fel, lucrări de reabilitare a circuitelor. E nevoie de un spital nou…

Mircea Marian: Un spital nou, de la zero…

Nicușor Dan: Un spital nou este foarte, foarte scump. De exemplu, spitalul… Trebuie să te gândești la…

Mircea Marian: …500 de milioane, un miliard…

Nicușor Dan: Da. Voiam să împart la pat.. Sunt bani pe care nu-i avem. Adică la bugetul pe care noi îl avem în acest moment..nu. Adică putem să lucrăm cu ce avem.

Mircea Marian: Ce fonduri europene ați absorbit în 4 ani?

Nicușor Dan: 2,1 miliarde de lei, 2,1 miliarde de lei cu tot cu fondurile naționale.

Mircea Marian: Absorbiți, cheltuiți?

Nicușor Dan: Da.

Mircea Marian: Gradul de îndatorare cât este acum, al Capitalei?

Nicușor Dan: Undeva 7-8%, da.

Mircea Marian: Aveți dreptul la un 30%.

Nicușor Dan: Sunt două legi și aici este o o problemă. Sunt două legi care trebuie evident, aplicate concomitent. Este una care spune 30% și alta care spune că toate municipiile reședințe de județ nu au voie să împrumute mai mult de 150 de milioane de lei. Chiar dacă e București, chiar dacă-i Zalău, Slobozia, Baia Mare, tot 150 milioane de lei. Singura excepție este pentru cofinanțare la proiecte europene unde nu există limită și de această prevedere o să uzăm și abuzăm, în sensul că 50 km linie tramvai costă cam 500 de milioane de euro, 250 de tramvaie costă cam 800 de milioane de euro, ele împreună costă împreună 1,3 miliarde și noi avem abia 300 de milioane de euro în programul operațional regional și vrem să ieșim în piață ca să împrumutăm 1.000.000.000 euro pentru ca să aducem tramvaie și să…

Mircea Marian: Sub ce formă vă gândiți să ieșiți…?

Nicușor Dan: Am avut deja o discuție cu B.E.I., care a zis că ne de 300 de milioane de euro. Am avut o discuție preliminară cu Banca Mondială, care e foarte interesată. Sunt foarte sigur că o să găsim banii ăștia pe piață”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:26Ciolacu, ironii la adresa PNL și refuz ferm să organizeze prezidențiale în decembrie: „Guvernul reprezintă altceva decât şmecheriile unora”
15:00Lecțiile bune ale Americii: un inginer întors de acolo în România premiază elevii merituoși din școli rurale
14:47Vârsta de începere a vieții sexuale a scăzut la 12-13 ani, mai ales la țară. Din ce în ce mai multe cazuri de mame la 14 ani. Unele își pun sterilet înainte de a avea buletin
14:04Număr uriaș de voturi anulate, cu circa 80% mai multe decât în 2019: aproape jumătate de milion de voturi aruncate la coș la europarlamentarele de anul acesta (analiză EFOR)
11:38PSD s-a dus la mânăstirea lui Arsenie Boca ca să afle cine va fi candidat la prezidențiale. Ciolacu ar fi spus că PSD va merge separat de PNL
11:12Wizz Air, cea mai proastă companie din Marea Britanie în ceea ce privește întârzierile, al treilea an consecutiv. Profitul companiei: 341 milioane euro
10:08ANALIZĂ România s-a înroșit din nou: PSD are peste jumătate din primari și aproape două treimi din președinții de consilii județene
21:22Ce cântă Babasha: „Îți spun fără rușine că nu mai scapi de mine” sau „Îl ajută și pielea, poate îți fură inima”
21:09Activele rusești din Occident înghețate vor garanta un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a decis G7. Furie la Moscova
18:20ANALIZĂ Mircea Geoană, pe cale de a fi recuperat de PSD: ce îl apropie și ce îl desparte pe secretarul general adjunct al NATO de fostul său partid
16:01Telefonul lui Șoșoacă s-a înfierbântat: senatoarea l-a băgat în frigider ca să oprească un „atac” asupra TikTok-ului ei
15:59Coldplay, considerați „idioți utili” ai unor companii poluatoare: au încheiat parteneriate pentru turnee ecologice cu BMW și cu compania petrolieră Neste, care a defrișat mii de hectare
14:27O avocată naționalistă și care își postează poze cu pistoale la imaginea de profil de pe Facebook a acroșat un motociclist în trafic. Intenționat, spun procurorii. În arest, femeia se ceartă cu gardienii
14:05VIDEO Babasha, moment muzical cu toată familia pe scena teatrului din Bacău, fără nici o legătură cu manelele: Vlad Babașa la clape, Bianca Babașa – voce, tatăl – clarinet, mama – voce
13:49Și eu l-aș fi huiduit pe Babasha: m-am săturat de agresivitatea maneliștilor, neamuri proaste cu boxele în stradă. M-am săturat de manelizarea țării