Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, a declarat, la Digi 24, că nu știe nimic despre adâncirea canalului Bâstroe: „Am urmărit cu angajații proprii, aceste lucrări au fost sporadice”. El nu exclude ca asemenea lucrări să se fi desfășurat în zone pe care nu le putea observa, dar arătat că pentru a se disloca volume atât de mari de aluviuni încât să se adâncească șenalul respectiv ar fi fost nevoie de barje care să le transporte.
Guvernatorul Deltei nu știe nimic despre adâncirea Bâstroe
„Aceste barje nu s-au observat. Ca timp, lucrările au fost de durată foarte scurtă”, a subliniat Marinov, la Digi 24.
Demnitarul a afirmat că până azi nu știa nimic despre acest scandal.
„Despre lucrările care fac subiectul discuțiilor de azi, respectiv lucrări de adâncire, nu avem niciun fel de informații, nici recente, nici din anii trecuți. Pentru prima oară aud acum că au avut loc lucrări de adâncire. Noi cunoșteam că sunt lucrări pentru a menține adâncimile șenaului lor așa cum se întâmpla când existau astfel de probleme.
Anul trecut cotele apelor Dunării au fost extrem de scăzute, s-au impus lucrări de mentenanță pe șenalul respectiv. Din informările pe care le am și din ce am urmărit cu angajații proprii, pot spune că aceste lucrări au fost sporadice, nu au durat mai mult de 24 – 48 de ore și s-au desfășurat pe distanțe foarte scurte. Asta cunoaștem noi”, a spus Marinov.
Impactul asupra mediului, doar după ce se va ști ce lucrări s-au făcut
Însă el a punctat capacitatea limitată de a supraveghea canalul Bâstroe: „Au fost observate doar acele lucrări de întreținere pentru că ce putem noi vedea e doar pe Brațul Chilia.
Ce se întâmplă pe Bâstroe de la confluența canalului cu Chilia până la vărsarea în mare e imposibil să putem vedea. Dacă lucrurile se confirmă, nu e nimic normal și încalcă orice prevedere a convențiilor internaționale la care suntem parte, dar să așteptăm să vedem dacă aceste lucruri se confirmă sau nu”.
Guvernatorul a spus că, evident, lucrările au impact asupra mediului, dar cât de mare ar fi acesta nu poate fi clar în absența unor studii: „Ceea ce se întâmplă, felul în care influențează biodiversitatea și ecosistemele din Delta Dunării putem afla doar în baza unor studii extrem de elaborate. Cu siguranță implicații sunt. Nefiindu-ne prezentat niciun fel de proiect asupra căruia să ne dăm o părere, nu avem ce comenta pe acest aspect„.
Puteți citi și: ANALIZĂ Trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei dirijate de Antena 3 „CNN” și preluate de PSD, AUR și Șoșoacă
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.