/

ANALIZĂ Trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei dirijate de Antena 3 „CNN” și preluate de PSD, AUR și Șoșoacă

Trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei dirijate de Antena 3 „CNN” Foto: Captură video

În mai puțin de două luni, cel puțin trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei au fost dirijate de Antena 3 „CNN” și, ulterior, au fost preluate de PSD, AUR și Șoșoacă. În toate cele trei cazuri se poate constata același tipar: atacul este lansat cu multă violență, de obicei în prime time, este preluat de site-uri și televiziuni apropiate PSD, precum și de liderii acestei formațiuni și, brusc, subiectul dispare.

În plus, se poate ușor observa că unele mesaje sunt asemănătoare cu cele ale presei din Ungaria controlată de guvernul Viktor Orban: ele au rolul de a submina susținerea populației pentru cauza ucraineană, la un an de la invadarea acestei țări de către trupele lui Vladimir Putin.

După „dezvăluirile” Antenei 3 „CNN”, de obicei liderii PSD reacționează indignați și cer ministerelor controlate de PNL să rezolve presupusa criză.

Interesant este și faptul că aceste atacuri au apărut, în principal, dar nu numai, la emisiunea „Exces de putere”, moderată de Adrian Ursu și Oana Zamfir, soția unui parlamentar PSD apropiat de familia Firea-Pandele. Un alt deputat susținut de familia Pandele, Daniel Ghiță, este unul din cei mai brutali critici ai lui Zelenski.

Trei atacuri propagandistice împotriva Ucrainei

Primul atac împotriva Ucrainei a pornit de la o temă veche: această țară ar restrânge drepturile minorității române din Bucovina.

Emisiunea „Exces de putere a mediatizat subiectul, iar pe site ea a fost prezentată sub titlul: „Aurica Bojescu, româncă din Cernăuţi, despre limitarea accesului la limba română în şcolile din Ucraina: «Nu putem accepta asta pentru copiii şi şcolile noastre»”.

Subiectul a fost dezbătut și al emisiunea Decisiv: „Scandal uriaș între Ucraina și România înainte de sărbători. Copiii români nu vor putea învăța în limba maternă, în Ucraina”.

În aceeași zi, 23 decembrie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut public președintelui Zelenski să „modifice legea recent adoptată care afectează drepturile românilor în Ucraina” – potrivit tot Antenei 3 „CNN”.

„România nu mai trebuie să ajute Ucraina dacă românii din Cernăuți sunt batjocoriți în continuare!”, a reacționat George Simion.

Și Viktor Orban se folosește de problema minorității maghiare din Ucraina pentru a refuza să discute, în cadrul NATO, cu Ucraina.

Ambasada Ucrainei la București a explicat că legea este, de fapt, despre folosirea limbii ruse: „Cu părere de rău, chiar și în condițiile războiului pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și a sprijinului puternic al Ucrainei din partea autorităților și a poporului român, se difusează mituri cu privire la statul care apără cu prețul vieții cetățenilor săi independența, libertatea și democrația întregii Europe”.

Atacul nr.2

Al doilea atac a fost legat de presupusa oprimare a preoților români din Ucraina. În acest scop, Antena 3 „CNN” și alte posturi au mediatizat declarațiile unui mitropolit de origine română, dar subordonat Bisericii Ortodoxe Ruse, care susține invadarea Ucrainei.

„Drept mulţumire pentru modul în care le-am primit şi găzduit refugiaţii, preşedintele Zelenski s-a gândit că e bine să interzică limba română pentru minoritatea noastră din Ucraina şi să-i prigonească pe preoţii ortodocşi”, a comentat senatoarea Diana Șoșoacă.

Iată cum a abordat Antena 3 „CNN” subiectul:

  • „Patimile preoţilor români din Ucraina. Mărturii tulburătoare: «Nu te poţi ruga nici la Dumnezeu, dormi cu frică în casă»” – emisiunea Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea.
  • „Preoți români din Ucraina, acuzați că sunt agenți ai Rusiei | Ei spun că li se fabrică dosare și riscă să fie deportați”.

Subiectul a fost demontat de Patriarhia de la București:  „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă”.

Atacul nr.3

În sfârșit, al treilea caz a fost cel din aceste zile, când Ucraina a fost acuzată că distruge ecosistemul Deltei Dunării, prin lucrări la canalul Bâstroe. Însă ambasada Ucrainei a clarificat subiectul, după ce șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său de la Kiev, Dmitry Kuleba.

Acest scandal a fost lansat de către ministrul PSD Sorin Grindeanu, lăudat de Antena 3 „CNN” pentru vigilența sa.

Citește și: Demontarea unei manipulări PSD&A3: pe Bâstroe, Ucraina desfășoară lucrările anuale de decolmatare. Ambasada Kievului cere să nu fie alimentată „propaganda rusă”

„Pe canalul Bâstroe au început lucrări de dragare. Imagini exclusive cu vasele ucrainene săpând | Consecințele pot fi dezastruoase pentru Deltă!”, a titrat site-ul Antenei 3 „CNN” , după o dezbatere în emsiunea Exces de putere, moderată de Ursu și Zamfir.

Ambasada Ucrainei a cerut, sâmbătă, „avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiilor bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă”.

Citește și: Încă o emisiune anti-Ucraina la Antena 3 „CNN”: fermierii români ar falimenta „din cauza cerealelor fără taxe din Ucraina”. Plus: acuzații că cerealele din Ucraina sunt modificate genetic

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

12:48Grindeanu refuză să numească un șef de spital CF care a câștigat postul prin concurs, i-a prelungit interimatul unei loiale
12:06Ce salariu imens îi plătesc contribuabilii lui Toni Greblă, autorul haosului de la alegeri, dublu pensionar special și revoluționar de Gorj
11:44Babasha, impresariat de o firmă care are zeci de contracte anual cu instituții publice pentru concerte. Primăria Sectorului 3 (Robert Negoiță), printre cele mai mari contracte
11:01Guvernul vrea să le dea lui Florin Iordache, Paul Stănescu și Renate Weber locuință gratuită, dar chiria să fie plătită de instituția unde lucrează
09:54VIDEO Controversa Babasha – artistul român va fi prezent și în al doilea concert de la București al trupei Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază. Urmează un show și mai și”
21:54Mișcarea „România Renaște”, care pregătește candidatura lui Geoană, acuză „incompetența administrării alegerilor”, care ar permite fraudarea
19:04One United Properties cere de la DeFapt.ro 100.000 de euro plus cheltuieli de judecată, de două ori mai mult decât suma pentru care voia dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul
17:10La Baia Mare, USR putea câștiga primăria dacă Forța Dreptei nu venea cu propriul candidat, penalul Cristian Anghel
16:24BEJ Olt: Aproape 70% dintre procesele-verbale, completate cu greşeli
15:12Ciucă spune că prezidențialele ar putea fi mutate iar, lângă parlamentare. Acum zece zile, Ciolacu insista ca ele să fie în septembrie
13:20Prețul bun al dezinformării: cel mai bogat deputat PSD, soția patronului CURS. Institutul de sondaje, alimentat cu sume uriașe de la buget
12:29EXCLUSIV Rafila a mințit grav în scandalul morților suspecte de la „Sf. Pantelimon”: a promis că trimite Corpul de control, dar a trimis doar un consilier fără atribuții de control, care nu a verificat cauzele deceselor
11:41România continuă să aibă cea mai mare inflație din UE: 5,1%. Medicamentele s-au scumpit cu 25%. Construcțiile de locuințe s-au prăbușit
11:05VIDEO Șantierul viitorului Spital Regional de Urgență din Iași produce și primii pacienți: zeci de camioane pe zi îneacă în praf un cartier aflat în apropiere
10:54Averea astronomică a comisarului de poliție Cosmin Popovici: apartament în Spania, nenumărate proprietăți în țară. Nu poate justifica 1,3 milioane lei