/

EXCLUSIV Grindeanu a numit la Autoritatea Aeronautică Civilă un șef incompatibil: este și director al aeroportului Brașov

Grindeanu numește un incompatibil la AACR
Grindeanu numește un incompatibil la AACR (sursa: Facebook/Sorin Grindeanu)

Grindeanu numește un incompatibil la AACR. Alexandru Anghel, noul președinte al Consiliului de Administrație al Autorității Aeronautice Civile, se află în stare de incompatibilitate pentru că deține simultan funcții de conducere la Aeroportul Brașov.

Decizia de numire în CA a fost asumată de Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor, la recomandarea liberalului Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, în subordinea căruia se află Aeroportul Brașov. 

La finalul anului 2017, Alexandru Anghel a fost concediat din funcția de director al Aeroportului Iași pentru că a pus în pericol siguranța aeroportului, dar și pentru că a încercat să mușamalizeze mai multe neregului.

Director de vânzări pentru firme de textile

Alexandru Anghel și-a început cariera în anul 1992 ca director de vânzâri pe București pentru firma ieșeană de confecții textile OCCO Silhouette. Apoi a continuat să lucreze în vânzări pentru mai multe companii, dar în paralel avea și funcția de controlor trafic sol la Aeroportul Iași, aflat în subordinea Consiliului Județean Iași.

A renunțat la postul de la aeroport în anul 2002. Însă a revenit ca dispecer sol în anul 2010. Ulterior a ocupat mai multe funcții de execuție și conducere în cadrul aeroportului ieșean, ba chiar a ajuns membru în Consiliul de Administrație și director general interimar. Totul, până la finalul anului 2017.

Comportament abuziv la Iași

Defapt.ro a obținut mai multe documente care arată că Alexandru Anghel a fost concediat la finalul anului 2017 din funcția de director general interimar al Aeroportului Iași, după ce Consiliul de Administrație a constatat că acesta are un comportament abuziv, a încercat să acopere anumite nereguli, dar și pentru că nu a respectat, cu „vădită intenție”, regulamentele și legislația în vigoare.

De exemplu, i s-a reproșat că a pus în „pericol în repetate rânduri a siguranței pe Aeroportul Iași prin nedelegarea atribuțiilor de Director General Provizoriu către persoane abilitate din cadrul regiei, în momentul deplasării în afara localității”.

Nu a respectat hotărârile CJ

O altă nemulțumire a CA a fost că nu a respectat legislația privind raportarea punerii în aplicare a modului de îndeplinire a indicatorilor economico-financiari, nefinanciari și operționali aferenței guvernanței corporative.

Totodată, Alexandru Anghel nu a informat Consiliul de Administrație cu privire la problemele cu care se confruntă Aeroportul Iași și nici nu a pus în aplicare hotărârile Consiliului Județean Iași, instituția care deține aeroportul.

Citește și: În plină discuție despre majorarea impozitelor, Guvernul mai angajează peste 600 de bugetari. Nici o explicație pentru creșterea cu peste 10% a aparatului ministerului Mediului

Totul a culminat cu punerea în imposibilitate a directorului economic de a-și duce la îndeplinire atribuțiile, dar și gestionarea deficitară a resurselor umane.

Grindeanu numește un incompatibil la AACR

După ce a fost dat afară de la Aeroportul Iași, Alexandru Anghel a fost recuperat de liberalul Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, și pus să coordoneze proiectul „Aeroportul Brașov”.

Tot liberalul Adrian Ioan Veștea l-a susținut pentru a fi numit de Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor în funcția de membru al Consiliului de Administrație al Autorității Aeronautice Civile Române. Această instituție care ar trebui să emită mai multe avize și autorizații pentru Aeroportul Brașov.

Președintele CJ Brașov, Adrian Ioan Veștea, a refuzat să explice de ce l-a susținut pe Alexandru Anghel pentru funcția de membru în CA. „Întrebați-l pe el, dacă faceți un articol despre el”, spus Veștea și a închis telefonul.

Ministerul Transporturilor: Incompatibilitate

Direcția Juridică a Ministerului Transporturilor a emis încă din anul 2014 o opinie juridică din care rezultă că este incompatibil statutul de membru în structura de conducere a unui operator de aerodrom și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Autorității Aeronautice Civile Române. De ce? Răspunsul îl aflăm tot din opinia juridică a specialiștilor de la Traporturi.

„În măsura în care membri din structurile de conducere a unor operatori de aerodrom sunt și membri în consiliul de administrație al autorității competente, este evident că aceștia pot influența deciziile privind certificarea și supravegherea acelor aerodromuri, spre exemplu prin numirea ca directori executivi a unor persoane care să se supună instrucțiunilor lor, prin amenințare cu revocarea din funcție etc.”, susțin juriștii ministerului.

Regulamentul Comisiei Europene e clar

Tot ei susțin că o astfel de situație nu îndeplinește, atât din perspectivă obiectivă, cât și subiectivă, cele două cerințe esențiale ce decurg din Regulamentul Comisiei Europene privind independența autorității competente, în speță AACR, și anume luarea deciziilor fără a se supune niciunei instrucțiuni și stabilitatea funcției deținute.

Cu alte cuvinte, posibilele ingerințe în activitatea autorității competente (AACR), realizate de către structurile din conducere ale anumitor aerodromuri (care sunt și membri în CA al AACR) determină ca între cele două calități de membru să existe incompatibilitate.

Anghel, insolent

Contactat de către Defapt.ro, Alexandru Anghel a spus că nu a fost numit la recomandarea partidului, ci că îl recomandă activitatea sa în industria aeronautică. „Eu mă ocup de primul aeroport din România care s-a făcut în ultimii 50 de ani. Este cel mai complex proiect de aviație din țara asta”, a spus Anghel făcând referire la Aeroportul Brașov.

Totodată, el s-a lăudat și cu activitatea de la Aeroportul Iași, acolo unde a fost shimbat din funcție pentru mai multe nereguli. „Am fost manager de aeroport. Este un caz de succes. Nu cred că am pus în pericol siguranța Aeroportul Iași. Nu sunt în conflict de interese. Consiliul de Administrație ia decizii de administrare. Nu se ocupă de partea executivă”, a declarat Alexandru Anghel.

Își contrazice propriul CV

Ulterior, Alexandru Anghel a spus că cel care a semnat hotârârea prin care a fost schimbat din funcție de la Aeroportul Iași „avea 12 clase”. Dar hotârârea este asumată și semnată de cei cinci membri ai CA.

„Eu, de când am terminat facultatea, am lucrat numai în domeniul aeroportuar și aviatic”, a spus Anghel, deși CV-ul său public îl contrazice și de această dată.

Întrebat dacă a contestat hotărârea de la Aeroportul de la Iași, Alexandru Anghel a refuzat să răspundă și a închis telefonul.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

  1. (…) cat a fost in Consiliul de Administrație al Aeroportului Iasi a fost totodată si in Consiliul de Administrație al AACR (…) pentru Aeroportul Iasi a reusit ceea ce nu a reusit nimeni pana acum, sa subgradeze categoria aeroportului astfel expunându-l la riscul de a-si pierde principalii operatori. (…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

22:25Teodosie, prea puternic pentru Patriarhul Daniel: a primit doar o „dojană” pentru desele scandaluri create, în timp ce Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a fost tras pe linie moartă
21:52Război total între Emilia Șercan și Adrian Cioroianu. Disputa celor doi a plecat de la frigul din Biblioteca Națională și a ajuns la dezvăluirea că Șercan cercetează doctoratul lui Geoană
20:38Cea mai dură amenințare pentru șefa SOS România: Silvestru Șoșoacă, soțul mazilit, vrea să-și ia numele înapoi. Cu ce nume riscă să rămână senatoarea
16:47VIDEO Prima inaugurare majoră, în 2024, a unei lucrări de infrastructură: drum expres care face legătura între centura Oradea și autostrada Transilvania, proiect demarat de Bolojan
14:31Regia Protocolului de Stat, reacție după scandalul vilei renovate cu milioane de euro: până acum s-au plătit 2,1 milioane lei. Regia explică de ce banii PNL n-au ajuns aici
13:36Ciolacu, decis să-l dea afară pe Rafila, după dezastrul din sistemul medical de stat. Demnitarul va fi concediat elegant, urmând să fie trimis la Parlamentul European
13:09Dezastru la buget, în ianuarie: deficitul, dublu față de aceeași perioadă din 2023, iar cheltuielile de personal au crescut cu 21%. România are cea mai mare inflație din UE
12:21O femeie a câștigat în instanță despăgubiri morale fiindcă amantul s-a lăudat cu relația lor la magazinul sătesc
08:04Biserica Ortodoxă a pierdut definitiv procesul prin care voia să intre în posesia ultimei mănăstiri ctitorite de Ștefan cel Mare, cea de la Dobrovăț
07:54Viața la țară: crimă urmată de sinucidere după întoarcerea de la muncă din Spania
00:17EXCLUSIV Invazia cancerului de război în Marea Neagră. Substanțele toxice din apele teritoriale românești, creșteri masive după invadarea Ucrainei de către ruși
00:01The Black Sea in peril: the echoes of war ripple beyond borders
00:01Marea Neagră, afectată brutal de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Efectele, resimțite de toate țările riverane
21:21Bitcoin a trecut de 60.000 de dolari pentru prima dată în mai bine de doi ani
17:54George Simion, gluma anului, în timpul vizitei în SUA: „Eu sunt cel mai antirus lider politic din România”. Liderul AUR s-a plâns că este „cenzurat”, deși Antena 3 și RTV îl promovează