/

EXCLUSIV Grindeanu a numit la Autoritatea Aeronautică Civilă un șef incompatibil: este și director al aeroportului Brașov

Grindeanu numește un incompatibil la AACR
Grindeanu numește un incompatibil la AACR (sursa: Facebook/Sorin Grindeanu)

Grindeanu numește un incompatibil la AACR. Alexandru Anghel, noul președinte al Consiliului de Administrație al Autorității Aeronautice Civile, se află în stare de incompatibilitate pentru că deține simultan funcții de conducere la Aeroportul Brașov.

Decizia de numire în CA a fost asumată de Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor, la recomandarea liberalului Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, în subordinea căruia se află Aeroportul Brașov. 

La finalul anului 2017, Alexandru Anghel a fost concediat din funcția de director al Aeroportului Iași pentru că a pus în pericol siguranța aeroportului, dar și pentru că a încercat să mușamalizeze mai multe neregului.

Director de vânzări pentru firme de textile

Alexandru Anghel și-a început cariera în anul 1992 ca director de vânzâri pe București pentru firma ieșeană de confecții textile OCCO Silhouette. Apoi a continuat să lucreze în vânzări pentru mai multe companii, dar în paralel avea și funcția de controlor trafic sol la Aeroportul Iași, aflat în subordinea Consiliului Județean Iași.

A renunțat la postul de la aeroport în anul 2002. Însă a revenit ca dispecer sol în anul 2010. Ulterior a ocupat mai multe funcții de execuție și conducere în cadrul aeroportului ieșean, ba chiar a ajuns membru în Consiliul de Administrație și director general interimar. Totul, până la finalul anului 2017.

Comportament abuziv la Iași

Defapt.ro a obținut mai multe documente care arată că Alexandru Anghel a fost concediat la finalul anului 2017 din funcția de director general interimar al Aeroportului Iași, după ce Consiliul de Administrație a constatat că acesta are un comportament abuziv, a încercat să acopere anumite nereguli, dar și pentru că nu a respectat, cu „vădită intenție”, regulamentele și legislația în vigoare.

De exemplu, i s-a reproșat că a pus în „pericol în repetate rânduri a siguranței pe Aeroportul Iași prin nedelegarea atribuțiilor de Director General Provizoriu către persoane abilitate din cadrul regiei, în momentul deplasării în afara localității”.

Nu a respectat hotărârile CJ

O altă nemulțumire a CA a fost că nu a respectat legislația privind raportarea punerii în aplicare a modului de îndeplinire a indicatorilor economico-financiari, nefinanciari și operționali aferenței guvernanței corporative.

Totodată, Alexandru Anghel nu a informat Consiliul de Administrație cu privire la problemele cu care se confruntă Aeroportul Iași și nici nu a pus în aplicare hotărârile Consiliului Județean Iași, instituția care deține aeroportul.

Citește și: În plină discuție despre majorarea impozitelor, Guvernul mai angajează peste 600 de bugetari. Nici o explicație pentru creșterea cu peste 10% a aparatului ministerului Mediului

Totul a culminat cu punerea în imposibilitate a directorului economic de a-și duce la îndeplinire atribuțiile, dar și gestionarea deficitară a resurselor umane.

Grindeanu numește un incompatibil la AACR

După ce a fost dat afară de la Aeroportul Iași, Alexandru Anghel a fost recuperat de liberalul Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, și pus să coordoneze proiectul „Aeroportul Brașov”.

Tot liberalul Adrian Ioan Veștea l-a susținut pentru a fi numit de Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor în funcția de membru al Consiliului de Administrație al Autorității Aeronautice Civile Române. Această instituție care ar trebui să emită mai multe avize și autorizații pentru Aeroportul Brașov.

Președintele CJ Brașov, Adrian Ioan Veștea, a refuzat să explice de ce l-a susținut pe Alexandru Anghel pentru funcția de membru în CA. „Întrebați-l pe el, dacă faceți un articol despre el”, spus Veștea și a închis telefonul.

Ministerul Transporturilor: Incompatibilitate

Direcția Juridică a Ministerului Transporturilor a emis încă din anul 2014 o opinie juridică din care rezultă că este incompatibil statutul de membru în structura de conducere a unui operator de aerodrom și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Autorității Aeronautice Civile Române. De ce? Răspunsul îl aflăm tot din opinia juridică a specialiștilor de la Traporturi.

„În măsura în care membri din structurile de conducere a unor operatori de aerodrom sunt și membri în consiliul de administrație al autorității competente, este evident că aceștia pot influența deciziile privind certificarea și supravegherea acelor aerodromuri, spre exemplu prin numirea ca directori executivi a unor persoane care să se supună instrucțiunilor lor, prin amenințare cu revocarea din funcție etc.”, susțin juriștii ministerului.

Regulamentul Comisiei Europene e clar

Tot ei susțin că o astfel de situație nu îndeplinește, atât din perspectivă obiectivă, cât și subiectivă, cele două cerințe esențiale ce decurg din Regulamentul Comisiei Europene privind independența autorității competente, în speță AACR, și anume luarea deciziilor fără a se supune niciunei instrucțiuni și stabilitatea funcției deținute.

Cu alte cuvinte, posibilele ingerințe în activitatea autorității competente (AACR), realizate de către structurile din conducere ale anumitor aerodromuri (care sunt și membri în CA al AACR) determină ca între cele două calități de membru să existe incompatibilitate.

Anghel, insolent

Contactat de către Defapt.ro, Alexandru Anghel a spus că nu a fost numit la recomandarea partidului, ci că îl recomandă activitatea sa în industria aeronautică. „Eu mă ocup de primul aeroport din România care s-a făcut în ultimii 50 de ani. Este cel mai complex proiect de aviație din țara asta”, a spus Anghel făcând referire la Aeroportul Brașov.

Totodată, el s-a lăudat și cu activitatea de la Aeroportul Iași, acolo unde a fost shimbat din funcție pentru mai multe nereguli. „Am fost manager de aeroport. Este un caz de succes. Nu cred că am pus în pericol siguranța Aeroportul Iași. Nu sunt în conflict de interese. Consiliul de Administrație ia decizii de administrare. Nu se ocupă de partea executivă”, a declarat Alexandru Anghel.

Își contrazice propriul CV

Ulterior, Alexandru Anghel a spus că cel care a semnat hotârârea prin care a fost schimbat din funcție de la Aeroportul Iași „avea 12 clase”. Dar hotârârea este asumată și semnată de cei cinci membri ai CA.

„Eu, de când am terminat facultatea, am lucrat numai în domeniul aeroportuar și aviatic”, a spus Anghel, deși CV-ul său public îl contrazice și de această dată.

Întrebat dacă a contestat hotărârea de la Aeroportul de la Iași, Alexandru Anghel a refuzat să răspundă și a închis telefonul.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

  1. (…) cat a fost in Consiliul de Administrație al Aeroportului Iasi a fost totodată si in Consiliul de Administrație al AACR (…) pentru Aeroportul Iasi a reusit ceea ce nu a reusit nimeni pana acum, sa subgradeze categoria aeroportului astfel expunându-l la riscul de a-si pierde principalii operatori. (…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:03Guvernul Ciolacu nu se oprește din cheltuielile cu bugetarii: majorare de 23% a costurilor cu salariile angajaților statului. Ele au consumat, în șase luni din 2024, 4,4% din PIB
18:13VIDEO EXCLUSIV Cozi uriașe de mașini care aduc recipiente la centrul de sortare RetuRO de la Giarmata, șoferi care așteaptă o zi întreagă, benzi transportoare care cedează, muncitori puțini
15:48Șmecheria lui Curaj, acolitul Ecaterinei Andronescu și al lui Sorin Cîmpeanu: eliminarea unui banal filtru de nume distruge proiecte de cercetare de zeci de milioane de euro
15:12EXCLUSIV Polițist de la Crimă Organizată, vânzător de interceptări din dosare pentru sute de mii de euro. Banii veneau ca împrumut și de la o firmă cu pierderi a lui Grigoriu „Bancorex”
14:11Contești ridicarea permisului auto deși nu ai nici un argument, poți fi amendat de instanță pentru rea-credință
14:02Unde duce o parcare neregulamentară: l-a prins Poliția că tocmai se aprovizionase cu „iarbă” după ce a refuzat să se legitimeze
13:48Mama tuturor grindinelor: o furtună cu gheață a secerat, la propriu, sute de hectare de porumb și floarea soarelui în județul Iași
13:35Fenomen grav: 16.000 de elevi au dispărut din școli înainte de Evaluarea Națională. Nimeni nu explică de ce
11:55Curs scurt de fraudare a alegerilor: primar pesedist, reținut pentru că a dat adeverințe de domiciliu și șpagă alegătorilor
11:27PSD vrea să numească comisar european un aplaudac zelos al lui Dragnea: „Alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea Partidului Social Democrat înseamnă un PSD unit“
10:25Înalta Curte de Casație și Justiție îi salvează pe plagiatori: titlurile științifice sunt irevocabile. ÎCCJ a anulat un ordin de ministru de retragere a doctoratului
00:24Cel mai scump tren de hârtie din lume, în România: peste 1,7 milioane de euro, bani publici
00:17Părinții își lasă copiii pradă ecranelor iar apoi nu-i mai pot recupera din depresie. Ce reguli trebuie impuse
00:05Peste dunele marine de la Agigea, rezervație protejată, se pot construi blocuri, a decis o instanță de la Constanța
10:38Cine a donat cele mai mari sume pentru campania PSD-PNL la Parlamentul European: Cârciu, zis “Ospătarul cu Bentley“, Rareș Bogdan și Vasile Dîncu