Organizarea summitului Comunității Politice Europene a fost un succes major pentru Chișinău și Kiev, o arată angajamentele publice luate de liderii vest-europeni la reuniunea organizată la o podgorie, proprietate privată, aflată la circa 20 de kilometri de capitala Republicii Moldova.
Delegațiile la summit au primit cadou sticle de Fetească Neagră sau Rară Neagră, produse însă de Fautor, o altă cramă din Republica Moldova, arată jurnalista Paula Erizanu, pe Twitter.
Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți” în Google News (dreapta sus)
Succes major pentru Chișinău și Kiev
„Astăzi, aici, la doar 20 de km de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a readuce pacea în Europa. (…) Am vorbit despre securitate, despre nevoia de a proteja continentul european de război, agresiune și amenințări hibride”, a spus Maia Sandu la finalul summitului.
Șefa statului a mulțumit celor 50 de oficiali europeni reuniți la Bulboaca și a dat asigurări că Chișinăul va depune toate eforturile pentru ca Republica Moldova să devină stat membru al UE și că va susține, și în continuare, Ucraina și poporul său.
As the first British Prime Minister to visit Moldova, I’m pleased to announce new support to aid them in the face of Russian aggression.
— Rishi Sunak (@RishiSunak) June 1, 2023
Moldova is not alone 🇬🇧🇲🇩 pic.twitter.com/00VMj1pvOJ
Rishi Sunak a fost primul premier britanic care a vizitat, cu acest prilej, Republica Moldova.
Iată ce a obținut Republica Moldova:
- Uniunea Europeană crește sprijinul financiar pentru Republica Moldova de aproape trei ori. Potrivit Ursulei von der Leyen, UE va oferi 1,6 miliarde euro pentru recuperarea economică. Alte 100 milioane euro vor fi pentru consolidarea securității energetice. În plus, Moldova ar urma să beneficieze de sprijin în consolidarea capacităților militare.
- Cu zi înainte de summit, la Chișinău a fost inaugurată Misiunea Civilă a UE.
- Premierul de la Oslo, Jonas Gahr Støre, a anunțat că Norvegia oferă Republicii Moldova sprijin financiar în valoare de 50 milioane de euro.
Cu câteva zile înainte de summit, UE a sancționat primii oligarhi moldoveni, o inițiativă a ministerului român de Externe, fapt pentru care Maia Sandu a mulțumit.
România, susținere pentru aderarea Ucrainei la NATO
La acest summit, președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat o declarație comună prin care România susține aderarea Ucrainei la NATO, iar Kievul ”salută” inițiativele propuse de România cu privire la reconstrucția post-conflict, potrivit textului declarației. În documentul oficial apare faptul că ”România va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar”.
Susținerea României vine în condițiile în care Ungaria a anunțat din nou că se opune aderării Ucrainei la NATO. „Trebuie să fim clari în această privinţă: aderarea la NATO a unei ţări aflate în prezent în război nu se poate afla pe agendă”, a postat ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, pe o reţea de socializare.
Fără precedent până acum, avioanele AWACS ale NATO au protejat spațiul aerian al Republicii Moldova.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.