/

EXCLUSIV Pensionar special care are și patru salarii de la stat, plus bonus de 30.000 de euro pe an de la o companie anchetată de DIICOT: Ionel Georgescu, șeful Corpului de control la Economie. A fost polițist la Strehaia

Pensionar special, patru salarii, bonus uriaș
Pensionar special, patru salarii, bonus uriaș (sursa: România TV)

Pensionar special, patru salarii, bonus uriaș. Ionel Georgescu, șeful Corpului de Control al ministrului Energiei, Virgil Popescu, este unul dintre bugetarii de lux ale cărui venituri de la stat depășesc salariile cumulate ale președintelui Klaus Iohannis și premierului Nicolae Ciucă.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți” în Google News (dreapta sus)

În plus, Georgescu încasează și o pensie specială de peste 3.200 de euro pe lună pentru cariera de polițist la Strehaia și șef al Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne. Anul trecut, a încasat din salarii și bonusuri de la stat nu mai puțin de 447.000 lei net, echivalentul a 92.000 de euro.

Numele lui Ionel Georgescu apare și în dosarul de corupție al lui Adrian Duicu, fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți, condamnat definitiv la un an și șase luni cu suspendare.

Polițist la Strehaia în anii ’90

Ionel Georgescu și-a început cariera de polițist în orașul Strehaia, din județul Mehedinți, în anul 1991. A fost șef Biroul Poliție Rutieră până în anul 2000, atunci când a devenit responsabil cu ordinea publică. Ulterior a ajuns șeful Poliției Strehaia, apoi a fost transferat în București, pe funcția de adjunct șef serviciu la Direcția Poliție Rutieră.

În anul 2004, s-a detașat la actuala Direcție Națională Anticorupție, unde „gestiona activități specifice” pe linia de prevenire și combatere a corupției. De acolo, a ajuns director general adjunct al Direcției Generale Anticorupție din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

În aprilie 2009, ministrul de Interne de atunci, Dan Nica, șeful PSD Galați, l-a împuternicit la șefia Direcției Generale Anticorupție. Câteva luni mai târziu, în octombrie 2009, ministrul Dan Nica a fost schimbat din funcție. Tot atunci, a fost schimbat și Ionel Georgescu. A revenit pe funcția de adjunct o scurtă perioadă.

Patru ani în privat

Apoi a plecat în privat. Inițial, a fost angajat pe funcția de director al Direcției de Securitate a BRD. În anul 2011, tot în cadrul băncii, deținea postul de director al Direcției Antifraudă și Protecție Internă.

Ionel Georgescu a renunțat la cariera strălucitoare în mediul bancar pentru a se reangaja la stat. În anul 2014, a fost încadrat pe funcția de consilier superior la Direcția Generală de Integritate a ANAF.

Acest post a fost rampă pentru a putea fi detașat la Corpul de Control al ministerului Economiei. Apoi a intrat în grațiile liberalului Virgil Popescu, care l-a plasat la conducerea Corpului de Control al ministrului Energiei.

Pensia i-a crescut de patru ori

Pentru întreaga activitate de polițist, Ionel Georgescu a primit în 2013 o pensie anuală de 46.740 lei. De atunci au trecut aproape zece ani, timp în care pensia specială i s-a mărit de aproape patru ori. Conform ultimei declarații de avere, în anul 2022 a primit o pensie anuală de 190.224 lei. Adică 15.852 lei lunar, echivalentul a peste 3.200 de euro. Asta, în timp ce o pensie medie în România este în jur de 1.800 de lei.

Dar Ionel Georgescu nu s-a mulțumit doar cu pensia specială. De când a venit în Ministerul Economiei, adică în urmă cu aproape zece ani, a primit, pe lângă salariu, și indemnizații de la companiile de stat pe care trebuia să le controleze. De exemplu, în anul 2017 era șef șerviciu Antifraudă și Anticorupție la Ministerul Economiei. Salariul său anual era de 52.743 lei. Dar își tripla salariul anual din indemnizațiile primite de la Băița SA, DMHI SA și SNAM SA. 

Pensionar special, patru salarii, bonus uriaș

La fel a procedat și la Ministerul Energiei, acolo unde conduce Corpul de Control al ministrului Virgil Popescu. Declarația de avere aferentă anului 2022 arată că Ionel Georgescu a primit un salariu de 125.000 de lei net. Cum și-a mărit de aproape patru ori salariul primit de la Energie? Cu ajutorul indemnizațiilor primite de la companiile de stat.

Astfel, pentru funcția de administrator special la Băița SA a încasat peste 103.000 lei. De la CNCIR, companie devalizată de directoare Ioana Timofte, potrivit DIICOT, a primit peste 173.000 lei net. Această sumă este formată din indemnizația brută lunară de 12.400 lei și componenta variabilă, adică bonusul anual, de 148.000 lei brut, echivalentul a 30.000 de euro, conform Raportului anual privind renumerațiile și alte avantaje acordate administratorilor și directorilor CNCIR.   

Citește și: EXCLUSIV Arest pentru nepoata fostului șef al SRI Radu Timofte. Ioana Timofte, directoare generală la Controlul Cazanelor, 30 de zile la domiciliu, DIICOT o acuză de devalizarea CNCIR

CupruMin SA este o altă societate de stat care i-a plătit anul trecut o indemnizație (45.505 lei). În total, peste 447.000 lei, echivalentul a 92.000 de euro.

Între timp, Georgescu a renunțat la Consiliul de Administrație al CupruMin pentru a fi numit la Titan Power, o altă controlată de Ministerul Energiei, de unde încasează lunar o indemnizație de 1.000 de euro.

Georgescu: „Nu mi-am stabilit eu pensia, au fost niște criterii”

La solicitarea Defapt.ro, Ionel Georgescu a spus că nu consideră că primește pensie specială, ci o pensie de serviciu care nu a fost stabilită de el. „E stabilită conform legii. Anatema se pune pe cel care beneficiază. Cel care beneficiază nu este nici cel care a făcut legea, nici cel care o aplică. Și ca mine sunt circa 200.000. Nu mi-am stabilit eu pensia, au fost niște criterii”, a declarat Ionel Georgescu.

Întrebat dacă își exercită mandatul de administrator special la Băița SA în timpul programului de muncă de la Ministerul Energiei, Ionel Georgescu a ținut să precizeze că a vizitat compania statului de nenumărate ori.

Citește și: DOCUMENT Țepele din noile amendamente la legislația pensiilor speciale: parlamentari, primari – neatinși; vârsta de pensionare crește peste cinci ani; nu există calcul de impact

„Te poți duce și în weekend. Poți să îți îndeplinești activitățile și online, adică vorbim de documente finaciare, corespondența cu autoritățile statului român, autorități locale. Nu trebuie să stau acolo pentru că nu sunt director executiv, nici să intru în galerie să văd cum se exploatează dolomita. Nu prevede prezența mea fizică acolo.

Nici membrii Consiliul de Administrație nu au obligația să fie acolo. Am vizitat-o de nenumărate ori. Nu am fost în timpul programului. Se poate verifica”, a spus Ionel Georgescu. Care a adăugat totuși că, în calitate de administrator special, împreună cu conducerea executivă, răspunde de zona patrimonială a societății și de zona financiară.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

  1. Ce spun celebrii „decidenți politici” ai României?, ca fără deciziile lor (de tot rahatul) spun ca nu se poate mișca nimic in Romania. Sau, decidenții pilitici, sigur sunt stăpânii acestor matrapazlâcuri prin care, un super angajat la stat, ajunge sa primească salarii cat ” echivalentul a 5 – 6 angajati”, are ziua de muncă la asta de 72 de ore ???.

  2. CIOLACULE CE ZICI? E FAIN, NU? ȘI ALȚII N-AU CE BĂGA ÎN GURĂ. ȚARĂ DE TOT KKTUL GUVERNATA DE KKAȚII POLITICI. ALEȘII NAȚIUNII O HAITĂ DE KKAȚI ! SĂ VĂ BATĂ DUMNEZEU, JEGURI ORDINARE DE CIUME ROȘII + LEPRE GALBENE !!🖕🖕🖕

  3. Nu el este de vina. El este un profitor ordinar, dar a luat acele salarii pentru ca legile i-au permis. Cate sunt de indreptat in tara asta, dar cu cine?

  4. Un nesimțit susținut de restul nesimțiților din guvern care fac legi pentru binele lor și nu pentru cetățenii țării. Îți este scârbă când vezi printre ei masteranzi, doctoranzi, niste foști muncitori, sculeri matrițeri, electricieni, lipsiți de viziune, habarniști cu un tupeu greu de stavilit și care sunt in fruntea țării, se rotesc între ei, doar am avut un cizmar cincizeci de ani și cu „codoi” care îl însoțea, nu avem pretenții că și naţie, ne calca toți în picioare, ne sfidează niste neica nimeni cu pretenții.

  5. Deci cine il tine in brate.Nu a reusit singurel, ca doar nu e olimpic la matematica.Jaf de tzra, nu se satura de furat.Cati trebuie sa munceasca sa hraneasca geniile acestei tari.

  6. De ce te scoate la pensie la un număr de ani casă nu mai ești bun să muncești de ce unii ocupa locurile celor tineri și nu stau acasă și să se uite spre capela că acolo. este următorul loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

11:43Averea inexplicabil de mare a polițistului lui Băluță care l-a respins pe Nicușor Dan în Piața Unirii și a sunat la 112. Soția, fără venituri ani întregi, lucrează la Primăria Sectorului 4
10:26Coreea de Nord, foarte agresivă cu Coreea de Sud: a dinamitat o șosea de legătură dintre cele două state și amenință cu acțiuni militare
10:19Selfie-uri letale: 90 de tineri electrocutați în România în ultimii zece ani după ce s-au urcat pe vagoane să se pozeze
10:12Austria și Slovacia vor în continuare gaze rusești, deși au avut aproape trei ani să găsească alte surse de combustibil
10:03UE va expulza mai eficient migranții ilegali, promite șefa CE. Acum, 80% dintre aceștia rămân în Europa, deși nu au dreptul
09:56Israelul nu va lovi instalații nucleare sau petroliere iraniene, ci structuri militare, i-ar fi promis Netanyahu lui Biden
09:49Avalanșă de plângeri de abuz sexual împotriva lui Sean „Diddy” Combs, inclusiv din partea unui minor. Rapperul, suspectat de zeci de fapte
09:38Mbappé respinge acuzația de viol de care un ziar suedez spune că ar fi vizat fotbalistul francez: „FAKE NEWS!!!”
09:24Candidații la prezidențiale veniți la Sfânta Parascheva, de-a șoarecele și pisica: au reușit să se evite unii pe alții la raclă
08:59Cum eviți cozile de la automatele de colectat sticle goale: ambalajele, luate de la ușa ta de curieri. O aplicație face posibil acest lucru
08:45România face primii pași pentru a se conecta la afacerile pentru reconstrucția Ucrainei: ambasadori, miniștri și șefi de companii, forum la Iași
22:04Ciucă intervine de partea lui Nicușor Dan: „În lipsa tuturor avizelor necesare, Primăria Sectorului 4 nu ar fi trebuit să intervină în forță”
21:52UE avertizează Georgia: Guvernul pune în pericol aderarea la Uniunea Europeană
21:44Rușii sunt persecutați în Republica Moldova, se plânge Kremlinul după ce Chișinăul a respins înregistrarea blocului politic al lui Ilan Șor
21:34Elisabeta Lipă, candidată PSD pentru Camera Deputaților, cap de listă la Botoșani