/

Forțele rusești au primit ordin să blocheze două porturi ucrainene importante și să exploreze Marea Neagră, afirmă SUA

Rusia blochează porturile Odesa și Ochakiv
Rusia blochează porturile Odesa și Ochakiv (sursa: Pixabay)

Rusia blochează porturile Odesa și Ochakiv. Statele Unite au informații potrivit cărora Flota Mării Negre a Marinei ruse „are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Ochakiv”, a declarat un oficial american pentru CNN, citând ceea ce a fost descris ca fiind informații recent declasificate.

Potrivit acestui oficial, aceste informații au dezvăluit, de asemenea, indicii că forțele rusești desfășoară mine în Marea Neagră și că au minat anterior râul Dnipro.

Rusia blochează porturile Odesa și Ochakiv

Oficialii occidentali au acuzat Moscova că „înarmează” aprovizionarea cu alimente, în timp ce liderii și experții avertizează asupra unei crize alimentare iminente, milioane de tone de cereale ucrainene neputând ajunge pe piața globală din cauza războiului.

„Putem confirma că, în pofida afirmațiilor publice ale Rusiei că nu exploatează mine în nord-vestul Mării Negre, Rusia desfășoară de fapt mine în Marea Neagră, în apropiere de Ochakiv”, a declarat joi oficialul american.

Citește și: Ucraina va căpăta un statut foarte important, deși neoficial, de partener al NATO. În limbaj diplomatic, Stoltenberg se referă la „un pachet exhaustiv de asistenţă”

The Guardian a relatat pentru prima dată despre concluziile serviciilor de informații recent declasificate.

Moscova a susținut că nu împiedică transporturile agricole din Ucraina și a spus că Kievul trebuie să deminare apele pentru ca navele să poată tranzita.

„Federația Rusă nu creează niciun obstacol pentru trecerea navelor sau vaselor. Nu împiedicăm nimic”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la începutul lunii iunie.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu jurnaliștii joi, găzduită de Centrul regional pentru mass-media din Africa al Departamentului de Stat al SUA, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat: „Nu ar trebui să credem argumentul că Ucraina este cea care a blocat marea cu minele sale pentru a nu permite transportul sau navele să intre și să iasă”, potrivit CNN.

„Rusia a minat marea. Noi minam marea pentru a ne apăra. Rușii o minau pentru – nu pentru a permite – pentru a ne distruge navele”, a spus el. „Adevărata problemă este ce se întâmplă atunci când portul este deminat. Cine se va asigura și cum se poate asigura că Rusia nu va abuza de portul deschis și nu va ataca Odesa de pe mare? Aceasta este întrebarea la care toată lumea se agită: cum să ne asigurăm că Rusia nu va ataca Odesa de pe mare.”

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia
13:33UE trebuie să cumpere energie în mod colectiv pentru a preveni criza din timpul iernii, spune premierul belgian
13:02Un copil de patru ani din Buftea care se plimba cu o trotinetă a fost spulberat o mașină. Șoferul a fugit de la locul accidentului
12:37Pomana la pompă: statul ne-a jupuit, iar acum ne dă 50 de bani înapoi
12:32Rusia a pierdut 34.530 de soldați în Ucraina, 1.507 tancuri și peste 3.637 de vehicule blindate
12:02Forțele rusești au primit ordin să blocheze două porturi ucrainene importante și să exploreze Marea Neagră, afirmă SUA
11:44Mircea Geoană, VIP la Bruxelles: adus cu BMW-ul la scara avionului și îmbarcat peste rând. Avionul a plecat cu o oră întârziere