/

Firea relansează ideea „Spitalului Metropolitan”: în 2020, tocase 3,5 milioane de euro pe un proiect care nu respecta prevederi pentru siguranţă la incendiu

Firea relansează ideea „Spitalului Metropolitan” Foto: Inquam/Ilona Andrei

Candidatul PSD la primăria Capitalei, Gabriela Firea, relansează ideea „Spitalului Metropolitan”: în 2020, tocase 3,5 milioane de euro pe un proiect care nu respecta prevederi pentru siguranţă la incendiu.

Citește și: Atenție, mai sunt cinci zile: totul despre declarația unică ANAF și noile modificări. Explicații de la Ministerul de Finanțe

În martie 2021, Spotmedia arăta că pentru studiul de fezabilitate al spitalului, întocmit de Trustul de Clădiri Metropolitane, se plătiseră 17.108.673 lei, adică aproape 3,5 milioane de euro.

Firea relansează ideea „Spitalului Metropolitan”

„La zece zile după ce Gabriela Firea inaugura lucrările la Spitalul Metropolitan din Pipera, pe șantier bate vântul. Luni dimineață, nici un muncitor și nici un utilaj. La prânz, după întrebările adresate de G4Media, au apărut 5 muncitori, 2 roabe și un excavator”, scria G4Media, în iulie 2020.

Însă criticile cele mai punctuale au venit de la fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care a desființat proiectul acestui spital într-o postare pe Facebook, în decembrie 2019.

„Conceptele de organizare a unităţilor spitaliceşti din RSR”

„A. Vă lipseşte un document esenţial pentru începerea oricărui demers de acest fel numit Analiză a Necesităţilor. Această trebuie să fie bazată pe numărul total al locuitorilor din zona de influenţă, structura de vârstă, determinarea celor mai frecvente boli pe grup de vârstă, calculul numărului necesar de paturi în funcţie de cazuistică şi durata medie de spitalizare, durata medie a intervenţiilor chirurgicale, etc. Orice demers care nu porneşte de la necesităţile pe care doreşte să le rezolve e vânare de vânt şi rezultatul va fi suboptim pentru contribuabili şi pacienţi. Apropo, toate astea ar trebui făcute împreună cu Ministerul Sănătăţii, aşa cum v-am propus în vara lui 2016, dacă va mai amintiţi întâlnirea noastră – singura. Au trecut 3 ani şi jumătate… vin alegerile… şi acum veniţi cu asta? Oare vă este puţin ruşine?

B. Cine a pregătit proiectul – apropo, va invit să faceţi publice documentele – pare a fi rămas ancorat în conceptele de organizare a unităţilor spitaliceşti din RSR (şi tot lagărul sovietic) din anii ‘70-’80.

(…)

C. Lipsa oricărei idei de fluxuri şi căi de acces diferenţiate. Pentru ştiinţa dumneavoastră, chiar dacă „Centrele Medicale” sunt organizate descentralizat, din motive economico-constructive‚ acestea trebuie să dispună de o zona de „tehnologie avansată”, respectiv un centru de diagnosticare şi tratament, care este accesibil atât pacienţilor spitalizaţi cât şi celor din ambulatoriu, având căi de acces şi fluxuri diferenţiate. Nu este cazul în ceea ce propuneţi dumneavoastră. Iar riscurile de ambuteiaje, de primire întârziată a pacienţilor cu afecţiuni grave ce vor porni de la această chestiune este enorm. Nu ne binecuvântaţi şi aici cu vreo #revolutieintrafic.

D. Organizarea funcţională propusă este fragmentată ceea ce va duce la creşterea timpului de deplasare a pacienţilor, la întârzieri în furnizarea serviciilor, imposibilitatea asigurări conectivităţii interdisciplinare, la utilizarea ineficientă a resurselor şi implicit la creşterea costurilor.

E. Nu respectăţi nici măcar distanţele de siguranţă şi alte prevederi pentru siguranţă la incendiu. Într-un spital. În ceea ce ar trebui să devină cel mai important spital al Bucureştiului. Organizarea între secţiile de Spitalizare Continuă, la fiecare nivel, a unui bloc operator (dedicat fiecărei secţii), este nepotrivită din punct de vedere funcţional. Acest model restrânge/elimina flexibilitatea şi conectivitatea interdiciplinare, ducând la dublări de circulaţii, funcţiuni, servicii…. Iar din punct de vedere constructiv induce costuri suplimentare nejustificate.

(…)

F. Subdimensionarea unităţii de primiri urgenţe şi a ambulatorului nu va fi rezolvată de heliport. Sunt interferenţe majore între fluxurile utilizatorilor (pacienţi, vizitatori, personal medical) generate de zonarea şi dimensionarea deficitară a funcţiunilor (unitatea de primiri urgenţe, ambulatorul…sunt subdimensionate).

(…)

G. Şi aş mai putea continua cu marile carenţe pe care echipa mea de specialişti (care repet, au făcut spitale reale în ţările vestice, nu PDF-uri pe care să le prezinte primarul) le-a identificat:

– Disfuncţii minore în organizarea secţiilor de Spitalizare Continuă.
– Disfuncţii majore în organizarea Secţiei de Obstetrică şi Neonatologie, AŢI Neonatologie, Oncologie
– Organizarea, la nivelului subsolului 1, a fluxurilor de marfuri este inexistenta”, a arătat fostul ministru al Sănătății.

„Faceţi spitale cum a făcut PSD-ul dintotdeauna: din gură, în conferinţe de presă, în campania electorală”, i-a mai reproșat lui Firea Vlad Voiculescu.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

14:35Soția lui George Simion s-a angajat la stat, la ministerul Educației, condus de Ligia Deca, fosta consilieră a președintelui Iohannis
13:17Prietenul lui Ciolacu, Alfred Simonis, a împrumutat PSD cu o sumă imensă, de peste patru ori salariul său și al soției pe un an
11:09Geoană, trolling subtil către Ciolacu: „Pe lângă bucuria debutului Naționalei României la EURO, a început și Bacalaureatul”
10:24Viktor Orbán, dat în judecată la Iași de liberalul Muraru pentru un discurs ținut la Băile Tușnad. Instanța așteaptă traducerea în română
10:00Cum au explodat voturile pentru primarii Viziteu și Lasconi, după patru ani în care au fost linșați de presa locală
09:38Mercenarul român ucis în Congo încasa 5.000 de dolari lunar. Făcea parte din trupele duse acolo de un român care a înlocuit efectivele Wagner
21:05EXCLUSIV Om de afaceri din anturajul șefului CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor (PSD), vizat de percheziții ale Parchetului European. Companie a CJ, beneficiară a fraudelor, spun procurorii
18:48Şeful IPJ Cluj, Mihai Rus, şeful Serviciului Rutier din instituţie şi doi poliţişti rutieri, reţinuţi de DNA Cluj
17:45Foarte mulți șefi de promoție la terminarea liceului vor să-și continue studiile în România
17:19Nesperat: România a învins Ucraina cu 3-0 după un gol marcat în prima repriză și alte două goluri marcate repede în a doua repriză la meciul de debut la Campionatul European
16:03Județul din sud în care PNL a zdrobit: liberalii au obţinut 419 consilieri locali din 675 în Giurgiu
14:24Oligopolul PSD-PNL-UDMR controlează peste 94% dintre primari și toți președinții de consilii județene
12:07După ce a luat bătaie, Firea s-a dus la munte și postează panseuri: „O durere împărtășită este o jumătate de durere”
10:26Demisia rapidă a lui Drulă a fost cel mai elegant gest din acest an electoral. România are nevoie de o opoziție democratică și puternică
08:22Statul începe să dea rateuri: polițiștii de la Permise nu și-au primit salariile pe luna iunie