/

Fapte: Guvernul nu face nimic. PSD aruncă fumigene. O listă a obiectivelor abandonate

Guvernul nu face nimic, PSD aruncă fumigene

Guvernul Ciucă este paralizat. PSD și UDMR nu fac decât să umple aparatul bugetar cu sinecuriști și să blocheze orice reformă. PNL se prăbușește în dispute interne și lipsă de leadership: a ajuns o remorcă veche și inutilă a mașinăriei conduse de Ciolacu. Dacă nu era Iohannis la Cotroceni, PSD putea să cumpere, la bucată, destui parlamentari PNL care să-i asigure o majoritate și fără acest partid.

Acesta nu este un editorial obișnuit, ci mai degrabă un articol de informare, în care contextualizez datele publice. Iată lista obiectivelor abandonate sau care trenează, fără a avea pretenția că este completă:

 • PNRR: o analiză realizată de colegii de la Adevărul arată că din 24 de obiective care trebuie atinse până la final de martie, mai sunt de atins 23 de jaloane. De săptămâni întregi, PSD n-a menționat nici un obiectiv din PNRR și vorbește doar despre renegocierea acordului. PSD blochează PNRR fiindcă nu vrea reforme.
 • Fonduri europene de coeziune: eșec. La 4 februarie 2022, rata de absorbție efectivă a fondurilor de coeziune era la 43,63%, o creștere de doar 11% în 13 luni. Sumele solicitate pentru plată, pe cele șase programe care compun fondurile de coeziune, inclusiv Infrastructură mare și dezvoltare regională, erau la puțun peste 48%. În puțin peste un an vom pierde banii necheltuiți.
 • Programele operaționale 2021-2027 sunt mult întârziate, o spune și Asociația Municipiilor, condusă de Emil Boc.
 • Reforma Justiției, una din cele mai mari bătăi de joc. Cătălin Predoiu (PNL) s-a înțeles cu gruparea Savonea din CSM, iar SIIJ va fi, de fapt, spart în mai multe bucăți. Va fi practic imposibil de verificat dacă activitatea de urmărire penală a magistraților are vreo eficiență, în noua formulă. Procurorii care vor cerceta magistrații vor fi selectați de aceeași grupare Savonea din CSM, notorie pentru cooperarea cu PSD-Dragnea.
 • Legislația Dragnea care a distrus lupta cu corupția este în vigoare, nu există nici un proiect de modificare, dinspre Guvern.
 • Extragerea gazelor din offshore: înmlăștinită de negocierile Romgaz cu Exxon. Guvernul n-a avansat nici o variantă de modificare a legislației care bloca exploatarea acestei resurse.
 • Sănătate: zero. Ministrul Rafila pur și simplu nu a făcut nimic în afară de a se certa cu USR
 • Reforma pensiilor speciale: zero. În schimb, crește presiunea ca ne-specialii să muncească mai mult, pentru a ține în spate cheltuieli cu pensiile speciale care au ajuns la 11 miliarde de lei pe an. PSD se preface că se opune.
 • Reforma ANAF: zero. PSD a preluat Vama, printr-un personaj garantat de unul din cei mai toxici apropiați ai lui Dragnea.
 • Reforma ministerului de Interne: ministrul Bode a scăpat situația de sub control, a ajuns purtătorul de cuvânt care acoperă eșecurile suborodnaților. Clanurile au mituit poliția și-și fac de cap. Angajările în MAI se fac pe pile și șmen, clienții fiind atrași de salariile bune și perspectiva de a se pensiona la 45 de ani.

Putem continua, dar nu are sens, cred că situația este clară. În schimb, birocrația statului român crește exploziv. PSD și PNL au umplut instituțiile cu clientela lor. Aparatul Guvernului s-a majorat cu circa 60% sub guvernările PNL. Digitalizarea este un vis frumos: acest stat nu are interes să distrugă birocrația obtuză, care-i forțează pe contribuabili să dea șpagă pentru a-și rezolva problemele.

Presa bine șpăguită bagă sub preș primele semne ale catastrofei: PIB-ul a scăzut în trimestrul IV din 2021, raportat la trimestrul III; un monopol care era până acum pe profit, Transelectrica, a terminat anul trecut pe pierdere, iar explozia facturilor la energie nu poate fi controlată.

Acestea sunt faptele. Nu vreau să trag o concluzie sau să spun ce este de făcut. las pe fiecare să judece.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:    

Become a Patron!
 • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

 1. d-le Mircea Marian tragem concluzia ca pe noi cetatenii obisnuiti nimeni nu ne are in calcul!
  Si am putea spune ca , acum, colac peste pupaza vom avea un razboi pornit de unul dintre dementii planetei despre care citim inf. ca nici el nu-i are in calcul pe cetatenii obisnuiti ai Rusiei…
  Un raspuns pt afirmatia d-stra” Presa bine șpăguită „- ar trebuie sa va uniti putinii jurnalisti onesti si responsabili intr-un mare ziar pt informarea cetateanului ‘turmentat’ din Romania de azi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia
13:33UE trebuie să cumpere energie în mod colectiv pentru a preveni criza din timpul iernii, spune premierul belgian
13:02Un copil de patru ani din Buftea care se plimba cu o trotinetă a fost spulberat o mașină. Șoferul a fugit de la locul accidentului
12:37Pomana la pompă: statul ne-a jupuit, iar acum ne dă 50 de bani înapoi
12:32Rusia a pierdut 34.530 de soldați în Ucraina, 1.507 tancuri și peste 3.637 de vehicule blindate
12:02Forțele rusești au primit ordin să blocheze două porturi ucrainene importante și să exploreze Marea Neagră, afirmă SUA
11:44Mircea Geoană, VIP la Bruxelles: adus cu BMW-ul la scara avionului și îmbarcat peste rând. Avionul a plecat cu o oră întârziere