/

Fapte: Guvernul nu face nimic. PSD aruncă fumigene. O listă a obiectivelor abandonate

Guvernul nu face nimic, PSD aruncă fumigene

Guvernul Ciucă este paralizat. PSD și UDMR nu fac decât să umple aparatul bugetar cu sinecuriști și să blocheze orice reformă. PNL se prăbușește în dispute interne și lipsă de leadership: a ajuns o remorcă veche și inutilă a mașinăriei conduse de Ciolacu. Dacă nu era Iohannis la Cotroceni, PSD putea să cumpere, la bucată, destui parlamentari PNL care să-i asigure o majoritate și fără acest partid.

Acesta nu este un editorial obișnuit, ci mai degrabă un articol de informare, în care contextualizez datele publice. Iată lista obiectivelor abandonate sau care trenează, fără a avea pretenția că este completă:

 • PNRR: o analiză realizată de colegii de la Adevărul arată că din 24 de obiective care trebuie atinse până la final de martie, mai sunt de atins 23 de jaloane. De săptămâni întregi, PSD n-a menționat nici un obiectiv din PNRR și vorbește doar despre renegocierea acordului. PSD blochează PNRR fiindcă nu vrea reforme.
 • Fonduri europene de coeziune: eșec. La 4 februarie 2022, rata de absorbție efectivă a fondurilor de coeziune era la 43,63%, o creștere de doar 11% în 13 luni. Sumele solicitate pentru plată, pe cele șase programe care compun fondurile de coeziune, inclusiv Infrastructură mare și dezvoltare regională, erau la puțun peste 48%. În puțin peste un an vom pierde banii necheltuiți.
 • Programele operaționale 2021-2027 sunt mult întârziate, o spune și Asociația Municipiilor, condusă de Emil Boc.
 • Reforma Justiției, una din cele mai mari bătăi de joc. Cătălin Predoiu (PNL) s-a înțeles cu gruparea Savonea din CSM, iar SIIJ va fi, de fapt, spart în mai multe bucăți. Va fi practic imposibil de verificat dacă activitatea de urmărire penală a magistraților are vreo eficiență, în noua formulă. Procurorii care vor cerceta magistrații vor fi selectați de aceeași grupare Savonea din CSM, notorie pentru cooperarea cu PSD-Dragnea.
 • Legislația Dragnea care a distrus lupta cu corupția este în vigoare, nu există nici un proiect de modificare, dinspre Guvern.
 • Extragerea gazelor din offshore: înmlăștinită de negocierile Romgaz cu Exxon. Guvernul n-a avansat nici o variantă de modificare a legislației care bloca exploatarea acestei resurse.
 • Sănătate: zero. Ministrul Rafila pur și simplu nu a făcut nimic în afară de a se certa cu USR
 • Reforma pensiilor speciale: zero. În schimb, crește presiunea ca ne-specialii să muncească mai mult, pentru a ține în spate cheltuieli cu pensiile speciale care au ajuns la 11 miliarde de lei pe an. PSD se preface că se opune.
 • Reforma ANAF: zero. PSD a preluat Vama, printr-un personaj garantat de unul din cei mai toxici apropiați ai lui Dragnea.
 • Reforma ministerului de Interne: ministrul Bode a scăpat situația de sub control, a ajuns purtătorul de cuvânt care acoperă eșecurile suborodnaților. Clanurile au mituit poliția și-și fac de cap. Angajările în MAI se fac pe pile și șmen, clienții fiind atrași de salariile bune și perspectiva de a se pensiona la 45 de ani.

Putem continua, dar nu are sens, cred că situația este clară. În schimb, birocrația statului român crește exploziv. PSD și PNL au umplut instituțiile cu clientela lor. Aparatul Guvernului s-a majorat cu circa 60% sub guvernările PNL. Digitalizarea este un vis frumos: acest stat nu are interes să distrugă birocrația obtuză, care-i forțează pe contribuabili să dea șpagă pentru a-și rezolva problemele.

Presa bine șpăguită bagă sub preș primele semne ale catastrofei: PIB-ul a scăzut în trimestrul IV din 2021, raportat la trimestrul III; un monopol care era până acum pe profit, Transelectrica, a terminat anul trecut pe pierdere, iar explozia facturilor la energie nu poate fi controlată.

Acestea sunt faptele. Nu vreau să trag o concluzie sau să spun ce este de făcut. las pe fiecare să judece.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:    

Become a Patron!
 • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 comentarii

 1. d-le Mircea Marian tragem concluzia ca pe noi cetatenii obisnuiti nimeni nu ne are in calcul!
  Si am putea spune ca , acum, colac peste pupaza vom avea un razboi pornit de unul dintre dementii planetei despre care citim inf. ca nici el nu-i are in calcul pe cetatenii obisnuiti ai Rusiei…
  Un raspuns pt afirmatia d-stra” Presa bine șpăguită „- ar trebuie sa va uniti putinii jurnalisti onesti si responsabili intr-un mare ziar pt informarea cetateanului ‘turmentat’ din Romania de azi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

14:11Maia Sandu vrea să-i lase fără cetățenie pe moldovenii care luptă pentru Putin
13:21BREAKING Electrica Furnizare, aproape de incapacitate de plată. Alimentarea cu energie ar putea fi blocată în plină iarnă
13:15Recruții fug mâncând pământul: peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia după decretarea mobilizării, arată datele FSB citate de Novaya Gazeta. Granițile s-au închis, de facto
12:13Patriarhul Kirill, despre soldații ruși care mor în Ucraina: „Îşi spală toate păcatele”, moartea este „un sacrificiu pentru ceilalţi”
11:57Șoc la Kremlin: „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, admite că a fondat grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina începând cu 2014
11:01Ministrul Cîmpeanu a plagiat, totuși. Nu în lucrarea de doctorat, ci în cursuri universitare furate de la colegi (Pressone)
10:49VIDEO Isteria recrutărilor forțate din Rusia are efecte: șeful comisariatului militar, responsabil de înrolări, dintr-un oraș din regiunea Irkuțk, împușcat
10:24Neliniște în Europa după victoria extremei drepte în Italia: Giorgia Meloni, viitor premier, își declara admirația pentru Mussolini în tinerețe
10:00Kazahstan, partener al Rusiei, nu recunoaște referendumurile organizate în teritoriile controlate de Moscova în Ucraina
22:39Pe canale diplomatice, SUA au explicat Rusiei „în mod clar în detaliu exact ce ar însemna consecinţele catastrofale” dacă Moscova „depășește limita” nucleară
20:31Adevărata mobilizare din Rusia: nu 300.000, ci circa un milion de ruși vor fi aduși sub arme. Din 21 septembrie, s-au recrutat deja 121.000 de soldați, care vor ajunge urgent în Ucraina
19:26VIDEO Zelenski, șocat că Tel Avivul nu a ajutat Ucraina: „Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul, nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”
17:40Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași revine în forma de dinaintea pandemiei de COVID
17:12Anual, 80 de copii din județele Moldovei sunt depistați cu cancer
16:56Mobilizarea heirupistă din Rusia i-a făcut până și pe șefii parlamentului rus, apropiați de Putin, să critice procesul: „Astfel de excese sunt total inacceptabile”