/

EXCLUSIV România a promovat caviarul rusesc și vodca ucraineană la expoziția mondială din Dubai

Expoziția României: caviar rusesc vodcă ucraineană
Expoziția României: caviar rusesc vodcă ucraineană (sursa: Facebook/Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai)

Expoziția României: caviar rusesc, vodcă ucraineană. Ministerul Afacerilor Externe, condus de Bogdan Aurescu, a cheltuit în jur de 7,2 milioane de dolari pentru a promova caviarul rusesc și vodca ucraineană la expoziția mondială din Dubai. La degustarea de caviar a participat Ambasadorul României în Emiratele Arabe Unite (EAU), Adrian Măcelaru, și consulul general al României în Dubai, Nicoleta Teodorovici.

În tot acest timp tensiunile ruso-ucrainene de la granița României se accentuau, iar ministrul Bogdan Aurescu spera să nu înceapă războiul.  

Responsabil de organizarea pavilionului românesc din Dubai este Ferdinand Nagy, cel pe care premierul Emil Boc l-a schimbat din funcția de subsecretar de stat la Externe pentru rușinea înregistrată de România la expoziția mondială de la Shanghai.

Expoziția României: caviar rusesc, vodcă ucraineană

Pe 12 ianuarie 2022, pe pagina de Facebook a Pavilionului românesc de la expoziția mondială din Dubai a fost promovat un eveniment la care s-a degustat caviar, vodcă și șampanie franțuzească. „Pavilionul României la Expo 2020 Dubai a fost gazda unei seri speciale alături de firma românească Le Roi Du Caviar, oferind invitaților un moment unic de degustare de caviar”, potrivit organizatorilor.

Aici apare prima greșeală: nu există firma românească „Le Roi Du Caviar”. Denumirea este o marcă înregistrată a firmei ieșene Diplo Care SRL.

Citește și: EXCLUSIV Pavilionul României din Dubai, care a costat 7 milioane $, promovează ca sponsor principal firma lui Ciorbă, soțul deputatei PSD Vicol. Ciorbă a contribuit cu 18.000 € în produse

„Dorim să împărtășim cu invitații noștri magia și delicatețea unui aliment de lux – caviarul, și să mulțumim în același timp Pavilionului României la Expo 2020 Dubai pentru oportunitatea pe care ne-a oferit-o de a promova la nivel internațional brandul nostru premium”, a spus în deschiderea evenimentului Andrei Iekel, managerul general al Le Roi Du Caviar. Acesta a prezentat oaspeților o scurtă introducere în istoria caviarului, precum și a diferitelor sortimente de caviar care se găsesc pe piață.

Printre cei care au participat la eveniment au fost Ambasadorul României în EAU, Adrian Măcelaru, dar și consulul general al României în Dubai, Nicoleta Teodorovici.

În timp ce la Dubai se servea în pavilionul românesc caviarul rusesc și vodca ținută la gheață, ministrul Bogdan Aurescu condamna acțiunile Rusiei.

Diplo Care, de la azile de bătrâni la caviar rusesc

Societate ieșeană Diplo Care este patronată și administrată de Ioana Cristina Moruzi. Conform documentelor oficiale, firma ieșeană are ca obiect principal de activitate „activităţi ale căminelor de bătrâni şi ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure”. Dar, în timp ce are grijă de bătrâni, vinde caviar produs în Rusia sub brandul „Le Roi Du Caviar”.

De pe site-ul cu același nume aflăm că Diplo Care vinde „Caviar Sterlet Malossol”, adică icre de cegă provenite de la „populație volgiană”. Caviarul Bester Clasic provine din populația caspică și volgiană. Tot din populația caspică provin și sortimentele de icre „Rusian Sturgeon Classic” și „Beluga Malossol”. Toate icrele rusești provin de la sturioni crescuți în acvacultură. 

Vânzătorii de caviar ne-au trimis la MAE

Am sunat la numărul de telefon afișat pe site-ul firmei pentru a afla cum a ajuns firma Diplo Care SRL să își promoveze caviarul rusesc în cadrul pavilionului românesc din Dubai. La telefon a răspuns un bărbat care nu a vrut să se prezinte. „Cum am ajuns în Dubai? Cu avionul. Dar nu înțeleg de ce ar trebui să vă dau detaliile acestea dumneavoastră”, a răspuns bărbatul.

Atunci când a fost întrebat dacă i se pare normal ca în cadrul pavilionului românesc de la Dubai să fie prezentat și degustat caviarul rusesc, acesta ne-a cerut să punem întrebările oficialilor: „Nu vă dau nici un punct de vedere, nu vă dau nici un detaliu. La revedere!”

Defapt.ro a adresat mai multe întrebări Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu evenimentul din cadrul pavilionului românesc de la Dubai în care au fost promovate caviarul rusesc și vodca din Ucraina. Până la acest moment, MAE nu a transmis nici un răspuns. Nici Ferdinand Nagy nu a răspuns la solicitarea Defapt.ro.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Become a Patron!

  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

Cine sunt creatorii defapt.ro.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

17:32Bogdan Aurescu anunță că Olanda și Suedia vor susține aderarea României la Schengen. A mai rămas Austria
16:56Iar l-a sunat cancelarul Scholz pe Putin ca să se aleagă cu o muștruluială: „A fost atrasă atenţia asupra liniei distructive a statelor occidentale, inclusiv a Germaniei”
16:26George Simion cere imperativ: „România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chişinău”. El solicită și tăierea finanțării pentru refugiații ucraineni
13:27Putin a căzut pe scări și s-ar fi lovit la coccis, popular denumit „noada fundului” – surse Kremlin citate de un canal rusesc. Ce efect a avut căderea asupra digestiei prezidențiale
12:26The Times: Armata germană are muniție pentru două zile de război. Toate statele NATO au probleme cu stocurile de proiectile, dar Berlinul este într-o situație specială
11:29Documente rusești: Kremlinul plănuia să supună Ucraina în zece zile și avea liste cu cei care trebuiau executați imediat –  Royal United Services Institute
10:49VIDEO Kanye West, din ce în ce mai razna: și-a exprimat „iubirea” față de Hitler și naziști, ignorând complet crimele în masă
08:51Ucraina susține că ar fi pierdut 13.000 de militari de la începutul invaziei ruse. Cel mai probabil, numărul este de câteva ori mai mare
08:22Care este cel mai bun vin spumant românesc în 2022. Este un rosé
08:12Judecat pentru alcool la volan, invocă relații amoroase cu fiice de magistrați pentru strămutarea procesului
07:57Tupeu: unchiul primarului vrea un hectar de teren pentru meritele de revoluționar
07:47Aproape 500 de ruși, refugiați în România după invadarea Ucrainei. Au aceleași drepturi ca ucrainenii, dar nimeni nu știe unde sunt și ce fac
21:36Apropiat al Moscovei, numit șeful serviciilor secrete sârbești la dorința președintelui Aleksandar Vučić
17:39China comunistă, disperată că nu poate opri protestele: Tik-Tok și alte rețele sociale au primit ordin să consolideze echipele care cenzurează informațiile care deranjează Beijingul
15:33Rusia a ajuns într-un punct mort iar Putin nu mai are decât opțiunea nucleară sau înfrângerea pe toate planurile: Riscul unui război nuclear este enorm (MAE rus)