Explozia echipamentelor Hezbollah, Israelul confirmă implicarea. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a admis, duminică, în timpul reuniunii guvernului, responsabilitatea Israelului în explozia echipamentelor de comunicații utilizate de Hezbollah, survenită în septembrie.
Explozia echipamentelor Hezbollah, Israelul confirmă implicarea
Aceasta reprezintă prima confirmare oficială a Israelului privind implicarea în incident, după săptămâni de speculații, făcută la prima reuniune de guvern de la demiterea ministrului apărării Yoav Gallant.
Netanyahu a subliniat opoziția anumitor lideri politici și de securitate față de atac și față de eliminarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Criticile s-au bazat parțial pe reticența SUA de a coopera în acest sens, însă Netanyahu a continuat planul, susținând că anumite persoane dezinformează despre acordul de eliberare a ostaticilor.
Remanierea guvernului și noile responsabilități
Demiterea lui Gallant a generat o serie de schimbări în cabinet. Israel Katz a preluat funcția de ministru al apărării, iar Gideon Sa’ar a fost numit ministru de externe.
Ambii oficiali sunt însărcinați cu gestionarea conflictului pe mai multe fronturi, inclusiv împotriva Hezbollah, Hamas, Iran și aliaților Teheranului din Yemen, Irak și Siria.
Escaladarea conflictului cu Hezbollah
După atacurile lansate de Hamas pe 7 octombrie 2023, Hezbollah a intensificat agresiunile asupra comunităților din nordul Israelului, trăgând rachete și lansând drone.
Aceasta a condus la evacuarea a peste 68.000 de israelieni din zonă.
Conform rezoluției ONU 1701, Hezbollah are interdicție de a opera în sudul Libanului, dar tensiunile rămân în creștere.
Atacurile recente din Israel și Palestina
Pe lângă ofensiva terestră din sudul Libanului, armata israeliană a efectuat atacuri aeriene în Fâșia Gaza și în Liban, duminică, provocând zeci de victime, inclusiv copii, potrivit surselor palestiniene și libaneze.
Confruntările continuă, iar conflictul a generat pierderi umane severe, cu peste 2.700 de victime în Liban, majoritatea fiind civili, conform datelor furnizate de Ministerul libanez al Sănătății.
Criza ostaticilor și situația umanitară
Atacurile Hamas din 7 octombrie au provocat moartea a cel puțin 1.200 de persoane și au dus la capturarea a 252 de ostatici, dintre care 97 sunt încă în captivitate.
Acestora li se adaugă alți doi cetățeni israelieni reținuți din 2014 și trupurile a doi soldați.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.