/

EXCLUSIV Ex-procurorul Muscalu: pensie specială (390.000 lei), dividende (300.000 lei), CA Romarm (45.000 lei), INM, director de firme. Ar fi „trântit” dosarul „Cocaina pentru VIP-uri”

Ex-procurorul Muscalu: pensie specială, dividende, Romarm
Ex-procurorul Muscalu: pensie specială, dividende, Romarm (sursa: Inquam Photos/Ovidiu Micsik)

Ex-procurorul Muscalu: pensie specială, dividende, Romarm. Gheorghe Muscalu, fostul procuror acuzat de mușamalizarea dosarului „Cocaină pentru VIP-uri”, încasează de la stat o pensie specială de 390.000 lei anual, echivalentul a 78.000 de euro, după ce s-a pensionat la vârsta de 52 de ani, la finalul anului 2016.

Din iulie 2022, Muscalu cumulează pensia specială cu indemnizația anuală de peste 9.000 de euro de la stat, bani pe care îi primește în calitate de membru în Consiliul de Administrație al Romarm, companie deținută de Ministerul Economiei.

Citește și: Noul negociator al Republicii Moldova cu UE are doctorat la universitatea Rutgers din SUA, unde a fost și lector. În România, ministrul Câciu are studii la o universitate privată

În paralel, procurorul pensionar a mai avut cinci locuri de muncă, plus propria firmă de consultanță, de unde a încasat dividende de aproape 282.000 lei.

„Cocaina pentru VIP-uri” ca Țiriac junior a dispărut

Gheorghe Muscalu și-a început cariera de procuror în septembrie 1989 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. În perioada 2002 – 2004, a fost procuror șef al Secției de Combatere a Criminalității și Antidrog, apoi a preluat funcția de procuror șef al DIICOT.

În februarie 2005, ministrul Justiției de atunci, Monica Macovei, a cerut ca procurorul Muscalu să fie cecrcetat de Parchetul General pentru acuzațiile de favorizare a infractorului și mușamalizare a dosarului „Cocaină pentru VIP-uri”, în care era cercetat fiul magnatului Ion Țiriac. Dosarul procurorului Gheorge Muscalu a fost închis rapid, după ce s-a decis neînceperea urmăririi penale.

Ulterior, procurorul Gheorghe Muscalu a fost mutat pe funcția de șef al Serviciului de Prevenire și Combatere a Infracțiunilor de Terorism și a celor contra siguranței naționale. Apoi, Muscalu a ajuns vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul s-a pensionat după aproape 27 de ani de muncă, în anul 2016, la vârsta de 52 de ani.

Angajat la Justiție de Ana Birchall

În aprilie 2019, Gheorghe Muscalu a fost angajat pe funcția de consilier al ministrului Justiției Ana Birchall. Conform declarației de avere depusă în anul 2019 pentru anul 2018, Gheorghe Muscalu încasa o pensie specială de 423.348 lei anual. Adică 35.279 lei lunar, echivalentul a peste 7.000 de euro. Soția sa, fosta judecătoare Mădălina Muscalu, avea o pensie specială de „doar” 205.044.

Pe lângă pensie, Gheorghe Muscalu mai era angajat ca director juridic la patru societăți comerciale, de unde încasa anual peste 156.000 lei. Totodată, în anul 2018 a mai primit peste 10.000 lei de la Institutul Național al Magistraturii (INM) și peste 37.000 lei de la Universitatea „Titu Mariorescu”.

De la cei șase angajatori, Muscalu a încasat în total puțin peste 203.000 lei, adică jumătate din pensia specială pe care o încasa de la stat.

Ex-procurorul Muscalu: pensie specială, dividende, Romarm

De la ministrul Ana Birchall, procurorul pensionar a fost preluat de ministrul liberal Cătălin Predoiu, cel care l-a ținut consilier până în martie 2020. În august 2021, îl regăsim pe Gheorghe Muscalu în funcția de membru în Consiliul de Administrație al Romarm, compania de import-export muniție și armament a Ministerului Economiei. Numirea a fost făcută de ministrul Economiei Virgil Popescu.

Atunci, Muscalu a depus o nouă declarație de avere. În aceasta, a menționat același cuantum al pensiei, două venituri a câte 1.750 lei fiecare, pentru funcție de director general la AIR SA, respectiv la Galeriile Victoria.

În plus, a mai declarat veniturile încasate pentru postul de cadru didactic de la Universitatea „Titu Maiorescu”, de aproape 37.000 lei, plus 2.800 lei de la INM și 43.104 lei de la Ministerul Justiției. Totodată, Gheorghe Muscalu și-a deschis propria firmă, Anasis Lex Consulting SRL, de unde a încasat dividende nete de 160.522 lei.

Pensionar, consultant, director de firme, profesor, formator

Declarația de avere din iulie 2022 arată că, în anul 2021, ex-procurorul a deținut trei funcții de director general la trei firme private, preda la Universitatea „Titu Mariorescu”, era formator la INM, dar oferea consultanță și pe propria firmă.

Datele de la Ministerul de Finanțe arată că firma de consultanță a fostului procuror nu avea nici un angajat, dar a încasat dividende nete de aproape 263.000 lei. Cuantumul pensiei sale speciale a rămas neschimbat, în timp ce pensia soției sale a crescut puțin, la 211.000 lei.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În ultima declarație de avere, depusă în iunie 2023, fostul procuror Gheorghe Muscalu a menționat că pensia specială i-a scăzut la 390.000 lei. Adică primește „doar” 32.500 lei pe lună față de 35.279 lei, cât primea inițial. Totodată, a scăzut și pensia soției sale, la 198.000 lei. Dar, tot în anul 2022, Muscalu a obținut diferențe salariale de la CSM prin hotărâri judecătorești în valoare de 67.152 lei.

De pe urma celor trei funcții de director general la firmele Aurelius Împăratul Romanilor SA, respectiv Galeriile Victoria și Cetatea Apuseni SA, procurorul pensionar a primit un salariu cumulat de peste 8.000 de lei anual. Aproximativ 55.000 de lei au venit de la Universitatea „Titu Maiorescu” și dividende au fost de peste 281.000 lei. Pentru funcția de membru în CA al Romarm, Muscalu a primit alți 45.300 lei în 2022, adică 3.775 lei pe lună.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

5 comentarii

  1. Păi, de unde să se vadă că nu i se întâmplă nimic dacă nu este întâi expus? (De fapt, ce ai, Spartacus, te roade taree că încă se mai scrie? 😀 )

  2. Să îi dea Dumnezeu „Sănătate”. Lumânări să își ia de banii ăia,el, și cei care au facilitat abuzurile prin care sa ajuns la suma asta EXORBITANTĂ.

  3. So se plang cacaciosii astia de magistrati ca ei nu pot face afaceri. Nesimtiti si prosti fiindca pot investi in actiuni, fonduri, crypto etc. Dar nu e nevoie sa riste ca au ei alte combinatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

12:48Grindeanu refuză să numească un șef de spital CF care a câștigat postul prin concurs, i-a prelungit interimatul unei loiale
12:06Ce salariu imens îi plătesc contribuabilii lui Toni Greblă, autorul haosului de la alegeri, dublu pensionar special și revoluționar de Gorj
11:44Babasha, impresariat de o firmă care are zeci de contracte anual cu instituții publice pentru concerte. Primăria Sectorului 3 (Robert Negoiță), printre cele mai mari contracte
11:01Guvernul vrea să le dea lui Florin Iordache, Paul Stănescu și Renate Weber locuință gratuită, dar chiria să fie plătită de instituția unde lucrează
09:54VIDEO Controversa Babasha – artistul român va fi prezent și în al doilea concert de la București al trupei Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază. Urmează un show și mai și”
21:54Mișcarea „România Renaște”, care pregătește candidatura lui Geoană, acuză „incompetența administrării alegerilor”, care ar permite fraudarea
19:04One United Properties cere de la DeFapt.ro 100.000 de euro plus cheltuieli de judecată, de două ori mai mult decât suma pentru care voia dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul
17:10La Baia Mare, USR putea câștiga primăria dacă Forța Dreptei nu venea cu propriul candidat, penalul Cristian Anghel
16:24BEJ Olt: Aproape 70% dintre procesele-verbale, completate cu greşeli
15:12Ciucă spune că prezidențialele ar putea fi mutate iar, lângă parlamentare. Acum zece zile, Ciolacu insista ca ele să fie în septembrie
13:20Prețul bun al dezinformării: cel mai bogat deputat PSD, soția patronului CURS. Institutul de sondaje, alimentat cu sume uriașe de la buget
12:29EXCLUSIV Rafila a mințit grav în scandalul morților suspecte de la „Sf. Pantelimon”: a promis că trimite Corpul de control, dar a trimis doar un consilier fără atribuții de control, care nu a verificat cauzele deceselor
11:41România continuă să aibă cea mai mare inflație din UE: 5,1%. Medicamentele s-au scumpit cu 25%. Construcțiile de locuințe s-au prăbușit
11:05VIDEO Șantierul viitorului Spital Regional de Urgență din Iași produce și primii pacienți: zeci de camioane pe zi îneacă în praf un cartier aflat în apropiere
10:54Averea astronomică a comisarului de poliție Cosmin Popovici: apartament în Spania, nenumărate proprietăți în țară. Nu poate justifica 1,3 milioane lei