/

DOCUMENT Florin Iordache lovește Guvernul: Consiliul Legislativ consideră că ordonanța de urgență privind majorarea salariilor profesorilor este neconstituțională

Florin Iordache lovește Guvernul Foto: captura video

Fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache, lovește Guvernul: Consiliul Legislativ consideră că ordonanța de urgență privind majorarea salariilor profesorilor este neconstituțională, arată avizul emis de această instituție. Consiliul Legislativ este condus de Florin Iordache.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți” în Google News (dreapta sus)

Guvernul a adoptat azi ordonanța de urgență prin care cresc salariile cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic din învățământ și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic.

Florin Iordache lovește Guvernul

Avziul este „favorabil”, dar Consiliul Legislativ arată că unul dintre articole încalcă principiul neretroactivității legii. „În consecință, pentru a nu se încălca principiul neretroactivității legii, consacrat la art.15 alin (2) din Constituția României, precum și pentru respectarea normelor de tehnică legislativă, este necesar ca majorarea salarială propusă să facă obiectul unei măsuri legislative distincte, nu de modificare a legii 153/2017”, se arată în avizul Consiliului.

Instituția condusă de Florin Iordache mai arată că din nota de fundamentare lipsește impactul financiar pe termen lung. Într-adevăr, în notă apare doar impactul pe anul curent, de 2,16 miliarde de lei, și media pe cinci ani – de 433 de milioane de lei.

Consiliul desființează limbajul poetic din ordonanță

Consiliul Legislativ desființează și preambulul ordonanței, arătând că termeni precum „actori educaționali” și „realitățile unei Românii moderne” nu corespund limbajului normativ.

Într-adevăr, în preambulul ordonanței scrie că: „Întrucât personalul didactic precum și personalul didactic auxiliar reprezintă o categorie de actori educaționali, cu rol strategic în asigurarea performanței educaționale la nivelul sistemului de învățământ, iar pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învățământ, cadrele didactice trebuie să își adapteze în permanență activitatea la realitățile unei Românii moderne şi la nevoile educaționale specifice elevilor”.

Consiliul Legisltiv avizează proiectele de ordonanță sau de hotărâri ale guvernului, care pot trece doar cu acest aviz, deși el este unul consultativ. Este vorba de articolul 79 din Constituție și de articolul 4 din Legea 73 referitoare la funcționarea Consiliului Legislativ, care precizează că avizul este unul consultativ, adică decidenții pot sau nu ține cont de el, dar existența lui este obligatorie. ”Proiectele de ordonante si de hotariri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea masurilor preconizate si la modul in care sint realizate cerintele prevazute de art. 3 alin. (3)”.

Citește și: ANALIZĂ Cum au fluctuat cererile sindicatelor din Educație în negocierile cu Guvernul – surse politice

Iordache este președintele acestui consiliu de la finalul anului 2020.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:50Performanță: prima instituție de stat care s-a năpustit să-și ia iPhone 15 în ziua în care a apărut pe piață este în subordinea lui Grindeanu
20:30VIDEO Buzatu a luat personal geanta cu bani și a pus-o în portbagaj. La instanță, pesedistul a spus că este vorba de „banii familiei”
17:31Tănase Stamule (PNL), decanul FABIZ, critici dure către „pachetul Ciolacu”: „O piatră de moară”. Plus: „ura față de corporații” pare mai importantă decât locurile de muncă a un milion de români
13:41Dosarul care poate face DIICOT de râs la nivel național: „fabrica de vise” de la Iași
13:10Fiul lui Dumitru Buzatu compara familia sa cu Brătienii: „Sunt copilul părinților mei și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Am văzut că toată lumea elogiază familia Brătianu”
12:53VIDEO Buzatu, scos din propria curte flancat de jandarmi și băgat în dubă să fie dus la DNA. Era dărâmat, a putut spune presei doar „Veți vedea…”
12:17Omul de afaceri Adrian Porumboiu către Dumitru Buzatu: „Ori dai șpăgile, ori te ia DNA-ul”
11:28Oficial, Simona Halep s-a mutat din România: decizia ITIA consemnează că ea este în prezent „stabilită” în Franța
23:17Cum a susținut Ciolacu familia baronului de Vaslui, Buzatu: fosta soție, senator, fiul – secretar de stat. Premierul a asistat la alegerea familiei în fruntea organizației județene a PSD
22:20Averea uriașă a baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, prins de DNA când lua o șpagă de 1,25 milioane de lei. El controla Vasluiul, unul din cele mai sărace județe din țară, de 11 ani
20:03Clienții prostituatelor să fie incriminați penal sau amendați în toate statele UE, cere Parlamentul European. Criticii proiectului arată că, în țările în care e așa, a crescut violența împotriva femeilor
19:10Dealer-ul Catena, activitate intensă la festivaluri și concerte în București și în țară: „Am pierdut, cică a mers foarte bine la Untold, la toate nebuniile, aș vrea să pistonez…”
18:27Sistemul informatic al CNAS a picat din nou, pe 18 septembrie, și încă se lucrează la remedierea problemelor
18:00Cum procura drogurile dealer-ul de la Catena: se ocupa de colectarea medicamentelor expirate de la farmaciile lanțului și de cele nefolosite de pacienții decedați
17:29Ciolacu, după explozia de pe autostrada lui Umbrărescu: „Este un accident de muncă”. Ciolacu, după explozia de la Crevedia: „Așa-ziși patroni care n-au ce căuta în mediul de afaceri”