/

Cum detașau subordonații lui Nicușor Dan oameni în Primărie Capitalei fără știrea primarului. DNA a trimis în judecată foști șefi de Direcție pentru abuz în serviciu și fals intelectual

DNA: detașări ilegale în Primăria București
DNA: detașări ilegale în Primăria București (sursa: wall-street.ro)

DNA: detașări ilegale în Primăria București. Liberalul Victor Picu, fostul șef al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei Capitalei, împreună cu alte cinci persoane, inclusiv primarul Matei Gheorghiță de la Pro România, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.

Citește și: Beizadeaua Mario Iorgulescu ar putea scăpa, după ce a fost condamnat pentru că, drogat fiind, a ucis un om cu mașina. Judecătoarea Stoian de la ICCJ a admis recursul în casație

Toți șase au tras sforile astfel încât Valentina Țoancă, soția liberalului Stelian Dorel Țoancă, să fie angajată la Primăria Capitalei, în subordinea lui directorului Victor Picu, deși aceasta nu avea studii de specialitate în domeniu.

Contactat de către DeFapt.ro, Victor Picu a spus că angajarea prin detașare a Valentinei Țoancă s-a făcut conform prevederilor legale.

DNA: detașări ilegale în Primăria București

Angajările ilegale de la Primăria Capitalei au fost transformate în dosare penale de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Ultimul dosar trimis în judecată de DNA îl are în centrul anchetei pe liberalul Victor Emanuel Picu, fostul director general al Direcției Generale de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei Capitalei, pe care procurorii îl acuză de abuz în serviciu și două fapte de fals intelectual.

Totul a început în martie 2021, atunci când liberalul Stelian Dorel Țoancă le-a cerut primarului comunei Șelaru, Gheorghiță Matei, și secretarului general al primăriei, Emilian Petre Dragne, să o angajeze pe soția sa, Valentina Țoancă.

În urma diligențelor, Valentina Țoancă a fost angajată pe funcția de consilier personal al primarului Gheorghiță Matei, ales pe listele Pro România, partid condus de Victor Ponta.

„Aparențele unui cadru legal”

„La doar 6 zile de la angajare, perioadă în care inculpata Ț.V. nu s-ar fi prezentat nicio zi la locul de muncă, respectiv la data de 15 martie 2021, inculpații Matei Gheorghiță și Dragne Emilian Petre ar fi aprobat detașarea acesteia la Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public din cadrul Primăriei municipiului București”, se menționează în comunicatul de presă al DNA.

Detașare cu care a fost de acord directorul general Victor Picu, care la rândul lui a fost ajutat de subalternele sale de la resurse umane, Mariana Radu și Cristina Luminița Cristea.

Cele două femei ar fi creat „aparențele unui cadru legal” de numire a Valentinei Țoancă în funcția de șef al Biroului Strategie Programe și Proiecte de Arhitectură Peisagistică. Toate cele șase persoane implicate în această poveste au fost trimise în judecată.

Picu: „Lăsăm justiția să se pronunțe”

La solicitarea DeFapt.ro, Victor Picu a spus că detașarea Valentinei Țoancă s-a făcut conform legii. În apărarea sa invocă faptul că astfel de detașări se practică la toate instituțiile publice din țară.

„Sunt 100.000 de detașări de genul acesta, toată țara detașează așa, nu e nimic ilegal. Lăsăm justiția să se pronunțe. E o poveste care o să se rezolve în instanță așa cum va decide justiția.

Ce poate să fie altceva? O detașare, o cerere conform Codului Muncii, de pe persoană contractuală pe persoană contractuală. Adică nu e nici o poveste. Nici nu știu de ce mai e interes”, a declarat Victor Picu.

Detașările de la privat la stat, oprite

Totodată, Victor Picu a susținut că până în 2020 se putea face detașări de personal din mediu privat la stat. Guvernul Orban a interzis detașările de la privat la stat, dar politicienii au găsit noi metode de a fenta legea. Cum? Primarii și-au angajat consilieri personali pe care i-a detașat ulterior pe funcțiile publice.

„Toate primăriile au făcut detașări de pe cabinet de când s-a interzis detașarea de la privat la stat. Înainte, toți directorii erau detașați de la privat la stat. Mai grav, cum ar veni. Te angajai la o societate comercială și a doua zi te transferam.

Asta a fost în toată țara până când a interzis Guvernul Orban detașările de la privat la stat. Când s-a detașat de la stat la stat, toți primarii, și toți care aveau angajați pe cabinet au detașat”, a precizat Victor Picu.

Alcool la volan, dat afară de la șefia ANOFM

Liberalul Victor Picu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu, apoi a devenit avocat. A colaborat cu „Boștină și Asociații”, apoi și-a făcut propriul cabinet de avocatură. În perioada 2011-2012, a fost expert juridic în Parlamentul României, apoi a ajuns consilier personal al primarului interimar al Capitalei Răzvan Sava.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Fostul edil liberal l-a plasat la conducerea Direcției Generale de Dezvoltare și Investiții din cadrul PMB, apoi Picu a ajuns secretar general adjunct la Ministerul Transporturilor.

În perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, acesta a fost consilier la cabinetul ministrului Muncii, Violeta Alexandru, actual deputat Forța Dreptei. De acolo, a fost numit pe funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Ocupare Forței de Muncă, dar a fost demis de premierul Ludovic Orban în august 2020.

Motivul: Poliția Rutieră l-a prins conducând sub influența băuturilor alcoolice. Conform rezultatelor afișate de alcooltest, atunci când a fost oprit de polițiștii de la Rutieră avea o alcoolemie de 0,46 mg/l alcool în aerul expirat.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO
12:53Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
12:41Realizările lui Grindeanu: România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. În 2018, erau 13 km de drum pietruit. Lungimea căilor ferate, în scădere
11:20Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro