Dependența de gazele rusești este istorie: în Europa, depozitele de gaze sunt pline în proporție de 62% și, potrivit unor analiști din domeniu, problema este, acum, că oferta este prea mare. În România, depozitele sunt pline în proporție de 50%, scrie Profit, care amintește că, în 2022, acest nivel a fost atins abia la 16 iulie.
La 18 aprilie, Gazprom prevestea că țărilor din UE la va fi foarte greu să-și umple depozitele de gaz.
FT: UE și G7 vor să interzică redeschiderea conductelor pe care Moscova a tăiat gazele
Grupul celor șapte puteri industriale (G7) și Uniunea Europeană vor interzice importurile de gaze rusești pe conductele pe care Moscova a tăiat livrările, a relatat, azi, Financial Times, citând oficiali implicați în negocieri.
Decizia, care urmează să fie finalizată de liderii G7 la summitul de la Hiroshima care începe vineri, va împiedica reluarea exporturilor de gaze rusești prin conducte pe rutele către țări precum Polonia și Germania, unde Moscova a întrerupt livrările anul trecut, a precizat ziarul.
Dacă decizia va fi aprobată, aceste restricții vor fi primele impuse exporturilor prin conductele Moscovei, de la începutul războiului din Ucraina
UE lucrează în prezent la cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Natural gas purchases needed to refill Europe’s storage sites are slower than usual for this time of year despite a recent price drop with some buyers betting on a further slump https://t.co/Xpt4Shnci9
— Bloomberg Markets (@markets) May 8, 2023
Dependența de gazele rusești este istorie
„Europa a parcurs un drum lung de la acumularea frenetică de stocuri care a dus la creșterea prețurilor la gazele naturale în urmă cu un an. La 9 mai 2023, depozitele de gaze naturale din Europa erau pline în proporție de 62% (…) Iar acest lucru duce la scăderea prețurilor la gaze.
În august 2022, contractele futures pe gaze TFF olandeze, contractul european de referință, au atins 243,72 euro (265,94 dolari) pe megawatt-oră (MWh) (…) În noiembrie, câteva zeci de petroliere cu gaze lichefiate stăteau în largul coastelor Spaniei, așteptând o nouă creștere a prețurilor înainte de a-și vinde încărcătura.
Dar iarna grea nu s-a materializat, cererea a rămas scăzută, iar Europa a încheiat iarna cu un nivel record al stocurilor de gaze naturale pentru luna martie, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe.
Prețurile au scăzut pe parcursul lunii ianuarie și în primăvară, ajungând la 34,78 euro (37,95 dolari) la 12 mai, o scădere de 150% față de august 2022”, scrie Quartz.com.
Însă Goldman Sachs apreciază că prețul va crește din nou la iarnă, ajungând la 90 de euro/Mwh sau chiar peste 100 de euro, dacă iarna este grea.
Scăderea prețului la gaze nu garantează că, în lunile următoare, consumatorii europeni vor scăpa de facturile ridicate la energie, atrage atenția publicația.
Având în vedere că se transportă foarte puțin gaz din Rusia, mai mulți factori ar putea provoca o fluctuație a prețurilor: o iarnă friguroasă, o concurență sporită pentru gaze lichefiate din Asia sau o utilizare sporită a gazului de către europeni ar putea pune la încercare chiar și rezervele de gaz complet aprovizionate, ceea ce ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor.
În România, depozitele de gaze sunt pline în procent de 50%, arată Profit. Anul trecut, la 13 mai, erau la doar 25,9%.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Dependența de gazele rusești este istorie: în Europa, depozitele de gaze sunt pline în proporți… […]
[…] Citește și: Dependența de gazele rusești este istorie: în Europa, depozitele de gaze sunt pline în proporți… […]
[…] Citește și: Dependența de gazele rusești este istorie: în Europa, depozitele de gaze sunt pline în proporți… […]