/

Alimentele procesate nu afectează toți indivizii la fel: în unele cazuri determină inflamații ale tubului digestiv, în altele – nu

Sensibilitatea la aditivii alimentari, noi descoperiri (sursa: Pexels/Tim Samuel)

Sensibilitatea la aditivii alimentari, noi descoperiri. Cercetătorii francezi au demonstrat, în urma unui studiu amplu asupra microbiotei intestinale, că sensibilitatea la aditivul alimentar E466, utilizat în numeroase alimente procesate, variază de la o persoană la alta. Acest studiu deschide noi perspective pentru o nutriție personalizată.

Sensibilitatea la aditivii alimentari, noi descoperiri

E466, cunoscut și sub denumirea de Carboximetilceluloză, este un emulgator utilizat pe scară largă în industria alimentară pentru îmbunătățirea texturii alimentelor (biscuiți, sosuri, brioșe).

Citește și: Hidroelectrica a plătit 16 milioane de lei pentru sponsorizări, arată Burduja. Pe ce a cheltuit banii compania de stat: „Proiectul Sfântul Paisie”

De asemenea, prelungește durata de conservare a produselor procesate.

Studiile anterioare au arătat că acest aditiv diminuează diversitatea microbiotei intestinale și favorizează inflamația cronică, un factor ce poate contribui la dezvoltarea unor boli inflamatorii intestinale, precum boala Crohn sau rectocolita hemoragică.

Impactul variabil al E466 asupra microbiotei intestinale

Conform unui studiu publicat în revista științifică Gut și condus de Benoit Chassaing de la Institutul Pasteur din Paris, sensibilitatea la E466 diferă semnificativ între indivizi.

La unele persoane, E466 provoacă o reducere severă a diversității bacteriene, declanșând inflamații intestinale.

La altele, microbiota pare rezistentă la acest aditiv, fără efecte negative majore.

Această variabilitate a fost observată atât la persoanele sănătoase, cât și la pacienții cu boli inflamatorii cronice.

Tehnologii de vârf în studierea microbiotei

Pentru a înțelege mecanismele sensibilității la E466, cercetătorii au utilizat tehnici inovatoare.

Metagenomica oferă o analiză detaliată a microbiotei intestinale.

Reproducerea microbiotei în laborator permite simularea reacțiilor microbiotei umane.

Transplantul microbiotei la șoareci a demonstrat că sensibilitatea la E466 este influențată de compoziția bacteriană unică a fiecărei persoane.

Posibilități pentru o nutriție personalizată

Descoperirile deschid calea către o nutriție personalizată, bazată pe analiza microbiotei fiecărei persoane.

Astfel, ar putea deveni posibil predicția sensibilității la aditivi alimentari, precum E466, fără expunerea directă la aceștia.

S-ar putea adapta dieta pentru a evita aditivii care pot provoca inflamații sau alte probleme de sănătate.

Perspective de cercetare viitoare

Studiul recomandă explorarea mai multor direcții.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Printre acestea, identificarea bacteriilor, cheie care influențează sensibilitatea la emulgatori.

Analiza mecanismelor individuale ce determină variațiile de sensibilitate.

Dezvoltarea testelor predictive pentru identificarea riscurilor fără expunere directă.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

18:00Paza umană pentru toate bunurile de patrimoniu expuse în străinătate de acum înainte, cere Ministerul Culturii printr-un proiect de lege
17:52Laura Vicol, soțul Vladimir Ciorbă și complicii lor află miercuri dacă rămân în arest în dosarul escrocheriei Nordis
17:41Vandalii lui Călin Georgescu din Piața Victoriei, amendați de jandarmi pentru instigare la violență și încercări de agresare a forțelor de ordine
16:39Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație”
15:17Demisia lui Iohannis este o victorie a zișilor „suveraniști”. Nu va ajuta USR-ul și pe Lasconi, care au ajuns să atace unul din cei mai demni judecători români
14:34Ce atribuții va avea președintele interimar, Ilie Bolojan, după demisia lui Iohannis
14:26Președintele Klaus Iohannis va demisiona: „Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie”
13:36Pensionarul special Petre Daea și-a luat tractor și are o slujbă excelent plătită la PSD, probabil din subvenția contriabuabililor
12:01Dezastrul guvernării Ciolacu: în 2024, exporturile au căzut, iar importurile au crescut, mai ales cele de alimente. În 2023, exporturile au crescut
11:15Gafă virală a șefei POT, Anamaria Gavrilă, taxată dur: „De unde mă oameni buni roșii, ceapă verde și ridichi românești iarna?”
10:06Șeful CCR, decorat de Iohannis pentru „activitatea de garantare a supremaţiei Constituţiei”. Au fost decorați și Livia Stanciu și Varga Attila
10:01Scoaterea palestinienilor din Gaza este imposibilă, spune Erdoğan, în timp ce Netanyahu consideră ideea lui Trump „revoluţionară şi creativă”
09:45Promoții la magazinele cu jucării pentru adulți de Valentine’s Day. Ofertele sunt valabile și de Dragobete
09:37Creierul din spatele publicității spectaculoase a Nordis se consideră nevinovat și se apără cu documente ale ANAF
09:31Centura de est a Iașiului, în faza de foraje pentru proiectare. Licitația de execuție, cel mai devreme în 2026