/

De fapt, de ce încă un „site de știri”?

Nu era jignire mai mare pentru un reporter de presă scrisă al anilor 2000 decât să i se spună de către șefi că articolul la care muncise urma să fie „publicat pe site”. Vestea era echivalentul unui teribil eșec: textul nu se califica pentru ediția tipărită, soarta lui era să ajungă în acel recycle bin amorf care era internetul.

Acum 20 de ani, doar hârtia foșnitoare de ziar îi „îngropa” pe unii și îi salva pe alții, toate verdictele publice se scriau numai cu cerneală tipografică.

Dar hârtia de ziar avea și un mare dezavantaj: era scumpă. Cerneala, și mai scumpă. Iar echipele editoriale care să facă hârtia demnă de a fi imprimată cu cerneală tipografică, exorbitante.

„Mogulii” de presă știau asta. Cu toții o știam. Un jurnalist care nu era înregimentat într-o redacție nu exista. Efectele le cunoaștem, le-am văzut: cenzură, autocenzură, texte la și pe comandă, șantaje, manipulări.

Hârtia online, din biți, e accesibilă oricui. Și orice se scrie vreodată pe aceasta rămâne în arhiva etern disponibilă a internetului. Memoria publică capătă, dintr-o dată, o valabilitate aproape fără termen de garanție. Minciuna prin omisiune, prin urmare, nu mai este la îndemâna celor puțini care dețin(eau) hârtia adevărului.

La fel de adevărat e că reversul liberalizării online este inundarea cu conținut de toată mâna, în care te poți scufunda ca în nisipuri mișcătoare fără o hartă sau un ghid.

Dar nici nisipurile mișcătoare ale internetului și nici „mogulizarea” presei nu au reușit să acopere faptele. Dincolo de zgomot, de manipulări, de vorbe și scenarii, faptele relatate sec, cu probe, fără romanțări siropoase și insinuări toxice, vor ajunge întotdeauna la audiența care contează pe acestea.

De fapt, moartea ziarului tipărit din cauza www este o oportunitate, cel puțin în România. Pentru că sparge mogulopolul local. Pentru că permite unor echipe mici de jurnaliști care nu au decât resursele meseriei să relateze fapte și să trăiască din audiența sănătoasă interesată de aceste fapte.

De fapt, de asta încă un „site de știri”.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

 1. Stiri ascunse de altii prin omisiune, Interpretari corecte scurte si seci. Fara pareri si opinii personale. Succes garantat. Abia v-astept . Bafta.

 2. succes – dar, din păcate, câtă vreme veți permite comentarii ÎN ACEEAȘI PAGINĂ cu articolul, veți fi doar un fel de aneta3/rhatv. Veți fi inundați de trolli și manipulatori profesioniști. Nu știu de ce se permite comentatul în același loc unde e pus și articolul – mare greșeală. Asta, doar dacă nu e intenționat. Și, atunci, revenim la start: un fel de aneta3/rhatv, dar pe invers

 3. mai comentatorilor,va este rusine sa va puneti si ‘moacele’ in loc de invizibilitatea identitatii sau nu aveti’moaca’demna de aratat cititorului…BRAVO CATALIN DAR NU UITA CA SI IN LOCALITATEA TA DE BASTINA SINT STIRI DE INTERES PUBLIC….Daca sapi un pic ai stiri si de acolo…

 4. Sunt multi ani de cand va urmaresc pe dv. si pe Mirce Marian. Va felicit ce ati relizat in presa pana acum si va urez mult succes in noul proiect! Fiti ceiace sunteti si nimic mai mult! Fiti verticali si nu va lasati cumparati! O sa va urmaresc in continuare cu mare interes si cu o mare placere.

 5. Felicitări și succes. Ați îndeplinit o acțiune de
  echilibrare.; in întunericul potopului de știri false
  așteptam o raza de lumina.

 6. REMEMBER !

  Deutsche Welle (Cristian Ștefănescu 05.08.2014)

  Noile staruri ale profesiei, să le spunem aşa, „rebelii” jurnalismului, au coborât de pe greoaiele port-avioane, înţelegând la timp că viitorul le oferă o nişă: universul 2.0 ar putea fi mai degrabă stăpânit de micile flotile de ambarcaţiuni versatile de dimensiuni reduse. Un fel de luptători de gherilă a media împotriva marilor imperii anchilozate şi care, mai devreme sau mai târziu, vor face implozie, scufundându-se cu tot cu mateloţii de la bord. Au dispărut ei dinozaurii, n-or fi Vânţii, Felicşii, Ghiţii şi cum s-or mai numi „împăraţii”, cu imperiile lor de carton cu tot, veşnici.

  Problema este că, în acest răstimp, micii luptători de gherilă îşi exersează talentul într-o lume dezorientată, fără repere. Dezamăgiţi dar tenaci, „rebelii” par să fi moştenit de la cei de care vor să se debaraseze anumite metehne. Sunt buni, pe alocuri chiar foarte buni. Dar STAU CU SPATELE UNII LA ALŢII. În interiorul noilor bisericuţe, copiii teribili ai jurnalismului românesc îşi sunt autosuficienţi, se promovează între ei, se laudă în ritm de ping-pong, ignoră tot ce nu bea la aceeaşi masă. Au închis cercul. Punct. În cel mai fericit caz se denigrază încrucişat.

  Forma, da, se schimbă. Fondul va rămâne, însă, acelaşi. De-a lungul deceniilor de jurnalism românesc, înainte şi după schimbarea din decembrie 1989, au existat genii ale profesiei. Au reuşit, pe ici, pe colo, ocolind barierele fiecărei vremi, să impună texte de referinţă. Dar fondul problemei a rămas acelaşi: sistemul şi-a perpetuat (vorba unui clasic în viaţă) ticăloşenia.

  În loc să TREACĂ PESTE MICILE ORGOLII pentru a-şi scoate, printr-un EFORT COMUN, publicul din zona captivităţii faţă de diversele canale media de propagandă, copiii teribili ai presei fac, cu sau fără voia lor, jocul celor ce au avut tot interesul dispariţiei pieţei consumatorilor critici de media, a publicului capabil să aleagă şi care face, aşa cum se întâmplă în orice branşă, să dispară falsurile şi otrăvurile.

  Asemeni jurnaliştilor trăieşte şi lumea scriitorilor. Când se dă startul lansărilor de carte, lumea e poftită să îmbrace hainele de duminică şi să se îndrepte (merge unul, mergem toţi!), mii de perechi de picioare, ca omizile, la pomul lăudat. Vai, pomul este de prea multe ori găunos. Dar lăudat.

  Şi universul artiştilor e la fel. Şi intelectualii traversează aceeaşi dramă, a ATOMIZĂRII într-o societate care, de fapt, are nevoie de un EFORT COMUN AL MINŢILOR LUMINATE PENTRU A SE SCOATE LA LIMAN.
  ************************************************************************************************

  Glosatori peste medie dar cu idei originale puţine. Opozanţi şi acomodanţi în acelaşi timp. Opere minore şi prolixe, dar plăcuţi la conversaţie. Răi de gură dar meşteşugiţi la dojene. Complet rupţi de omul de rînd. NU REPREZINTĂ DECÎT O ELITĂ AUTO-PROCLAMATĂ, CORUPTĂ, PLINĂ DE ILUZII ŞI STERILĂ.
  Ion Haiduc 13/10/2013

  ************************************************************************************************

  Şi-atunci de ce să ne mai mire că lumea politică stă liniştită în turnul ei de fildeş şi se multiplică în familie? Cât timp nu va exista o reacţie antibiotică a societăţii, doar genetica şi nevoia ei de oxigenare periodică a adn-ului mai poate ajuta la prăbuşirea actualului corp cancerigen care controlează România.

  Vieţile noastre se sfârşesc atunci când TĂCEM în privinţa lucrurilor care CONTEAZĂ. Dr. Martin Luther King Jr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

23:25DOCUMENT Corpul de Control al Guvernului confirmă dezvăluirile Defapt.ro: securitatea cibernetică a Autorității Aeronautice, distrusă de protejatul lui Lucian Bode
21:30Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, din celulă la reanimare. Nu sunt cunoscute motivele spitalizării
21:28Alina Gorghiu: Suntem foarte hotărâţi să rămânem la guvernare în această formulă cu PSD până în 2024
17:39Guvernul Viktor Orban face jocurile lui Putin la reuniunea NATO de la București: Ungaria a blocat participarea lui Kuleba în cadrul Comitetului NATO-Ucraina
16:09În Teleorman, un magistrat are pensie de 29.250 de lei. Județul plătește și opt pensii speciale pentru foști consilieri ai Curții de Conturi, între 7.000 și 8.600 de lei pe lună
15:43Nota de plată pentru criza energetică din Europa a trecut de 700 de miliarde de euro
12:56Rusia începe să știe de frica Ucrainei: Moscova pregătește sute de adăposturi, de la granița cu Ucraina în Siberia. SUA, pe cale să ofere Kievului rachete ieftine, cu rază lungă de acțiune
11:04Republica Moldova se pregătește de un nou blackout. Deficitul de energie pentru marți, 29 noiembrie: 74%
10:42„Arca” lui Alexe „Tablă”, șeful CJ Iași, ia apă: construită fără autorizație, riscă să se scufunde
10:25Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că doar 3.574 migranți au reușit să ajungă în UE prin România, respectiv 2,7% dintre cei de pe ruta Balcanilor de Vest
10:25Fratele luptătorului antitero SRI care a făcut KO un străin la sala de forță, condamnat pentru lovituri cauzatoare de moarte
00:06La 33 de ani după 1989, China se răscoală din nou. Forțele de ordine au răspuns agresiv, neletal, dar situația poate degenera. Casa Albă: Susținem dreptul la proteste pașnice
22:50VIDEO EXCLUSIV Siegfried Mureșan: Întâlnirea lui Ciolacu cu pro-rusul Ceban a fost o greșeală. Moldova poate fi ajutată numai sprijinind actuala putere de la Chișinău
18:40VIDEO Rușii nu vor mai avea voie să-și dea cu părerea despre șansele „operațiunii speciale” din Ucraina. Dacă o fac, riscă închisoarea
18:19De ce SUA nu declară Rusia stat terorist: Decizia ar fi contraproductivă, ar putea încetini oferirea de asistență umanitară în Ucraina