/

Cum a jupuit statul consumatorii afectați de creșterea prețurilor la energie: venituri suplimentare la buget de miliarde de lei

Cum a jupuit statul consumatorii afectați de creșterea prețurilor la energie Foto: Facebook Marcel Ciolacu

Cum a jupuit statul consumatorii afectați de creșterea prețurilor la energie: în primul trimestru, aceste creșteri au generat venituri suplimentare la buget de miliarde de lei. Datele apar în nota privind execuția bugetară în primul trimestru al anului 2022. Nota arată creșteri masive de cheltuieli pentru plata dobânzilor.

Cum a jupuit statul consumatorii afectați de creșterea prețurilor

Nu mai puțin de 3,7 miliarde de lei au venit de pe urma impozitelor din energie și gaze.

„Evoluția încasărilor atât față de programul trimestrial cât și față de încasările din perioada similară a anului precedent s-a datorat încasărilor înregistrate la bugetul de stat care au înregistrat o creștere semnificativă de 3,7 miliarde lei, față de anul precedent, pe seama impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale (+2,3 miliarde lei) și a unui nou impozit aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică în conformitate cu Legea nr.259/2021 (+1,4 miliarde lei).

Ținta trimestrială stabilită pentru această categorie de venituri este depășită cu 3,2 miliarde lei, pe seama încasărilor semnificative înregistrate la impozitul pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale cu 1,8 miliarde lei peste programul trimestrial stabilit și la impozitul aplicat asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică (venit nou introdus prin Legea nr.259/2021 ce nu a fost inclus în programul de venituri aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021)”, se arată în raportul privind execția bugetară.

De altfel, rubrica „alte impozite și taxe pe bunuri și servicii” consemnează un grad de realizare de 304,4%, adică s-a încasat de trei ori mai mult decât se estimase.

Raportul mai arată că 77% din creșterile de încasări la TVA provin din producția de energie, gaze și aer condiționat, precum și din vânzările de autoturisme.

Cheltuielile cu dobânzile, creștere de 61,4%

În schimb, cheltuielile cu asistența socială au crescut comparativ cu trimestrul I 2021 cu 20,9%.

Au explodat și cheltuielile cu dobânzile. „ Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, plățile de dobânzi s-au majorat cu 61,4%(+2,19 miliarde lei) ca urmare a creșterii ratelor de dobândă în contextul inflaționist manifestat îndeosebi începând cu a doua parte a anului 2021, atât pe plan intern cât și internațional, cât și ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina”, se arată în documentul ministerului de Finanțe.

Însă datele mai arată un element interesant: ministerul Energiei nu a cheltuit toate sumele programate pentru subvenții. Documentul ministerului de Finanțe nu explică de ce s-au cheltuit doar 41,7% din subvențiile programate: „Nerealizarea plăților programate s-a datorat în principal evoluției cheltuielilor cu subvențiile la bugetul de stat unde gradul de efectuare a fost de 47,1%, în principal ca urmare a neefectuării plăților programate la Ministerul Energiei”.

Citește și: Putin, lovitură dură primită prin ricoșeu de la Congresul SUA: peste 50 de miliarde de dolari, ajutor aprobat pentru Ucraina. Aproape 20 de miliarde, pentru scopuri militare

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

12:16Ultimul bastion de rezistență ucraineană din Lugansk, suspus unui bombardament intens din partea Rusiei
12:01Șeful armatei britanice le cere militarilor să se pregătească de război în Europa. „Acesta este momentul 1937”, arată generalul Sanders
11:49Biden va anunța un ajutor de 2,76 miliarde de dolari pentru remedierea penuriei de alimente la nivel mondial, ca parte a unui angajament mai amplu al G7
11:19VIDEO Compania Baykar donează trei drone de luptă Ucrainei, după o campanie de strângere de fonduri
10:52VIDEO Limbajul lui Putin privind rachetele nucleare este „iresponsabil”, spune un înalt oficial american din domeniul apărării
10:00România și alte patru state UE cer o reducere cu 90% a emisiilor provenite de la mașini până în 2035
09:27VIDEO Zece morţi şi 251 răniţi, în urma unei scurgeri de gaze toxice în portul Aqaba din Iordania
09:01VIDEO Parisul anunță că va trimite blindate și tunuri Caesar în Ucraina
08:34Crimeea e Rusia. Orice intruziune a NATO ar putea declanșa al treilea război mondial, spune Medvedev
08:00VIDEO 16 morți și 59 de răniți în atacul rusesc cu rachete asupra mall-ului din Kremenciuk 
23:08Zelenski îl provoacă pe Putin în problema transnistreană: sugerează că, dacă rușii staționați la Tiraspol atacă Moldova, Kievul îi poate anihila militar „cât ai pocni din degete”
21:17Paradoxul șoferului de oraș: cum să omori un om asigurându-te excesiv
21:08Primăria a închis ochii la un bloc de videochatiste construit pe autorizație de casă
20:02Sute de profesori doar dintr-un județ s-au declarat la ANAF ca furnizori de meditații. În țară sunt zeci de mii
16:59Batalionul „șamanilor”, forțele speciale ucrainene care operează în spatele frontului, chiar pe teritoriul Rusiei