/

Canada a blocat lumea: convoaiele anti-restricții împotriva COVID, exportate peste oceane

Convoaiele anti-restricții blochează planeta
Convoaiele anti-restricții blochează planeta (sursa: Guardian)

Convoaiele anti-restricții blochează planeta. Protestele împotriva restricţiilor sanitare care au izbucnit în Canada, unde camionagii au paralizat capitala Ottawa, se extind în mai multe ţări, relatează AFP.

Mișcarea a fost iniţiată la sfârşitul lunii ianuarie de camionagii canadieni care protestau împotriva vaccinării obligatorii pentru a trece graniţa cu Statele Unite. Autointitulată „Convoiul libertăţii”, mișcarea s-a transformat rapid într-un protest împotriva măsurilor sanitare generale din Canada. Pentru unii manifestanţi, a fost și împotriva guvernului lui Justin Trudeau.

Convoaiele anti-restricții blochează planeta

În capitala federală Ottawa, sute de camioane au blocat străzile timp de două săptămâni. După Ottawa duminică, starea de urgenţă a fost declarată vineri în toată provincia Ontario.

Aceste proteste s-au extins şi în alte mari oraşe canadiene (Toronto, Winnipeg, Quebec City). Dar şi în trei zone de frontieră cu Statele Unite, cu scopul de a lovi economia.

Manifestanţii au blocat Podul Ambassador, care leagă oraşul canadian Windsor de Detroit, în Statele Unite, şi care este esenţial pentru industria auto. Precum şi pentru spitalele americane, unde lucrează multe asistente medicale canadiene. Curtea Superioară din Ontario a ordonat vineri ridicarea acestei blocade.

Citește și: Ce și-au transmis la telefon, timp de peste o oră, Putin și Biden? Washingtonul și Kremlinul tac, tensiunea e maximă

Printre promotorii mişcării se numără mai mulţi activişti din Partidul Maverick, precum şi din Canada Unity. Prima este o organizaţie politică marginală şi embrionară care militează pentru independenţa provinciilor vestice. Canada Unity, fondată de James Bauder, a susţinut public opiniile mişcării conspiraţioniste QAnon şi a calificat COVID-19 „cea mai mare înşelătorie politică din istorie”.

„Toate opţiunile sunt pe masă” pentru a pune capăt convoaielor, a declarat vineri premierul Trudeau.

Mișcarea a trecut granița în SUA

Statele Unite au cerut Canadei să folosească „puterile federale” pentru a elimina blocajele de la graniţa dintre cele două ţări.

Casa Albă afirmă că a fost avertizată cu privire la organizarea unui „convoi al libertăţii” la Washington la începutul lunii martie. Washingtonul a dat asigurări că „ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că acest convoi nu perturbă comerţul sau transportul şi nu afectează activitatea guvernului federal, a forţelor de ordine şi a serviciilor de urgenţă”.

Convoaiele au primit sprijin din partea unor oficiali americani conservatori. Ca senatorul texan Ted Cruz, care i-a numit pe protestatari „eroi” şi „patrioţi”. Sau ca fostul preşedinte Donald Trump şi miliardarul Elon Musk.

În Franța au reapărut vestele galbene

În Franţa, mii de manifestanţi împotriva certificatului de vaccinare, intrat în vigoare la 24 ianuarie, sau opozanţi ai guvernului, care au campat la porţile capitalei, au pornit la drum sâmbătă dimineaţă în maşini, rulote şi camionete pentru a intra în Paris. Scopul: manifestații în pofida interdicţiei din partea prefecturii de poliţie, hotărâtă să împiedice orice blocaj.

Cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, susţinătorii acestei mişcări, inspirate de evenimentele din Canada, se revendică totodată drept „veste galbene”. Este vorba de mobilizarea populară din 2018-2019, declanşată de o creştere a preţului benzinei care s-a transformat într-o revoltă împotriva preşedintelui Emmanuel Macron.

Preşedintele francez a făcut vineri apel la „cel mai mare calm”.

Din Noua Zeelandă în Europa

În Noua Zeelandă, protestatarii anti-vaccin au campat de marţi în faţa Parlamentului într-o „Tabără a Libertăţii”. Joi, poliţia a încercat să îi disperseze, fără succes, ceea ce a dus la ciocniri violente. Peste 120 de persoane au fost arestate.

Numărul demonstranţilor a crescut de la aproximativ 250 la început la aproape 1.500 vineri.

În Austria, poliţia a anunţat joi interzicerea „convoaielor libertăţii”, invocând un prejudiciu „inacceptabil”. Contextul: câteva sute de vehicule plănuiau să se adune vineri în centrul Vienei şi într-un mare parc public.

Autorităţile au anunţat joi că interzic accesul în Bruxelles a unui convoi aşteptat luni în capitala belgiană. Totul, după un apel care circula pe reţelele de socializare şi care a evocat o „convergenţă” din toată Europa.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic făr apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro


Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:35VIDEO Semn divin: Patriarhul Chiril, omul lui Putin, a dat cu fundul de pământ în timp ce sfințea o biserică
14:01Boc, critici fără adresă clară: „Am tras semnale de alarmă foarte serioase. Criza gazului poate avea consecințe mai grave decât COVID”
13:34Șeful ANAF, despre compensarea preţurilor carburanţilor: „Această reducere este benevolă”
10:04Rachete rusești au lovit iar vestul Ucrainei (Iavoriv, Lvov), regiune neafectată de operațiuni militare
09:50Un parlamentar de la Kiev, spion rus: trebuia să asigure intrarea în orașele ucrainene a trupelor rusești
09:34VIDEO Ultima conversație a lui Macron cu Putin înainte ca liderul rus să declanșeze invadarea Ucrainei. Francezul, ironizat constant
00:23Schizofrenie la Moscova în legătură cu deschiderea ușii UE pentru Ucraina și Moldova: Putin spune că nu are nimic împotrivă, MAE rus denunță o „abordare agresivă”
18:33Care este profilul elevilor care iau zece la Evaluarea Națională
18:04Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă
17:46Germania riscă penuria de gaz, caz în care se va confrunta cu „alegeri foarte dificile”, anunță ministrul economiei
16:30Prescripția penală decisă de CCR începe să funcționeze: cum a scăpat un condamnat de delapidare și fals
15:34Tupeu. Dan Voiculescu anunță că se luptă pentru controlul averilor ilicite. Fiscul refuză să mai spună câți bani a recuperat de la el în dosarul ICA
14:23Statutul de țară candidată la UE este „lumina de la capătul tunelului”, spune Maia Sandu
14:04Rețeta jafului din fondul forestier: Cifrele care arată că Romsilva încurajează tăierile ilegale, prefăcându-se că protejează pădurile
14:00Candidatura Ucrainei la UE, catalogată drept o „afacere internă a Europei” de Rusia