/

Geoană, declarație riscantă despre Ucraina: insinuează că România ar fi trebuit să blocheze exportul grânelor ucrainene. O astfel de decizie ar fi produs satisfacție la Moscova

Geoană sugerează necesitatea blocării cerealelor ucrainene
Geoană sugerează necesitatea blocării cerealelor ucrainene (sursa: Facebook/România Renaște)

Geoană sugerează necesitatea blocării cerealelor ucrainene. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a opinat în cadrul unei dezbateri organizate la Alba Iulia, citat de Agerpres, că România a rămas de prea multe ori în urmă şi că nici când invazia Ucrainei a mutat rutele comerţului mondial nu a reuşit să-şi pună în valoare poziţia şi resursele.

Cum România a sprijinit exporturile ucrainene, pare că Geoană spune că decizia trebuia să fie contrară. Cum își dorea Rusia, de altfel.

Liderii politici din ultimii 10-15 ani, criticați

„România ar fi putut mai mult, mai departe, mai sus. Ar fi trebuit să fie ceea ce încă nu este: un stat puternic, o naţiune prosperă, o ţară perfect conştientă de valoarea şi influenţa ei. Comparându-i condiţia de azi cu cea de acum 40, 30 sau 20 de ani, da, putem spune că România a evoluat, în anumite puncte, chiar spectaculos.

Citește și: Polonia va construi fortificații pe întreaga frontieră de est pentru a stopa fluxul de migranți dinspre Belarus, dar și pentru apărare în caz de conflict armat

Comparând-o însă cu ritmul de dezvoltare şi nivelul de civilizaţie din Europa dezvoltată, vedem cu amărăciune că am rămas de prea multe ori în urmă, uneori la o palidă concurenţă cu vecinii noştri bulgari”, a declarat Mircea Geoană.

El a adăugat că, deşi România a recuperat distanţa faţă de media europeană datorită avansului marilor oraşe, regiuni întregi continuă să se numere printre cele mai sărace din Europa, nereuşind să ţină pasul nici cu economiile şi societăţile fostelor state comuniste.

„În ultimii 10-15 ani, liderii politici ai României s-au înverşunat să refuze şanse corecte de dezvoltare judeţelor, şi oraşelor mici şi mediului rural. Prin indiferenţă sau incompetenţă, au lăsat legea darwinismului economic şi social să domnească neîngrădit”, a spus acesta.

Geoană sugerează necesitatea blocării cerealelor ucrainene

Geoană a avut și o declarație cel puțin riscantă.

„Nici măcar când invazia Ucrainei a mutat rutele comerțului Mondial, România nu a reușit să-și pună în valoare poziția și resursele. N-a arătat că vrea să-și relanseze economia și politica externă, să-și afirme potențialul și importanța, pe scurt să se trezească din încremenire”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

În dosarul grânelor ucrainene, România a permis Ucrainei să folosească infrastructura țării noastre pentru a putea exporta cereale în condițiile blocajului rusesc pe Marea Neagră.

Dacă Mircea Geoană susține că, în acest caz, „România nu a reușit să-și pună în valoare poziția și resursele. N-a arătat că vrea să-și relanseze economia și politica externă, să-și afirme potențialul și importanța”, reiese că Bucureștiul trebuia să aplice altă strategie. Logic, aceasta ar fi fost să blocheze cerealele ucrainene. Adică exact ce își dorea Rusia.

Țări date drept exemple

Mircea Geoană a subliniat că ţările din jurul nostru şi întreaga lume nu stau pe loc şi nu ne aşteaptă.

„Dacă nu acţionăm energic acum, distanţa României faţă de clubul naţiunilor dezvoltate, acolo unde este locul natural şi legitim al naţiunii române, va fi tot mai greu de recuperat. Pentru că nu stau pe loc şi inovează şi se dezvoltă”, a spus acesta.

Geoană a dat exemplul Estoniei, „campioana absolută a digitalizării”, al Poloniei, „o adevărată putere europeană”, al Irlandei, „care a profitat de proiectele europene, devenind a zecea economie a Europei”, şi pe cel al Spaniei.

Guvernele, comparate cu lăcustele

„Şi atunci întrebarea pe care o avem cu toţii: de ce alţii pot şi noi nu? Pentru că de vină, principala cauză, vine de la sistemul politic şi de la conducerea politică a ţării. Nu năvălirile barbare, nu geografia, nu cele trei imperii cotropitoare, nu războaiele. Cu asta s-au descurcat liderii politici din alte epoci. Imperiile străine erau provocarea lui Mihai Viteazul, încoronat la Alba Iulia acum peste 400 de ani.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

După patru secole însă, problema adevărată a ţării nu mai sunt străinii, ci guvernele româneşti din ultimii ani. Ele au redus şansele României cu aceeaşi eficienţă pe care au avut-o în trecut lăcustele sau birul”, a mai spus Mircea Geoană.

Acesta a participat joi la Alba Iulia la dezbaterea „Din Inima României în inima Europei”, organizată de Mişcarea „România Renaşte!”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

    • Daaa, sigur ! O tanara de 35 ani drpistata in februarie cu camcer la piept se roaga si azi de medicii din IOB sa faca ceva, sa inceapa tratamentul . O plimbă de la Ana la Caiafa, ba pentru eco, ba pentru mamo, ba pentru rmn, ba pentru ct, ba pentru biopsie, ba pentru imunochimic, ba pentru…..
      Nici o șansă, nici o speranța !
      Si infractorii de policieni se duc la Piesric de 89 ani , al carui fiu nu se duce.
      Fiecare cu zilele lui,,, dar prea ,ca la țară”

  1. Din ceea ce a spus Geonă nu asta rezultă.
    Ceea ce spune Geoană este că România trebuia să investească mai mult în infrastructură pentru a ajuta mai eficient Ucraina şi a-şi afirma „potențialul și importanța”.

    Au existat dificultăţi majore în a realiza căile ferate necesare, în a extinde portul Constanţa, etc. Sunt convins că se putea face mai repede şi mai bine.

  2. Oricum, România rămâne un sat fără câini. Nu avem niciodată vreun cuvânt de spus, nimic de comentat, nimic de reproșat, nimic de cerut. Suntem niste executanți docili, spălați pe creier. Să fim conștienți de importanța noastră geopolitică? Da de unde ? Nici pomeneala!! Noi nu știm să jucăm decât ” popa prostu’ „, să aducem cafelele și să dăm cu mopu pe jos. Când uneori ne mai lasă bateria, primim cu „bucurie „și căte-un șut în fund de la pokeriștii de la Bruxelles. 😄

  3. Este o situatie generala in Sistemul publicc gdesantate si nimeni nu face nimic..Este campanie electorala si niciun politician nu ridica problemele grave din Sanatate.sau alte probleme grave din alte domenii
    Si cu toate acestea ii votam! Atunci se pune intrebara cine este , de fapt , de vina?

  4. Se pare ca rețeaua Pixelul albastru a demarat în tromba pentru denigrarea lui Geoana: a devenit o crima sa sugerezi ca ar trebui făcut ceva cu cerealele ucrainiene (de fapt ale multinaționalelor care au cumpărat teren arabil în Ucraina) care tranzitează tara fără taxe vamale, falimentează fermierii români, sugruma circulația rutiera și deteriorează drumurile.

  5. Geoană se bagă în seamă, își face reclamă la public deoarece vrea să ajungă președinte al României. Este obraznic și nesimțit deoarece când a candidat la președinție s-a combinat cu Sorin Ovidiu Vântu iar Băsescu l-a filmat cum mergea noaptea acasă la Sorin Ovidiu Vântu și l-a umilit la confruntarea televizată in direct, întrebând pe Geoană de ce a fost noaptea la Sorin Ovidiu Vântu in timp ce pe fundalul ecranului tv rula filmul cu Geoană intrând în casă la Sorin Ovidiu Vântu.A fost rușinos iar Geoană a dat explicații de tipul ,,am fost să mă relaxez,,Iliescu a anticipat , spunând că Geoană e un pro#t#nac și nu e de președinte. și a avut dreptate .
    RUȘINOS DIN PARTEA LUI GEOANĂ o asemenea alianță cuS.O. Vântu.
    Acum vrea din nou să ne prostească cu o mare nerușinare.

  6. defapt.ro cerșește bani la drumul mare după ce scrie ticăloșii și mișelii la adresa celui mai calificat român în acest moment pentru preșidenția României. Ziariști remarcabili, domnii de la defapt.ro răstălmăcesc spusele lui Geoană, făcându-l putinist, sluga Moscovei. Măi ticăloșilor, nu vă este rușine? Chiar credeți că românii sunt idioți și înghit toate gogoșile voastre. Chiar credeți că NATO a fost îmbrobodit și păcălit ca să numească un secretar general adjunct chiar pe un om al lui Putin. Marș de aici… Votați voi papagalii pe care vreți să-i faceți președinți. Românii sigur vor vota pe cine trebuie.

  7. Nu vă convine ce se scrie la comentarii? De aceea nu publicați toate comentariile? Cu toate că sunt normale. Nu vă place că sunteți făcuți ticăloși? Păi dacă sunteți… ce vroiați, să fă fac îngeri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:03Guvernul Ciolacu nu se oprește din cheltuielile cu bugetarii: majorare de 23% a costurilor cu salariile angajaților statului. Ele au consumat, în șase luni din 2024, 4,4% din PIB
18:13VIDEO EXCLUSIV Cozi uriașe de mașini care aduc recipiente la centrul de sortare RetuRO de la Giarmata, șoferi care așteaptă o zi întreagă, benzi transportoare care cedează, muncitori puțini
15:48Șmecheria lui Curaj, acolitul Ecaterinei Andronescu și al lui Sorin Cîmpeanu: eliminarea unui banal filtru de nume distruge proiecte de cercetare de zeci de milioane de euro
15:12EXCLUSIV Polițist de la Crimă Organizată, vânzător de interceptări din dosare pentru sute de mii de euro. Banii veneau ca împrumut și de la o firmă cu pierderi a lui Grigoriu „Bancorex”
14:11Contești ridicarea permisului auto deși nu ai nici un argument, poți fi amendat de instanță pentru rea-credință
14:02Unde duce o parcare neregulamentară: l-a prins Poliția că tocmai se aprovizionase cu „iarbă” după ce a refuzat să se legitimeze
13:48Mama tuturor grindinelor: o furtună cu gheață a secerat, la propriu, sute de hectare de porumb și floarea soarelui în județul Iași
13:35Fenomen grav: 16.000 de elevi au dispărut din școli înainte de Evaluarea Națională. Nimeni nu explică de ce
11:55Curs scurt de fraudare a alegerilor: primar pesedist, reținut pentru că a dat adeverințe de domiciliu și șpagă alegătorilor
11:27PSD vrea să numească comisar european un aplaudac zelos al lui Dragnea: „Alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea Partidului Social Democrat înseamnă un PSD unit“
10:25Înalta Curte de Casație și Justiție îi salvează pe plagiatori: titlurile științifice sunt irevocabile. ÎCCJ a anulat un ordin de ministru de retragere a doctoratului
00:24Cel mai scump tren de hârtie din lume, în România: peste 1,7 milioane de euro, bani publici
00:17Părinții își lasă copiii pradă ecranelor iar apoi nu-i mai pot recupera din depresie. Ce reguli trebuie impuse
00:05Peste dunele marine de la Agigea, rezervație protejată, se pot construi blocuri, a decis o instanță de la Constanța
10:38Cine a donat cele mai mari sume pentru campania PSD-PNL la Parlamentul European: Cârciu, zis “Ospătarul cu Bentley“, Rareș Bogdan și Vasile Dîncu