/

Clienții prostituatelor să fie incriminați penal sau amendați în toate statele UE, cere Parlamentul European. Criticii proiectului arată că, în țările în care e așa, a crescut violența împotriva femeilor

Clienții prostituatelor să fie incriminați penal
Clienții prostituatelor să fie incriminați penal (sursa: X/ESWA)

Clienții prostituatelor să fie incriminați penal. Prostituția în Europa este o afacere în plină expansiune. În prezent, atrage aproximativ trei milioane de clienți pe zi.

Recent, europarlamentarii au cerut măsuri pentru combaterea prostituției, după o idee inspirată din legislația adoptată în Suedia în 1999. Acesta prevede pedepsirea clienților și dezincriminarea lucrătorilor sexuali.

Clienții prostituatelor să fie incriminați penal

Deși reglementarea legislativă în ceea ce privește prostituția este responsabilitatea statelor membre, problema a fost preluată la nivel european.

Citește și: Cum procura drogurile dealer-ul de la Catena: se ocupa de colectarea medicamentelor expirate de la farmaciile lanțului și de cele nefolosite de pacienții decedați

Parlamentul European a adoptat, la nivel de comisie, un raport de inițiativă prin care se solicita ca modelul suedez al legii privind prostituția, adică pedepsirea clientului, să fie generalizat în toate țările membre ale Uniunii Europene. Ideea de bază: dacă cerere nu va mai exista, va scădea oferta.

Cu 234 voturi pentru, 175 voturi împotrivă și 122 abțineri, raportul a fost aprobat, urmând să fie analizat pentru elaborarea unei propuneri legislativă.

Inițiatoarea proiectului este Maria Nöichl, membru al Parlamentului European care reprezintă Germania și membră a Partidului Socialiștilor Europeni. Aceasta a declarat că o asemenea lege ar reduce prostituția și violența contra femeilor: „Prostituția este un tip de violență împotriva femeilor… Trebuie să reducem cererea (…), să clarificăm că nu e permis să cumperi corpul unei femei”.

Două modele de legislație în UE

În prezent, reglementările existente în Uniune Europeană în ceea ce privește prostituția pot fi grupate în două mari categorii, subdivizate în subcategorii.

Primul model, adoptat de 21 de state membre, vizează legalizarea prostituției.

Citește și: Fentanil, medicamentul vândut de dealer-ul care era angajat la Catena, este cel mai periculos drog de pe planetă la ora actuală. În 2021, a ucis zeci de mii de cetățeni americani

Prostituția este legală și reglementată în Austria, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Țările de Jos. În alte 15 state (Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania), prostituția este legală, dar doar parțial reglementată, precum interzicerea explicită a bordelurilor.

Al doilea model, care se referă la interdicția totală a prostituției, este prezent în celelalte șase state membre.

România și Croația sancționează lucrătorii sexuali și proxeneții.

Franța, Irlanda și Suedia pedespesc doar clienții și proxeneții, nu și lucrătorii sexuali.

În Lituania, toți sunt pedepsiți: lucrătorii sexuali, proxeneții și clienții.

Modelul suedez: închisoare pentru clienți

Suedia a fost prima țară din lume care a introdus, în 1999, pedepse pentru cei care plăteau serviciile sexuale.

În 2022, legea a fost înăsprită: de la amendă, la închisoare de până la un an.

Deși prostituția stradală a scăzut, a crescut prostituția pe Internet: urmărirea potențialilor clienți de către autorități este mult mai dificilă.

A crescut, de asemenea, stigmatizarea muncii sexuale.

Pye Jakobsson, purtătoarea de cuvânt a Rose Alliance, care reprezintă lucrătorii sexuali suedezi, a comentat că legea „a obligat prostituția și traficul să ia amploare în «subteran»”, ceea ce a redus „accesul victimelor la serviciile sociale.”

În plus, lucrătorii sexuali din Suedia închiriază cu greu o locuință. Potrivit legislației, proprietarii care le închiriază locuințe sunt pasibili de pedeapsă pentru proxenetism, dacă colectează bani câștigați din vânzarea de sex.

Efectul: val de crime împotriva femeilor

Actele de violență împotriva femeilor sunt în continuă creștere.

În 2014, potrivit unui raport european, ratele violenței domestice erau mult mai scăzute în Bulgaria decât în Suedia.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În 2020, au fost raportate 16.461 de cazuri de agresiune împotriva femeilor, o creștere cu 15,4% față de cifra din 2019, cifre raportate de Consiliul Național pentru Prevenirea Criminalității.

În 2021, o dezbatere națională asupra fenomenului violenței domestice a fost lansată în urma unui val de crime contra femeilor.

În doar cinci săptămâni, șase femei au fost ucise.

Eșec în Franța

În 2016, și Franța a incriminat clienții serviciilor sexuale.

După adoptarea legii au fost emise în, medie 1.300 de amenzi pe an. Pedepsele constau în amenzi, de la 1.500 la 3.500 de euro (în cazul recidivei), dar și în cursuri obligatorii de „formare de conștientizare cu privire la cumpărarea de acte sexuale”. Până în 2020, au fost aplicate 176 de sentințe de formare de conștientizare, reprezentând 35% din sancțiuni.

Însă legea e aplicată inegal: Parisul concentrează 50% din proceduri.

În ceea ce privește „cursurile de formare și conștientizare” din 2019, doar zece din cele 166 de Instanțe de drept comun (TGI) au implementat asemenea cursuri.

După adoptarea legii, măsurile pentru reintegrarea socială a lucrătorilor sexuali au fost ineficiente. Scopul declarat era ca, într-un an de la implementarea legii, 1.000 de prostituate să fie reintegrate. În prezent, dintr-un număr estimat de 50.000 de prostituate din Franța, doar 564 de persoane au fost „recalificate”.

Din 2016 până în 2021, actele de violența contra femeilor, raportate, aproape s-au dublat.

Violență fără precedent împotriva femeilor în Irlanda

În 2017, Irlanda a fost a treia țară a Uniunii Europene care a modificat legea prostituției.

Noile reglementări prevedeau amendarea celui care plătește pentru „prestații sexuale” cu 500 de euro, pentru prima abatere, și cu 1.000 de euro, pentru a doua.

Pedespele pentru cei care dețin bordeluri ajung la amenzi de 5.000 de euro și/sau închisoare de până la un an.

La fel ca în Suedia, pedepsele se aplică și celor care închiriază locuințe lucrătorilor sexuali.

Potrivit Comisiei irlandeze pentru drepturile omului și egalitate (IHREC), violența împotriva femeilor a „atins în prezent niveluri de criză în Irlanda”.

Datele Oficiului Național de Statistică din Irlanda (CSO) indică o creștere a numărul infracțiunilor sexuale: de la 2.524 (în 2017) la 2.794 (în 2018), ajungând la 2.824 (în 2019).

În ceea ce privește violența contra femeilor, dacă anul 2016 a fost cel mai mic număr de omucideri feminine (două cazuri), situația s-a schimbat în 2017: 16 femei au fost ucise în urma agresiunilor.

Numărul total de acte de agresiune domestică arată o creștere, între 2017 și 2020, de la 18.027 de cazuri raportate la 20.655.

Agenții ONU și ONG-uri se opun inițiativei PE

Deși recenta inițiativă a Parlamentului european a fost apreciată de susținători ca un progres în lupta împotriva traficului și exploatării de persoane, criticii au amintit vehement de ce s-a întâmplat în țările care au implementat deja legea.

Mai multe agenții ONU (Organizația Mondială a Sănătății, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație) precum și organizații pentru drepturile omului (Amnesty International și Human Rights Watch), s-au opus public incriminării clienților.

Într-o scrisoare deschisă, Alianța Europeană pentru Drepturile Lucrătorilor Sexuali (ESWA) a cerut deputaților europeni să respingă  raportul.

ONG-ul susține că parlamentarii europeni care au votat pentru adoptarea raportului „Ignoră numărul mare de dovezi ale impactului negativ pe care l-a avut incriminarea clineților lucrătorilor sexuali”. Potrivit acestora, dacă legea va fi adoptată și de celelalte state membre, vor crește atât activitățile clandestine și actele de violență, cât și infectările cu HIV.

„Prin incriminarea achiziției de servicii sexuale, unui întreg grup de oameni i se refuză dreptul de a lua decizii cu privire la viața lor”, se mai menționează în scrisoare.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:42România, în grupa E a Campionatului European de Fotbal, alături de Belgia, Slovacia și una dintre următoarele echipe: Bosnia-Herțegovina, Ucraina, Israel, Islanda
20:41George Simion a lipsit de la congresul propriului partid. Liderul AUR, în Italia, chipurile ca să participe la o dezbatere obscură despre ecologie și agricultură
18:52SUA: Hamas – afară din Gaza, teritoriu care să fie condus de Autoritatea Palestiniană
18:38Ramona Bădescu a intrat în AUR cu laude deșănțate la adresa lui George Simion, care „apare peste tot, este tot timpul prezent, luptă tot timpul”
18:22Marile studiouri americane ar fi interesate să filmeze în România, spune Raluca Turcan. Ministra nu a dat nici un exemplu concret
14:51ANALIZĂ De ce vizita lui Ciolacu în SUA este un eșec: o comparație cu vizitele la Washington ale altor premieri români. Până și Dăncilă a avut acces la vicepreședintele SUA
13:22Cum îi fac posturile PSD Antena 3 și RTV publicitate masivă lui George Simion: liderul AUR, mediatizat extrem de favorabil. În schimb, Nicușor Dan e atacat brutal: „Grinch-ul Capitalei”
12:31Angajări-record în guvernarea Ciolacu, în timp ce propovăduiește reducerea cheltuielilor: 10.000 de bugetari în plus, în zece luni
16:54GALERIE FOTO AUR la Alba Iulia: pensionari, daci cu zale și blană de vulpe și vrânceanul Simion cu bundă de maramureșean. Plus: interviu publicitar cu Simion și soția la Antena 3
16:07Primele dezvăluiri despre sadismul teroriștilor Hamas: au marcat copiii luați ostatici cu bucăți de metal fierbinte și i-au drogat
15:36UE a cumpărat 4,6 miliarde de doze de vaccin anti-COVID, câte zece pentru fiecare locuitor al blocului comunitar. S-au folosit 20%. Restul de 80%: fie donate țărilor sărace, fie distruse
12:54VIDEO Elon Musk a lansat Cybertruck, un pick-up de aproape 100.000 de dolari: este blindat, mai rapid ca un Porsche 911, iar bateria sa poate alimenta o casă, dacă este necesar
12:17ANALIZĂ Generalii și experții militari din NATO, extrem de îngrijorați: Rusia ar putea spulbera Europa de Vest așa cum Napoleon a zdrobit Sfântul Imperiu Roman, la Austerlitz
11:36Ministrul austriac de Externe față cu Lavrov: șeful diplomației rusești stă cu mâinile în buzunar în fața omologului său. Lavrov, invitat de Austria la reuniunea OSCE, boicotată de România
09:26Carnea de porc (carcasă), scumpire cu 50% față de începutul anului. Cumpărătorii de produse de porc vor lua cantități mai mici