/

Rușii au „mutat temporar” capitala pro-rusă a regiunii Herson în orașul ucrainean Ghenicesk, aflat la 210 km de orașul Herson

Capitala pro-rusă, 210 km de Herson
Capitala pro-rusă, 210 km de Herson (sursa: TASS)

Capitala pro-rusă, 210 km de Herson. Autorităţile proruse au anunţat sâmbătă că oraşul ucrainean Ghenicesk devine „temporar capitala administrativă” a regiunii Herson, după retragerea armatei ruse din oraşul Herson, capitala de facto a regiunii omonime din sudul Ucrainei, potrivit TASS.

Capitala pro-rusă, 210 km de Herson

„La ora actuală, capitala administrativă temporară a regiunii Herson este Ghenicesk (situat la 210 km de oraşul Herson). Toate autorităţile principale sunt concentrate aici”, a declarat pentru agenţia rusă de presă Aleksandr Fomin, purtător de cuvânt al vicepreşedintelui guvernului instaurat de Moscova în regiunea ucraineană.

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că retragerea trupelor ruse din oraşul Herson de pe malul drept al fluviului Nipru s-a făcut fără pierderi de echipament şi personal.

Trupele ucrainene au intrat vineri în acest oraş din sudul ţării, unde drapelul albastru şi galben a fluturat din nou la scurt timp după ce Rusia anunţase că a finalizat retragerea armatei sale pe malul stâng al fluviului Nipru.

Ghenicesk este un oraş-port ucrainean la Marea Azov, capitala districtului cu acelaşi nume din regiunea Herson.

Wallace: Încă un eșec strategic rusesc

La mijlocul lunii octombrie, autorităţile ruse au decis să-i relocheze pe locuitorii din patru municipii de pe malul drept al Niprului, pe motiv că armata ucraineană bombardează constant zona, al riscului de inundaţii în cazul unui atac asupra barajului hidroelectric Nova Kahovka şi al posibilităţi izolării forţelor armate ruse pe malul stâng.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a calificat sâmbătă drept „un nou eşec strategic” al Moscovei retragerea trupelor ruse din Herson şi a reiterat sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina.

Citește și: „Coridoarele solidarității”, menite să unească feroviar și rutier Uniunea Europeană cu Ucraina și Moldova, transformă România în beneficiar net al efortului occidental pro-Kiev

„Retragerea anunţată a Rusiei din Herson marchează un alt eşec strategic pentru aceasta. În februarie, Rusia nu a reuşit să cucerească niciuna din principalele sale ţinte, cu excepţia Hersonului”, a afirmat Wallace într-o declaraţie pentru presă.

„Armata rusă a suferit o mare pierdere de vieţi omeneşti ca urmare a invaziei sale ilegale şi nu a obţinut decât izolare şi umilire internaţională”, a adăugat el.

Ministrul a reiterat sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina şi a avertizat că nimeni nu va subestima „ameninţarea continuă” reprezentată de Federaţia Rusă.

Putin tace

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că, după recucerirea Hersonului, victoria împotriva invadatorilor ruşi este doar „o chestiune de timp”.

Analiştii serviciului de informaţii britanic consideră că ieşirea trupelor ruse din Herson, oraş strategic-cheie, a început probabil din 22 octombrie, când autorităţi instalate de Rusia au cerut civililor să plece.

Se aşteaptă ca Ucraina să recucerească vaste zone ale regiunii Herson pe malul vestic al fluviului Nipru, forţele sale controlând larg oraşul însuşi.

Rusia a declarat că trupele sale şi-au finalizat retragerea de pe malul vestic vineri, la 05:00 dimineaţa, ora locală, deschizând calea ucrainenilor pentru a se îndrepta cu prudenţă spre recuperarea teritoriului.

Retragerea, care a fost ordonată pe fondul unei contraofensive ucrainene, reprezintă o lovitură dură pentru preşedintele Vladimir Putin, care a rămas până în prezent tăcut cu privire la ultimele evoluţii de pe frontul ucrainean.

Forţele ruse controlează în continuare circa 70% din regiunea extinsă Herson în urma retragerii.

Soldați retrași în haine civile

Într-o actualizare a informaţiilor publicată pe reţelele de socializare, Ministerul britanic al Apărării a declarat că trupele Moscovei ar fi distrus „foarte probabil” podurile rutiere şi feroviare care traversau fluviul Nipru în timpul retragerii lor.

„Există o posibilitate reală ca echipamente şi forţe militare ruseşti, în ţinută civilă, să fi fost evacuate în acelaşi timp cu cei 80.000 de civili oficial evacuaţi în ultimele săptămâni”, potrivit serviciilor de informaţii britanice

Ministerul Apărării britanic a declarat că este probabil ca Moscova să încerce în continuare să-şi evacueze forţele din alte părţi ale regiunii pe malul estic al fluviului spre poziţii mai uşor de apărat.

„Retragerea este o recunoaştere publică a dificultăţilor întâmpinate de forţele ruse pe malul drept al Niprului”, potrivit ministerului britanic citat.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:42VIDEO Gigi Becali povestește cum a ajuns în anul III de facultate fără să treacă pe acolo: „M-am înscris acolo, luam note și de 9”
17:24Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj
16:35Comisia Europeană a făcut, azi, plăți de zeci de miliarde prin intermediul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. România a primit niște mărunțiș
16:06În Germania, ca în România: partidele pro-europene s-au aliat și au decis să refuze orice colaborare cu partidele suveraniste
15:53Actorul Denzel Washington s-a botezat la 70 de ani și a primit acceptul să devină preot: „Mi-a luat ceva timp, dar am ajuns aici”
15:46Crin Antonescu se crede „ales”: candidează „pentru că suntem într-o situaţie ieşită din comun, o situaţie dificilă, o situaţie critică”
14:56Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene
14:29Crin Antonescu, susținător vehement al lui „Felix”: „Dan Voiculescu, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect”
11:25Marcel Ciolacu a fost acceptat de Klaus Iohannis ca premier al noului Guvern
10:41Încă o manipulare a Moscovei: rușii o acuză pe Maia Sandu că plănuiește o „operațiune militară” pentru a controla Transnistria. De fapt, teritoriul separatist aparține Republicii Moldova
10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri
10:20Creșteri foarte mari de preț la apa potabilă în țară de la 1 ianuarie
10:14Zeci de mii de cazuri de înșelăciuni online în 2024. Unele victime au pierdut zeci de mii de euro
10:07Incredibilă ipocrizie a lui Ciolacu, care susține că PSD, PNL și UDMR au „înţeles mesajul românilor de la alegerile generale”
09:59E oficial: Crin Antonescu va fi candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la funcția de președinte al României, spune Bolojan