/

Rușii au „mutat temporar” capitala pro-rusă a regiunii Herson în orașul ucrainean Ghenicesk, aflat la 210 km de orașul Herson

Capitala pro-rusă, 210 km de Herson
Capitala pro-rusă, 210 km de Herson (sursa: TASS)

Capitala pro-rusă, 210 km de Herson. Autorităţile proruse au anunţat sâmbătă că oraşul ucrainean Ghenicesk devine „temporar capitala administrativă” a regiunii Herson, după retragerea armatei ruse din oraşul Herson, capitala de facto a regiunii omonime din sudul Ucrainei, potrivit TASS.

Capitala pro-rusă, 210 km de Herson

„La ora actuală, capitala administrativă temporară a regiunii Herson este Ghenicesk (situat la 210 km de oraşul Herson). Toate autorităţile principale sunt concentrate aici”, a declarat pentru agenţia rusă de presă Aleksandr Fomin, purtător de cuvânt al vicepreşedintelui guvernului instaurat de Moscova în regiunea ucraineană.

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că retragerea trupelor ruse din oraşul Herson de pe malul drept al fluviului Nipru s-a făcut fără pierderi de echipament şi personal.

Trupele ucrainene au intrat vineri în acest oraş din sudul ţării, unde drapelul albastru şi galben a fluturat din nou la scurt timp după ce Rusia anunţase că a finalizat retragerea armatei sale pe malul stâng al fluviului Nipru.

Ghenicesk este un oraş-port ucrainean la Marea Azov, capitala districtului cu acelaşi nume din regiunea Herson.

Wallace: Încă un eșec strategic rusesc

La mijlocul lunii octombrie, autorităţile ruse au decis să-i relocheze pe locuitorii din patru municipii de pe malul drept al Niprului, pe motiv că armata ucraineană bombardează constant zona, al riscului de inundaţii în cazul unui atac asupra barajului hidroelectric Nova Kahovka şi al posibilităţi izolării forţelor armate ruse pe malul stâng.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a calificat sâmbătă drept „un nou eşec strategic” al Moscovei retragerea trupelor ruse din Herson şi a reiterat sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina.

Citește și: „Coridoarele solidarității”, menite să unească feroviar și rutier Uniunea Europeană cu Ucraina și Moldova, transformă România în beneficiar net al efortului occidental pro-Kiev

„Retragerea anunţată a Rusiei din Herson marchează un alt eşec strategic pentru aceasta. În februarie, Rusia nu a reuşit să cucerească niciuna din principalele sale ţinte, cu excepţia Hersonului”, a afirmat Wallace într-o declaraţie pentru presă.

„Armata rusă a suferit o mare pierdere de vieţi omeneşti ca urmare a invaziei sale ilegale şi nu a obţinut decât izolare şi umilire internaţională”, a adăugat el.

Ministrul a reiterat sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina şi a avertizat că nimeni nu va subestima „ameninţarea continuă” reprezentată de Federaţia Rusă.

Putin tace

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat sâmbătă că, după recucerirea Hersonului, victoria împotriva invadatorilor ruşi este doar „o chestiune de timp”.

Analiştii serviciului de informaţii britanic consideră că ieşirea trupelor ruse din Herson, oraş strategic-cheie, a început probabil din 22 octombrie, când autorităţi instalate de Rusia au cerut civililor să plece.

Se aşteaptă ca Ucraina să recucerească vaste zone ale regiunii Herson pe malul vestic al fluviului Nipru, forţele sale controlând larg oraşul însuşi.

Rusia a declarat că trupele sale şi-au finalizat retragerea de pe malul vestic vineri, la 05:00 dimineaţa, ora locală, deschizând calea ucrainenilor pentru a se îndrepta cu prudenţă spre recuperarea teritoriului.

Retragerea, care a fost ordonată pe fondul unei contraofensive ucrainene, reprezintă o lovitură dură pentru preşedintele Vladimir Putin, care a rămas până în prezent tăcut cu privire la ultimele evoluţii de pe frontul ucrainean.

Forţele ruse controlează în continuare circa 70% din regiunea extinsă Herson în urma retragerii.

Soldați retrași în haine civile

Într-o actualizare a informaţiilor publicată pe reţelele de socializare, Ministerul britanic al Apărării a declarat că trupele Moscovei ar fi distrus „foarte probabil” podurile rutiere şi feroviare care traversau fluviul Nipru în timpul retragerii lor.

„Există o posibilitate reală ca echipamente şi forţe militare ruseşti, în ţinută civilă, să fi fost evacuate în acelaşi timp cu cei 80.000 de civili oficial evacuaţi în ultimele săptămâni”, potrivit serviciilor de informaţii britanice

Ministerul Apărării britanic a declarat că este probabil ca Moscova să încerce în continuare să-şi evacueze forţele din alte părţi ale regiunii pe malul estic al fluviului spre poziţii mai uşor de apărat.

„Retragerea este o recunoaştere publică a dificultăţilor întâmpinate de forţele ruse pe malul drept al Niprului”, potrivit ministerului britanic citat.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:19EXCLUSIV Miracolul Geoană: după ce a fost numit la NATO, prietenul său Dima Șamata a dat lovitura – contract de 89 de milioane de lei cu Armata. Anterior, Șamata nu avusese contracte cu MApN
15:44Fotografia istorică cu Trump, după atentat, explicată: fotograful a așteptat poziționarea perfectă, sub drapelul SUA. Cine este fotograful care a realizat imaginea
10:26VIDEO Reacție formidabilă după tentativa de asasinat împotriva lui Trump: candidatul strigă „Fight!”, iar mulțimea răspunde „USA! USA!”
09:30GRAFIC+VIDEO Eșec grav al Secret Service în misiunea de a-l proteja pe Trump: trăgătorul se plasase la doar 140 de metri, pe un acoperiș, iar prezența sa fusese semnalată, dar ignorată
08:06VIDEO Trump, împușcat de mai multe ori la un miting electoral în Pennsylvania, un glonț l-a atins în zona capului. FBI: „Tentativă de asasinat”. Fostul președinte nu are răni grave
19:24Ministrul Mediului: în sudul României există un risc însemnat să pierdem şi resursele de apă
14:56Slovacia și Italia, țări în care se înregistrează atacuri ale urșilor, folosesc pușca. Italienii pot împușca 4% din exemplare pe an. În România, asta ar echivala cu uciderea unui urs pe zi
13:57Urșii din România sunt înfometați cu bună-știință din cauza politicilor Ministerului Mediului, care privilegiază asociațiile de vânătoare. S-a ajuns la 20 de atacuri pe zi raportate la 112
11:58Relatare tragicomică a unei călătorii cu trenul București-Ploiești, la 39 de grade: „Pasagerii o iau peste câmp până la Buftea”
11:54Deficit sever de personal în spitale: două asistente fac munca a trei. Număr uriaș de ore suplimentare acumulate care nici măcar nu pot fi plătite
11:27Consilierul lui Ciolacu atacă UE și-i înalță ode putinistului care conduce guvernul de la Budapesta și tocmai a făcut o vizită la Kremlin: „Viktor Orban a avut curaj”
11:13O tânără de la țară o va înlocui pe Șoșoacă în Senat pentru cele câteva luni până la alegeri
10:46Aerogara Otopeni avea bani pentru investiții uriașe, ca să nu fie rușinea țării, dar Grindeanu a luat banii pentru gaura de la buget. Din profitul de 453 milioane lei, 401 s-au dus la stat
09:38Efect al implementării RetuRO SGR: au început să dispară PET-urile aruncate aiurea peste tot
19:00Operație revoluționară pe creier, făcută la Iași, în semiîntuneric: o tumoră cerebrală a fost eliminată prin această tehnică