Austria continuă să cumpere cea mai mare parte a gazului din Rusia, arată o analiză New York Times. Publicația arată că guvernul cancelarului Karl Nehammer, aliat strâns al lui Viktor Orban, este unul din cele mai favorabile Rusiei din spațiul Uniunii Europene.
De când a început invazia, OMV a plătit 7 miliarde de euro pentru gazul rusesc.
Austria continuă să cumpere cea mai mare parte a gazului din Rusia
„Germania, care înainte de război se aproviziona în proporție de 55% din Rusia, acum nu mai importă nimic. Polonia, Bulgaria și Republica Cehă au oprit sau sunt pe cale să oprească fluxurile. Italia a redus în mod constant importurile și se angajează să nu mai folosească gaze naturale rusești până la sfârșitul acestui an.
În schimb, Austria, care primea aproape 80% din gazele naturale din Rusia înainte de invazie, primea încă mai mult de jumătate din totalul gazelor naturale din Rusia în luna mai. Iar în martie, când cererea a fost mai mare, cifra a ajuns la 74%. Atâta timp cât Rusia vinde gaze, Austria le va cumpăra, a declarat luna aceasta directorul general al companiei energetice austriece OMV Group”, scrie New York Times.
Un cercetător de la Columbia University, citat de această publicație, apreciază că guvernul cancelarului Nehammer nu face suficient pentru a-și reduce dependența de Rusia: „Guvernul este unul din cele mai prietenoase față de Rusia”.
Relații istorice cu URSS-ul
„Austria, prima țară vest-europeană care a semnat un contract de gaz cu Uniunea Sovietică în 1968, a fost timp de decenii puternic dependentă de gazul adus prin conducte din Rusia.
Un motiv important pentru care Uniunea Europeană nu a inițiat sancțiuni oficiale împotriva importurilor de gaz rusesc, precum cele care se aplică petrolului și cărbunelui rusesc, este faptul că Austria și alți mari cumpărători au susținut că au nevoie de gaz”, mai explică NYTimes.
Potrivit ministrului Energiei, Leonore Gewessler, Austria va opri importurile din Rusia abia în 2027.
Însă New York Times amintește că Austria importă gaze prin conductele care tranzitează Ucraina, iar Kievul intenționează să nu mai permită acest lucru.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Austria continuă să cumpere cea mai mare parte a gazului din Rusia – analiză New York Times. Gu… […]